Hlavní navigace

Jak se projevuje alergie na kosmetické přípravky

23. 4. 2021

Sdílet

 Autor: Perfect Clinic Dermatology
Mnoho lidí s citlivou pletí trpí nepříjemnými alergickými reakcemi na kosmetické přípravky. Nejčastěji to je u krémů, ale riziko s sebou nese i používání jiných přípravků. Jaké jsou projevy alergie a na co si dát pozor?

Kontaktní alergická reakce vzniká velmi často kromě krémů také po barvě na vlasy. Může se objevit i po použití koncentrovanějších kosmetických přípravků, například séra nebo pleťové masky, popisuje v tiskovém materiálu dermatoložka Lucia Mansfeldová z Perfect Clinic Dermatology.

Jak se alergie na kůži nejčastěji projevují

Dochází ke vzniku svědění a pálení v místě aplikace přípravku, postupně se objeví zarudnutí kůže, někdy i drobné puchýřky, později se postižená oblast může olupovat.

Reakce někdy může mít i velmi prudké projevy v podobě výrazného svědění. To se může dále zhoršovat a někdy i rozšiřovat na další místa na těle, kde přípravek použitý nebyl.

„Nejdůležitější je podezřelý kosmetický produkt již neaplikovat. Mírnější projevy mohou odeznít po vyloučení dalšího kontaktu kůže s alergenem, jindy je nutné postiženou oblast promazávat regenerujícími krémy, například s panthenolem, při prudké reakci je již nutné krátkodobě užívat antihistaminika a místně kortikoidní krém, většinou na doporučení dermatologa,“ říká lékařka Lucia Mansfeldová.

Co sledovat na obalech kosmetiky

Máte-li sensitivní pokožku, tak si dobře pročtěte obaly kosmetických produktů. Méně se můžete obávat přípravků s označením „na citlivou kůži, bez parfemace či parabenů“ a produktů na přírodní bázi. Ale ani toto není pravidlo.

Je dobré vždy nový kosmetický produkt předem otestovat na malé ploše – například na vnitřní straně zápěstí nebo po stranách krku. Dobrou volbou je také podle lékařky pořizovat si dermokosmetiku z lékárny nebo specializovaných prodejen po konzultaci se školeným prodejcem.

„Nepříjemné kožní reakce mohou často způsobovat i produkty, které obsahují parfémové směsi, parabeny či jiné konzervační látky, někdy také přípravky s heřmánkem, protože jsou senzibilizující, a v neposlední řadě i nehtová kosmetika či některá barviva,“ upřesňuje Lucia Mansfeldová.

Testování na alergie

Pokud míváte potíže po použití kosmetiky, je tu možnost nechat si udělat testy na alergie.

V případě potvrzené kontaktní alergie na některé látky (po tzv. vyšetření epikutánními testy) vám kožní alergolog vystaví alergologickou průkazku s uvedenými alergeny i přípravky, ve kterých se mohou vyskytovat. Je důležité průkaz nosit s sebou a pročítat složení kosmetických přípravků, zda neobsahují vytestovaný alergen.

„Je také důležité dodat, že i některé přípravky, které dlouhodobě používáte bez obtíží, se mohou časem stát alergenem (kůže se senzibilizuje). V léčbě alergie na kosmetické přípravky je důležité odhalit vyvolávající příčinu a alergizující přípravek ihned přestat používat,“ uzavírá lékařka.

Odborná spolupráce:

MUDr. Lucia Mansfeldová

Dermatoložka z Perfect Clinic Dermatology. Lékařka s atestací v oboru dermatovenerologie a v oboru korektivní dermatologie, absolvovala kurz dermatochirurgie, pracuje také na Dermatovenerologickém oddělení FN Motol.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).