Hlavní navigace

Jak křupou brambůrky nebo párky, změří nový přístroj

18. 5. 2020

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Nejlepší chipsy jsou ty nejkřupavější a teď to půjde změřit. Na Mendelově univerzitě v Brně vyvinuli vědci speciální přístroj, který sleduje míru akustické odezvy na mechanické narušení určitých typů potravin.

Laicky řečeno bude možné přesně změřit, jak moc křupou brambůrky, oplatky, sušenky nebo třeba čokoláda. Speciální přístroj si chtějí vědci nechat patentovat.

Křupavost jako kritérium

Dosud jsme měli srovnání všech těchto pochutin jen na základě osobní zkušenosti, anebo se nechali zlákat reklamou, která se ostatně „křupavostí“ zabývá skoro vždycky. A je tedy jasné, že když máme chuť večer u sledování televize „zhřešit“, bude právě kritérium křupavosti jedno z hlavních. Podle vědců z Mendelovy univerzity umožní nový přístroj srovnávat jednotlivé potraviny mezi sebou a poslouží zejména výrobcům jako doplněk ke standardním metodám hodnocení jakosti potravin.

Jak měření funguje

Rozdíl v kvalitě různých výrobků, určených k mlsání, nemusí být znát na první kousnutí. Už v tom, zda volíme brambůrky, nebo chipsy, je velký rozdíl, jak jsme psali zde. Míra křupnutí může být další zajímavý ukazatel.

„Míru křupavosti testujeme nejen na úrovni běžně slyšitelné, ale i na výrazně vyšších frekvencích, které lidské smysly dokáží stěží rozeznat,“ vysvětluje Petr Dostál z Ústavu techniky a automobilové dopravy Agronomické fakulty Mendelovy univerzity.

Lidské ucho tedy není samo schopné drobné rozdíly zachytit. Přístroj dokáže zesílit, přenést a vizualizovat zvuk, který plyne z destrukce příslušné potraviny. Vědci pak pracují na tom, aby byla měření opakovatelná a přinesla výsledky, které se dají mezi sebou srovnávat.

Galerie: Jak se vyrábějí chipsy

Graf popíše kousnutí do oplatky

V běžném životě nás asi těžko napadne, že se dá mezi sebou detailně porovnat, jak moc nebo málo křupe oplatka, do které jsme se zakousli. Podrobně to v Brně umějí zachytit i do grafu:

„Naším cílem je zajistit grafickou podobu zvukové aktivity a uložit další parametry, jako je maximální amplituda zvuku, množství akustických událostí, množství akustických překmitů přes limitní úroveň, frekvenční rozsah atd. Díky záznamu těchto parametrů můžeme následně srovnávat jednotlivé potraviny mezi sebou,“ popisuje Petr Dostál.

Lepší párek lépe křupne

Možná to zní zprvu úsměvně, měřit oplatkám jejich křupavost. Podle Petra Dostála ale bude nový přístroj možné dobře využít jako doplněk ke standardním metodám hodnocení jakosti potravin. 

„Je to něco nového, neobvyklého a standardně se tento parametr nehodnotí. Přístroj může být přínosný zejména pro výrobce potravin, kteří potřebují křupavost sledovat. To se týká samozřejmě těch potravin, kde je křupavost důležitá  jako jsou chipsy, oplatky, sušenky, čokoláda, nachos, ale také masných výrobků, například párků a klobás,“ uvedl Petr Dostál. 

Křupavost zmíněných potravin je dána nejen recepturou, ale i časem. I toho mohou v budoucnu výrobci využít díky měření. „S časem se křupavost mění a výrobce potřebuje znát rychlost změny a také ovlivnění křupavosti změnou receptury,“ dodává Petr Dostál.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).