Hlavní navigace

Jak dlouho trvá ischias a kdy jít s ústřelem k lékaři

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Ischias neboli ústřel způsobuje bolesti zad i necitlivost končetin. Příznaky jsou někdy mírné, jindy velmi intenzivní a léčba se liší u akutní formy a chronického průběhu ústřelu.

S jarem v plném proudu si každý snaží užít pěkného počasí. Ale stačí propocený oděv a vítr, zvednutí těžkého břemene, nepřiměřená fyzická námaha nebo neopatrný pohyb a je zaděláno na problém i bezesné noci. Ischias dokáže pořádně potrápit. Co přesně to je a jak se léčí?

Co se dozvíte v článku
  1. Ischias, zvaný též ústřel nebo lidově houser
  2. Jak se ischias projevuje?
  3. Symptomy ischiasu
  4. Co způsobuje ischias
  5. Jak dlouho trvá ischias a kdy jít k lékaři
  6. Léčba ústřelu: léky, masti, cvičení
  7. Je důležité nezanedbávat prevenci

Ischias, zvaný též ústřel nebo lidově houser

Název pro bolest, způsobenou podrážděním sedacího nervu, obvykle jeho zánětem nebo útlakem. Může se projevit náhle, nebo se postupně vyvíjet, záleží na příčině.

Jak se ischias projevuje?

Sedací nerv je nejdelším nervem v lidském těle a běží z dolní části zad přes hýždě dolů po nohou. Někteří odborníci odhadují, že až čtyřicet procent lidí zažije ischias alespoň jednou v životě.

Bývá zaměňován za obecnou bolest zad, avšak skutečný ischias se neomezuje jen na záda. Jeho hlavním příznakem je vystřelující bolest kdekoliv podél sedacího nervu, od dolní části zad přes hýždě až do nohou na jejich zadní straně.

Mezi jeho další symptomy patří třeba necitlivost nebo slabost v nohou či pocit mravenčení v chodidlech a prstech.

Bolest mívá různou závažnost a může se zhoršovat jak při sezení, tak při pohybu.

Symptomy ischiasu

  • vystřelující bolest různé intenzity, při pohybu i v klidu,
  • bolest se projeví kdekoliv podél sedacího nervu,
  • typicky bolest od dolní části zad přes hýždě až do nohou na jejich zadní straně,
  • necitlivost nebo slabost v nohou,
  • pocit mravenčení v chodidlech a prstech.

Existují určité rizikové faktory pro vznik ústřelu: namáhavá fyzická práce se zvedáním těžkých břemen, obezita, cukrovka, špatné držení těla, nadměrné zatěžování určitých skupin svalstva například při sportu, zhoršená fyzická kondice i těhotenství.

Co způsobuje ischias

Odhaduje se, že až devadesát procent případů je způsobeno vyhřezlou meziobratlovou ploténkou, která je součástí páteře. Ta slouží jako jakýsi gelový „polštář“ pod každým jednotlivým obratlem zajišťující odpružení.

K jejímu vyhřeznutí dochází, pokud je vytlačena ze svého místa, například nadměrnou fyzickou aktivitou, nevhodnou zátěží při sportu, nerovnoměrným zatěžováním páteře při práci a podobně. A pokud dojde v této situaci ke stlačení sedacího nervu, může to způsobit ústřel.

Mezi další možné příčiny, vyvolávající ischias, patří lumbální spinální stenóza (zúžení míchy v dolní části zad), spondylolistéza (vychýlení obratle ze správného postavení), nádorová onemocnění, infekce či zranění.

Jak dlouho trvá ischias a kdy jít k lékaři

Jestliže jsou příznaky ústřelu mírné a netrvají déle než čtyři až šest týdnů, pak lékařská péče není obvykle nutná. Pokud však bolest přetrvává delší dobu anebo se potíže prudce zhorší, je vhodné se na lékaře obrátit.

Vyšetření zahrnuje základní pohybové úkony, při kterých dochází k působení na sedací nerv. Bolest je signálem, že jde podle všeho skutečně o problém se sedacím nervem. Mohou být provedena i další vyšetření, jako jsou například krevní testy pro zjištění zánětu, anebo lze využít zobrazovacích metod (rentgen, výpočetní tomografie anebo magnetická rezonance), které pomohou lépe zjistit původ obtíží.

Léčba ústřelu: léky, masti, cvičení

Jaké jsou možnosti léčby? U akutních případů si může člověk pomoci sám, a sice užíváním volně prodejných léků proti bolesti, přikládáním teplých a studených obkladů, promazáváním vhodnými mastmi i cvičením včetně chůze. Fyzická aktivita je při ústřelu důležitá, i když poloha vleže může přinést úlevu, není to z dlouhodobějšího hlediska vhodné řešení. Procházky, lehké cvičení i strečink často přinášejí mnohem efektivnější úlevu od bolesti.

Při chronické formě se uplatňuje fyzioterapie, obstřiky a někdy i chirurgická léčba, zejména tehdy, pokud je ústřel způsobený problémem s meziobratlovou ploténkou a při konzervativním způsobu léčby nedochází ke zlepšení.

Je důležité nezanedbávat prevenci

Existují některé kroky, které lze provádět jako prevenci vzniku ústřelu a které mohou snížit riziko jeho vzniku a rozvoje.

K nim patří pravidelná fyzická aktivita i cvičení na zajištění správného držení těla, což znamená především posílení zádového svalstva. Nezanedbatelné je také udržování zdravé tělesné hmotnosti.

Galerie: Tipy na každodenní cviky do kanceláře 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinářka na volné noze se zkušenostmi z tištěných i online titulů. V současné době pracuje pro vlastní portfolio klientů. K tematice zdraví a zdravého životního stylu má blízko díky původní profesi zdravotnického pracovníka.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).