Hlavní navigace

Holanďané ho milují. Mléčný dezert vla se vůbec poprvé vyrábí i v ČR

14. 10. 2021

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Vla je jméno pochoutky podobné pudinku. Nejde o název produktu konkrétní značky, ale obecně o druh dezertu, který se tradičně vyrábí v Nizozemsku, ale populární je i v dalších zemích. Připravit si ho lze také podle domácího receptu. V ČR začíná vla nabízet Mlékárna Hlinsko pod značkou Tatra.

Na český trh právě nově vstupuje mléčný dezert vla, který je oblíbenou pochutinou v Holandsku, ale i v Německu, Francii a dalších evropských zemích. Jedná se o druh dezertu, který byl v České republice dosud prakticky neznámý a v nabídce obchodů se nevyskytoval, podobně jako když se u nás před několika lety objevil skyr. S novým produktem ve dvou variantách přichází nyní jako první a jediný výrobce v ČR Mlékárna Hlinsko, která produkuje výrobky pod známou značka Tatra.

Co se dozvíte v článku
  1. V Nizozemsku vznikla kvůli vla i speciální „vyškrabovačka“ lahví
  2. Dezert vhodný pro každou příležitost
  3. Zachutnalo nám, říkají o vla v české mlékárně
  4. Mlsni si vla
  5. Recept na domácí vanilkové vla

V Nizozemsku vznikla kvůli vla i speciální „vyškrabovačka“ lahví

Přesný původ dezertu i jeho názvu je spíše z říše legend. Bylo, nebylo, už kdysi dávno předci dnešních obyvatel Nizozemska rádi pekli a jedli koláče a různé dezerty. Již ve 13. století se objevují písemné zmínky o jakémsi koláči označovaném jako „vlade“. O tři století později se toto slovo v některých oblastech změnilo na „vlae“, „vlaai“ a „vla“. V západní části Nizozemska se pak názvem „vla“ začal označovat lahodný dezert z čerstvého mléka a říká se mu tak dodnes. Uvádí se také, že dnešní krém sloužil i jako náplň či krém na koláče. V současné podobě se pak začal vyrábět zhruba v padesátých letech minulého století a v Nizozemsku patří k nejprodávanějším dezertům.

„Tradiční holandské vla, což znamená vlastně pudink, má dvě příchutě – vanilkovou a čokoládovou,“ popisuje Jiří Kopáček, předseda Českomoravského svazu mlékárenského. Vla se vyrábí z čerstvého mléka, vajec a cukru. Při průmyslové výrobě se místo vajec používá kukuřičný škrob.

Chuťově je vla blízko pudinku, jak ho známe my, vláčností ale připomíná jogurt, oproti oběma druhům mléčných výrobků je zase tekutější. Dnes je v obchodech k mání zejména v Tetra Paku – nápojových krabičkách, původně se však vla prodávalo ve vysokých skleněných lahvích. A díky tomu vznikla kuriózní pomůcka, která je někdy předmětem vtipů na účet Holanďanů a jejich spořivosti. Láhve s vla bylo obtížné zcela vyprázdnit a k tomu účelu sloužila jakási škrabka lahví, „flessenlikker“, která se v tamních kuchyních udržela dodnes. Dokonce má dnes „pravoúhlou“ variantu k vyškrabování krabiček s vla.

Dezert vhodný pro každou příležitost

Jiří Kopáček, velký znalec všemožných mléčných produktů u nás i ve světě, je z výroby českého vla nadšený. „Mám radost, že jde Mlékárna Hlinsko s vla do výroby. Znám tento tekutý pudink už třicet let a vždy si ho v Holandsku kupuji.“ Šéf mlékárenského svazu také popisuje, jak se při svých pobytech v Nizozemsku, kde nějakou dobu pracoval, setkával s tím, že vla se servíruje jako zákusek téměř po každém jídle, a to pěkně se šlehačkou navrch.

„Je to ideální, rychlý, pohodlný produkt. Koupíte ho v krabičce, ustřihnete růžek, nalijete, přidáte třeba kopeček šlehačky a můžete podávat.“ Zákazník s tímto výrobkem nemá prakticky žádnou práci.

Holanďané svoji pochoutku vyvážejí i do světa, například do Německa. U nás dosud nebyla běžně k mání. To se rozhodli změnit právě v Hlinsku.

Zachutnalo nám, říkají o vla v české mlékárně

„Mléčný dezert vla má velkou tradici v Holandsku, kde si na něm místní obyvatelé pochutnávají již po mnoho generací. Tento dezert jsme měli možnost před pár lety vyzkoušet a vzhledem k tomu, že i nám velmi zachutnal, jsme se rozhodli ho přinést českým spotřebitelům,“ přibližuje pro Vitalia.cz Miroslav Matušinec, marketingový ředitel Mlékárny Hlinsko a produktů Tatra, podnět, který vedl k zařazení nového typu produktu do sortimentu.

Mléčný dezert vla se v současnosti v zahraničí vyrábí v mnoha různých variantách, vedle vanilkové a kakaové jsou to různé ovocné příchutě, například banán, pomeranč nebo jablko. „Obměnou dvou tradičních příchutí je výrobek, který kombinuje obě dvě – vanilku i čokoládu,“ popisuje Jiří Kopáček své zkušenosti ze zahraničí. Přestože jsou v jednom obalu dva druhy vla, nikdy se prý samy v balení nepromíchají a i znalec přiznává, že neví, jak toho výrobci docílí.

Mlékárna Hlinsko se zatím do podobných experimentů nepouští, jako první vlaštovky tohoto typu výrobku nabízí dvě příchutě: vanilkovou s jahodami a kakaovou s višněmi. Na rozdíl od svých holandských vzorů nebudou baleny v Tetra Paku, ale ve vaničce. „Společným prvkem je krémově vláčná konzistence mléčného dezertu a rovněž velké kousky ovoce v marmeládách,“ říká Miroslav Matušinec z Mlékárny Hlinsko.

Mlsni si vla

Výrobce dezerty uvádí na trh pod značkou Tatra Mlsni.si Vla. „Obsahují zejména české plnotučné mléko, dále špetku cukru a škrobu a kakao. A také kvalitní české marmelády s více než 40 % ovoce,“ popisuje marketingový ředitel s tím, že výrobky Tatra Mlsni.si Vla dělají stejnou technologií jako průmysloví výrobci v Holandsku. „Je pravda, že doma připravené vla kromě mléka obsahuje vejce, která se ale z technologických důvodů ve výrobě nahrazují jemným škrobem,“ uvádí.

Vla se vyrábí pasterací, díky níž se ve výrobku aktivuje škrob a dodá mu potřebnou, krémově vláčnou konzistenci. Tato technologie není nová, používá se při výrobě řady různých výrobků a využívají ji i holandští výrobci při výrobě vla. Jiří Kopáček doplňuje, že v Nizozemsku se výrobci vla na základě současných nutričních doporučení snaží snižovat množství cukru v produktech – a spotřebitelé se na méně sladké dezerty snaží zvykat. Tento trend je již ostatně patrný i u nás, jak informujeme v článku Mléčné výrobky bez cukru: čím to, že jsou i tak sladké?

Český výrobce zatím nechce prozrazovat plány ohledně dalších příchutí vla, ale zdá se, že vše je otevřeno a záležet bude na zájmu a ohlasu zákazníků. Na to je nicméně zatím brzy: „Výrobky Tatra Mlsni.si Vla uvádíme na trh v těchto dnech, takže na zpětnou vazbu je ještě příliš brzo. Nicméně před uvedením jsme obě příchutě nechali ochutnat spotřebitelům v rámci spotřebitelského testu a oba výrobky v něm uspěly na jedničku s hvězdičkou.“

Výrobky Tatra Mlsni.si Vla jsou již k dostání v běžné obchodní síti – v tuto chvíli zejména v řetězcích nezávislého trhu, jako jsou COOP, CBA nebo Hruška. „Nicméně intenzivně jednáme i s předními hráči moderního trhu (Globus, Kaufland, Tesco nebo Lidl) a na většině z nich se vla v brzké době objeví – ať už v permanentní nabídce, nebo v časově omezených akcích,“ říká Miroslav Matušinec.

Recept na domácí vanilkové vla

Suroviny (4–6 porcí):

  • 0,5 l plnotučného mléka
  • 1 lusk vanilky
  • 30 g krupicového cukru
  • 20 g kukuřičného škrobu
  • 2 žloutky
  • špetka soli

Mléko nalijeme do nepřilnavého hrnce. Vanilkový lusk podélně rozdělíme a oškrábeme semínka, vše vložíme do mléka. Přivedeme k varu, poté necháme vařit na mírném ohni za občasného míchání cca 10 minut.

Mezitím vložíme do mixéru cukr, kukuřičný škrob, žloutky a sůl a šleháme 3 minuty.

Po 10 minutách vaření z mléka vyjmeme prázdný vanilkový lusk. Několik polévkových lžic horkého mléka vmícháme do umixované vaječné směsi. Poté za stálého míchání postupně přidáváme vaječnou směs do mléka. Mírně zvýšíme teplotu a stále mícháme houstnoucí směs, dokud se z ní nevytvoří tekutý krém, trvá to cca jednu až dvě minuty. Nemícháme déle, protože krém ještě zhoustne po vychladnutí.

Stáhneme ze sporáku, krém přelijeme do misek a necháme mírně vychladnout.

Dezert můžeme podávat ještě vlažný, nebo nechat zcela vychladnout a uchovávat v chladničce. Vydrží dva až tři dny, vhodné je zakrýt celý povrch fólií, aby se nevytvořil škraloup.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).