Hlavní navigace

Hemoroidy: 5 chyb, kterými škodíme svému pozadí

26. 1. 2021

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Pevné hýžďové svaly jsou známkou zdraví. Podílejí na vzpřímeném postoji, správném držení pánve a zajišťují ovládání kyčelního kloubu. Posílení hýždí a vyhýbání se nejčastějším zlozvykům je také prevencí onemocnění. Zbavte se chování, které škodí vašemu pozadí, a dejte tak sbohem i problémům s hemoroidy.

Současný sedavý způsob života, umocněný ještě opatřeními proti šíření koronaviru, je cestou, jak ztrácet fyzickou sílu, přibrat nějaké to kilo navíc, ale hlavně vede k dalším poměrně závažným potížím – například ke vzniku hemoroidálního onemocnění. Odborníci zapojení do projektu Konectabu.cz v tiskovém materiálu upozorňují, jak vzniku a rozvoji těchto potíží zabránit.

Co se dozvíte v článku
  1. 5 způsobů, jak se vyhnout hemoroidálnímu onemocnění
  2. Chyba č. 1: Nejdete, když se vám „chce“
  3. Chyba č. 2: Toaleta jako čítárna
  4. Chyba č. 3: Celý den „na zadku“
  5. Chyba č. 4: Nedostatečná hygiena
  6. Chyba č. 5: Myslíme víc na chutě než na své zdraví
  7. Svěřte se lékaři

5 způsobů, jak se vyhnout hemoroidálnímu onemocnění

„Onemocnění hemoroidů trápí lidstvo od nepaměti. Hemoroidy jsou neoddělitelnou součástí konečníku, v těsné blízkosti análního otvoru. Podílejí se na dokonalém utěsnění konečníku a doplňují funkci svalů, které jej uzavírají. Oslabením vaziva hladké svaloviny a stěny cév dochází k zvětšování hemoroidálních polštářů, k jejich postupnému výhřezu z análního otvoru a rozvoji hemoroidálního onemocnění,“ upřesňuje docentka klinické psychologie Laura Janáčková. Onemocnění je provázené bolestí, svěděním nebo krvácením z cév ve sliznici. Podrobnosti najdete v kapitole věnované hemoroidům v katalogu nemocí.

Tou nejlepší cestou, jak zmírnit projevy hemoroidálního onemocnění, je prevence a odstranění zlozvyků, které vedou k jejich vzniku. Lékaři popisují, o jaké nezdravé návyky se typicky jedná.

Chyba č. 1: Nejdete, když se vám „chce“

Když musíte jít na velkou, jděte. Jedná se o jeden z nejjednodušších způsobů prevence hemoroidů. Přesto toto jednoduché pravidlo mnoho lidí nebere v potaz. Ignorování matky přírody má však svá rizika, a právě hemoroidální onemocnění je jedním z nich.

Pokud totiž odložíte použití toalety, může vám stolice ztuhnout a uschnout ve střevě, což následně ztěžuje její průchod. Posloucháte-li rady ostatních, poslouchejte i své tělo, připomínají lékaři.

Chyba č. 2: Toaleta jako čítárna

Představte si svůj čas na WC jako nutnost, nikoliv jako čas na relax v podobě čtení časopisů či knih. Neberte si na záchod ani telefon či tablet. Proč?

Čím více času strávíte na toaletě, tím větší je pravděpodobnost, že budete namáhat pohyby střev. Poloha v sedě také zatěžuje anální krevní cévy. Oba tyto faktory zvyšují riziko vzniku hemoroidů.

Galerie: Co nevíte o WC – zdravé vyprazdňování probíhá ve dřepu

Chyba č. 3: Celý den „na zadku“

Sezení má za následek zpomalení, a to včetně vašich útrob. A alespoň lehké cvičení pomáhá zlepšit nebo předcházet mnoha problémům s trávením a vzniku hemoroidálního onemocnění. Díky pravidelnému pohybu udržíte střevní trakt v pohybu, a to vám pomůže vyhnout se zácpě. „Když se budete hýbat vy, hýbe se i vaše střevo, a tím pádem budete řádně vypuzovat stolici,“ doplňuje proktoložka Soňa Hořínková.

Chůze, běh, jízda na kole, jóga, cvičení podle videí na YouTube – vyberte si podle sebe, ale zvolte aktivní životní styl. V karanténě, na home office i v rámci předsevzetí do nového roku.

Faktem však zůstává, že existují sporty, které se s hemoroidálním onemocněním příliš neslučují. Pokud máte s rozšířenými hemoroidy vlastní zkušenost, nejsou pro vás některé sporty příliš vhodné. Nicméně i u nich lze hledat vhodné řešení, to se týká například jízdy na kole, kde pomůže vhodné sedlo.

Cviky a sporty nevhodné při homoroidech

  • cyklistika nebo jízda na rotopedu,
  • dřepy,
  • sedy lehy cvičení, při kterém se používá tzv. Valsalvův manévr (technika zadržení dechu a zároveň tlak na výdech využívaná např. při vzpírání),
  • silové cvičení a zvedání činek,
  • veslování.

Chyba č. 4: Nedostatečná hygiena

Alfou a omegou nejen při sportování bez hemoroidálních obtíží je také správná hygiena. Proto se bezprostředně po pohybu osprchujte a sprchu použijte, pokud je to možné, i po každé stolici.

Hygieně intimních partií se důkladněji věnujeme v samostatném článku o tomto tabu tématu: Umíme si vlastně správně umýt konečník? A není to tak „jasné“, jak bychom možná řekli. Důkladně si umýt konečník po vyprázdnění neumí zdaleka každý. Do ordinací proktologů totiž podle jejich slov míří spousta pacientů, kteří se o tuhle intimní část těla neumí pořádně postarat…

Chyba č. 5: Myslíme víc na chutě než na své zdraví

Toužíte-li po zdravém těle navenek i uvnitř, je třeba přemýšlet o tom, co mu dáváte. Špatný životní styl a nevhodná strava jsou důvodem mnoha zdravotních neduhů, včetně vzniku hemoroidálního onemocnění.

Chcete-li tomu zamezit, potřebujete stolici, která je měkká a snadno vylučitelná. Správné konzistence můžete dosáhnout výběrem vhodné stravy a pitím velkého množství vody, abyste zabránili dehydrataci. Snažte se získat 25 až 30 gramů vlákniny denně. Mezi skvělé potravinové zdroje vlákniny patří luštěniny, ječmen, otruby, ovesné vločky a hnědá rýže, dále zelenina, jako je artyčok, zelený hrášek, brokolice a růžičková kapusta, nebo ovoce.

Svěřte se lékaři

To, že se lidé trápí se svými potížemi sami a nevyhledají pomoc, by se dalo označit za chybu číslo šest. Za hemoroidy se zkrátka stydíme, a to jak před svým okolím, tak i před lékaři.

Větu „mám potíže s hemoroidy“ neuslyšíte vyřčenou nahlas příliš často. Přitom jde o problém, se kterým se za život setká polovina Čechů. Jestli máte návštěvu toalety pravidelně spojenou s krvácením, pálením, řezáním a dalšími negativními pocity, které se stupňují, svěřte se odborníkovi. Stydět se před ním nemusíte, podobné situace řeší denně.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).