Hlavní navigace

Globus omezuje jednorázové obaly, zavádí „Otoč kelímek“

5. 9. 2019

Sdílet

 Autor: Vitalia.cz /Karel Choc
V Café Globus můžete od začátku školního roku využívat systému „Otoč kelímek“. Nákupem zálohovaného, znovupoužitelného kelímku snížíte počet produkovaných jednorázových obalů.

Globus do všech patnácti Café Globus, které jsou součástí hypermarketů, zavádí službu „Otoč kelímek“ – systém vratných kelímků na kávu. Globus je tak první velkou firmou, která se do služby zapojila.

Jeden „Otoč kelímek“ = 600 jednorázových kelímků

Od 2. září 2019 si mohou zákazníci ze všech Café Globus odnést kávu v recyklovatelném kelímku. Globus zavedl do všech svých kaváren službu „Otoč kelímek“, pomocí které chce dosáhnout dalšího snížení jednorázového odpadu. Modré, zelené nebo růžové kelímky jsou plně recyklovatelné, životnost jednoho „Otoč kelímku“ se rovná až šesti stům jednorázovým. „Jsme hrdi na to, že jsme se stali součástí celé sítě partnerů a že i naši zákazníci si od této chvíle mohou se zálohovaným kelímkem pořízeným v této ekologicky zaměřené iniciativě vychutnat i naši skvělou kávu,“ říká Rita Gabrielová, tisková mluvčí Globusu.

Podle Jana Havránka, iniciátora projektu „Otoč kelímek“, je nyní Globus co do počtu se svými patnácti kavárnami největším partnerem. „Globus se nám ozval sám a spolupráce je pro nás o to příjemnější, že i když jde o velkou firmu, je velmi pružná na zavedení systému kelímků do všech kaváren,“ poznamenal Jan Havránek.

Jak funguje „Otoč kelímek“ v kavárnách Globus

Zákazníci si tak nyní mohou v jakémkoli Café Globus zakoupit svou kávu ve vratném, opakovatelně použitelném kelímku. Kelímek si půjčí za zálohu padesát korun a následně jej mohou vrátit v Café Globus, případně u dalších partnerů zapojených do tohoto systému po celé republice.

K dispozici jsou dvě velikosti kelímků, malý na espresso a cappuccino nebo velký na latte, vídeňskou, „tureckou“ kávu, ale také čaj. Při zakoupení zaplatí zálohu padesát korun s cenou za daný nápoj. Pokud při příští návštěvě bude zákazník požadovat do kelímku další nápoj, kelímek pouze obsluha kavárny vymění za čistý a do něj dostanete požadovaný nápoj. Kelímek samotný, klidně neumytý, pak lze v Café Globus vrátit a dostat za něj zaplacenou vratnou zálohu.

U kelímků to nekončí

Globus snižuje prodej jednorázových plastových obalů dlouhodobě. Neprodává igelitové tašky, za ně nabídl hned několik textilních a papírových alternativ. Nově též nabízí ovosáčky pro opakované použití jako alternativu k mikrotenovým pytlíkům. Globus byl také první velký prodejce, který přišel s prodejem vybraných mražených potravin nebo suchých plodů na váhu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).