Hlavní navigace

Globus spojil obchod s řeznictvím a restaurací. Vše se platí najednou

10. 2. 2020

Sdílet

 Autor: Globus
Nový koncept Fresh Globus naznačuje možný vývoj maloobchodu. Restaurace s obsluhou, skutečná pekárna a cukrárna, prodejna na místě připraveného masa a zároveň menší, ale dobře vybavená samoobsluha – to vše pod jednou střechou a v jedné platební zóně…

Tak vypadá v praxi koncept Fresh Globus, jehož pilotní projekt mohou zákazníci vyzkoušet od minulého týdne v Praze na Pankráci, v blízkosti obchodního centra Arkády. Pro pamětníky lze jen dodat, že Fresh Globus využil objekt bývalé Včely Pankrác, takže někdejší prodejna potravin opět slouží obdobnému, i když v mnohém obohacenému účelu.

První svého druhu

Pankrácký Fresh Globus je první svého druhu ve všech zemích, kde řetězec Globus působí, a potažmo tedy první na světě. Ambicí projektu je přitom vyzkoušet formát, který by se mohl v budoucnosti uplatnit i v dalších spádových lokalitách uvedeného řetězce, nejen u nás. Také proto by si jej měli vyzkoušet v praxi nejen obyvatelé Pankráce – celá řada inovací by totiž mohla mnohým vyhovovat.

V čem má tedy být Fresh Globus nový?

Útrata z obchodu i restaurace se platí najednou

Originální je už poměr ploch gastronomie a „normálního“ prodeje – z celkové plochy zhruba dva tisíce čtverečních metrů zabírá restaurace a s ní spojené služby podstatně větší část, než plocha vyčleněná pro nákup potravin – i přesto činí nabídka potravin asi tři tisíce položek.

Pokud se dnes spotřebitel s nějakou nabídkou pokrmů v areálech maloobchodu setká, je tomu obvykle zcela naopak, a navíc jsou takové prostory, a hlavně platby oddělené. Ve Fresh Globus tomu tak ale není – návštěvník vyfasuje při příchodu Fresh kartu, a na ni se mu načítají všechny nákupy a služby, které využil. Vše zaplatí najednou až při odchodu. Platbu lze učinit v hotovosti nebo bezkontaktně a platit se dá i stravenkami, včetně elektronických – k tomu účelu slouží speciálně vyvinutý „stravenkomat“.

Fresh – vaří a peče se na místě. A vy se můžete dívat

Cílem velkého prostoru v „sekci“ gastronomie je především pohodlí zákazníků. Současná kapacita je 120 míst, počítá se ale i s ještě větší kapacitou, až 180 hostů, kteří si mohou dát snídani na vidličku, oběd nebo večeři (v nabídce je i vegetariánské menu), a poté jít nakoupit. Pro spotřebitele nejzajímavější informace ale je, že řada produktů, nejen z oblasti gastronomie, se připravuje na místě, což zaručuje maximální možnou čerstvost.

Ambicí projektu Fresh Globus je také přiblížit samotnou výrobu zboží lidem – zákazníci tak mohou online sledovat práci pekařů, cukrářů (vyrábí se zde mimo jiné chléb z žitného kvasu), ale i řezníků či kuchařů.

Další nabídka

Atraktivní je i nabídka v rámci pultového prodeje – například v řeznictví lze zakoupit výrobky, s nimiž se spotřebitel v maloobchodu zas tak často nesetká – namátkou lze jmenovat třeba ledvinky, játrovou zavářku, jaternicový prejt, klobásy z mangalice (speciální plemeno prasat, viz článek Maso přímo z farmy: výhodný a kvalitní nákup) nebo šunku jamón, na rozdíl od „našich šunek“ vyráběnou sušením.

To obdobně platí i pro cukrařinu s nabídkou máslových, ale samozřejmě i ovocných dortů.

V řeznictví si přitom může zákazník nechat připravit porce masa podle vlastní potřeby. Každodenně má být přitom v nabídce přes sedm set produktů vlastní výroby Globusu.


Autor: Globus

Řezníci připraví porce na přání

Součástí propojeného prostoru je přitom také kavárna nabízející, stejně jako restaurace, ekologické řešení obalů pro odnos jídel a nápojů, takzvaný zálohovaný systém „otoč kelímek“ a „otoč misku“.

Otevírací doba Globus Fresh na Pankráci je ve všední dny od sedmi do deseti hodin večer, o sobotách a nedělích pak od osmi do devíti večer. Kdo chce a má tu možnost, měl by vše přijít vyzkoušet.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Agrární analytik, novinář na volné noze se zaměřením na zemědělství, potravinářství a životní prostředí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).