Hlavní navigace

Rozhozené hormony a jejich projevy. Vyšetření u endokrinologa může zaplatit pojišťovna

8. 4. 2024

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Když zlobí hormony, je zapotřebí to rychle začít řešit a zahájit léčbu. Co všechno pacienta s podezřením na hormonální poruchu čeká a v jakých případech vyšetření u endokrinologa hradí pojišťovny?

„Veškerá vyšetření, která jsou pacientovi indikována ošetřujícím lékařem (praktickým lékařem či endokrinologem), jsou hrazena z veřejného zdravotního pojištění,“ uvádí mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Viktorie Plívová.

Vyšetřovacích a diagnostických metod je přitom celá řada a kterou konkrétně lékař použije, záleží na tom, na kterou hormonální poruchu má podezření. Všechna vyšetření a odběry je však nutné provést ve smluvních zdravotnických zařízeních – to jsou ta, která mají smlouvu se zdravotní pojišťovnou pacienta.

Jak se projevují hormonální poruchy

Hormonální poruchy se mohou projevovat různě. Může jít o poruchy růstu, snížení nebo naopak zvýšení funkce štítné žlázy, osteoporózu, cukrovku a další. Stejně tak příčiny mohou mít různý původ od zánětů přes poruchy tvorby enzymů až například po vrozené vady. Včasné zachycení hormonálních poruch je přitom velmi důležité. Jejich brzká diagnostika pak umožní rychlé zahájení léčby a může zabránit tomu, aby se rozvinula další onemocnění.

Všechno začíná u praktika

„Prvotní základní vyšetření zdravotního stavu pacienta provádí všeobecný praktický lékař, v případě dětí praktický lékař pro děti a dorost. Role praktického lékaře je zásadní, protože daného pacienta má zaregistrovaného v dlouhodobé pravidelné péči a zná ho, což mu umožňuje stanovit včasnou diagnózu a zajistit další potřebná vyšetření,“ popisuje Plívová.

Šel k očaři, dozvěděl se, že má nemoc štítné žlázy. Díky včasné léčbě se dá předejít i rakovině Přečtěte si také:

Šel k očaři, dozvěděl se, že má nemoc štítné žlázy. Díky včasné léčbě se dá předejít i rakovině

Pokud má praktik podezření na hormonální potíže, může pacienta doporučit ke specializovanému vyšetření v endokrinologické ambulanci. To znamená, že mu dá žádanku pro endokrinologa.

Vyšetření u endokrinologa

„Endokrinolog s pacientem během vstupní prohlídky nejprve projde jeho aktuální zdravotní stav (zdravotní obtíže), anamnézu (osobní, rodinnou, sociální, pracovní), a také zjišťuje prodělané nemoci, alergie a aktuálně užívané léky. Následně provede fyzikální vyšetření (pohledem, pohmatem, poslechem, poklepem) se zaměřením na žlázy s vnitřní sekrecí, EKG, sonografické vyšetření (např. štítné žlázy, nadledvin, příštítných tělísek apod.),“ vysvětluje mluvčí Plívová.

Součástí vyšetření na endokrinologii jsou pak také odběry a vyšetření krve a vyšetření moči. Zkoumají se hladiny hormonů a podobně. I tyto odběry jsou hrazené pojišťovnami, a to ať jsou prováděné přímo v endokrinologické ambulanci, tak na odběrovém místě, kam v takovém případě pacient přichází s žádankou, ve které jsou zaškrtnuté konkrétní požadavky na vyšetření.

Poruchy funkce štítné žlázy: proč jsou ženy náchylnější Přečtěte si také:

Poruchy funkce štítné žlázy: proč jsou ženy náchylnější

Jak se léčí hormonální porucha?

Podle výsledků provedených vyšetření a odběrů endokrinolog stanoví diagnózu a zvolí formu léčby. Případně je možné pacienta poslat ještě na další detailnější vyšetření, například na některou ze zobrazovacích metod (konkrétně CT nebo magnetickou rezonanci) nebo i na biopsii.

Co následuje po diagnóze

„Léčba hormonálních odchylek (nesprávné funkce žláz s vnitřní sekrecí) zpravidla spočívá v preskripci léků, eventuálně substituční (nahrazující) léčbě hormony, kterých má tělo nedostatek. K chirurgickému zákroku (např. štítné žlázy) se přistupuje až v případě, že farmakologická léčba není účinná,“ dodává Viktorie Plívová.

Pokud to zdravotní stav a diagnóza pacienta vyžadují, zůstává nemocný v péči endokrinologa. Vyšetření u specialisty ale může být i jednorázové a v takovém případě pak další péči přebírá zpět praktický lékař. „Dle závažnosti onemocnění pacient absolvuje kontrolní vyšetření a odběry v horizontu týdnů až měsíců,“ uzavírá Plívová.

Léčíte se vy nebo někdo u vás doma se štítnou žlázou?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz. Zaměřuje se především na zdravý životní styl, pohyb a zdraví dětí. Mimo novinařinu pracuje také jako lektorka pohybových kurzů pro děti a rodiče.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).