Hlavní navigace

Kvalitní káva v kompostovatelných kapslích. Novinka české firmy se hodí do řady kávovarů

15. 11. 2021

Sdílet

 Autor: Doubleshot
Kapslový kávovar je praktický, ale pro mnoho lidí představují překážku v jeho používání právě kapsle, které je obtížné recyklovat. Společnost Doubleshot, jež se věnuje pražení výběrové kávy, přichází nyní na trh s novinkou. Kvalitní kávou v kompostovatelných kapslích, navíc použitelných i v řadě běžných kapslových kávovarů. Nabízí také variantu bez kofeinu.

Velkou nevýhodou dosavadních systémů kapslových kávovarů je velká produkce odpadu. Kapsle se standardně vyrábějí v kombinaci různých materiálů, a jejich recyklace je proto velmi problematická. Mnohá řešení – jako například sběrná místa v obchodech či veřejném prostoru – v praxi značně pokulhávají. Ideální nejsou ani opakovaně plnitelné kapsle, které mnohdy slibují využití v určitých typech kávovarů, ale realita je jiná a podle zkušeností uživatelů končí často na dně šuplíku – nebo v koši. Někteří výrobci proto testují kapsle z bioplastu, i když i vůči nim mají odborníci připomínky. Tématu jsme se podrobněji věnovali v článku Kávové kapsle nepatří do plastů. Jejich recyklace je problematická.

Toho si byli vědomi v Doubleshotu, když přemýšleli o tom, jak lidem usnadnit domácí přípravu kvalitní kávy. Možná vás překvapí, že odborníci na kávu nemají nic proti kávě z kapslí, spíše naopak, pro domácí přípravu jde podle nich o dobré řešení. Terezka Balá vede již sedmým rokem kurzy přípravy domácího espressa a snad každý kurz začíná slovy: „Naučím vás, jak připravovat solidní espresso s domácími kávovary a jak dosáhnout konzistentních výsledků. Připravte se však na to, že to vyžaduje poměrně dost vybavení, přesné vážení a dodržování určitých postupů. Je ale úplně v pořádku, pokud na konci kurzu zjistíte, že pro ten jeden, dva šálky kávy denně raději sáhnete po kapslích. Koneckonců je to nejpohodlnější a nejčistší řešení.“ 

Záleží ovšem na tom, jakou kávu a do jakých kapslí naplníte a jakým způsobem to uděláte. Doubleshot do svého e-shopu právě nyní přidal největší novinku za dlouhé roky: kapsle výběrové kávy pro všechny, kdo chtějí doma chutné espresso bez dlouhé přípravy a znalostí. Jsou z obnovitelných zdrojů, kompostovatelné a plněné kvalitní kávou.

Co se dozvíte v článku
  1. Nic proti kávě z kapslí, ale kapsle byly problém
  2. Nové kapsle patří do bioodpadu
  3. Kapsle jsou káva na doma, pro jednoduchou přípravu
  4. Nové kapsle lze použít i do starých kávovarů
  5. Tři druhy kapslí, jedna z nich bez kofeinu

Nic proti kávě z kapslí, ale kapsle byly problém

Doubleshot je česká lokální pražírna výběrové kávy. Zakládá si na kvalitě a férovém přístupu k pěstitelům a přírodě. Kromě výběrové kávy nabízí i vybavení především pro domácí přípravu kávy, kávové kurzy pro veřejnost a školení profesionálů. Vlastní a provozuje také tři pražské kavárny – Můj šálek kávy v Karlíně, Místo na Hradčanské a espresso bar v holešovické Alze. A jak popisuje majitel firmy Jaroslav Tuček, ani coby milovníci té nejlepší kávy nemají nic proti kávě z kapslí obecně, problémem ale byl právě ekologický pohled na věc:

„Velkou překážkou pro nás nebylo to, že bychom odmítali systém přípravy espressa z kapslí, ale to, kolik zbytečného, nerecyklovatelného odpadu hliníkové kapsle generují. Naše kapsle jsou proto vyrobené z obnovitelných materiálů a jsou plně kompostovatelné. Jsou z ligninu, který je vedlejším produktem v papírenském průmyslu a pochází ze dřeva,“ přibližuje Jaroslav Tuček, jak se vyrovnali s asi nejkritizovanějším aspektem kávových kapslí.

Nové kapsle patří do bioodpadu

Samozřejmě vždy je základem domácí odpad třídit, pokud člověk hodí vše do směsných popelnic, žádný šetrný materiál nebude nic platný. Kapsle od Doubleshotu jsou vyrobené ze speciálního bioplastu, který se nazývá Terrablend. Z velké části obsahují látky z obnovitelných zdrojů, jako například již zmíněný lignin. „Ten v přírodě zpevňuje rostlinné buňky a je po celulóze druhou nejčastější organickou sloučeninou na Zemi. A u nás ho využíváme na zpevnění našich kapslí,“ popisuje majitel.

Dalšími látkami v nových kapslích je glukóza a škrob. Díky použití těchto látek jsou kapsle podle výrobce 100% rozložitelné a kompostovatelné v průmyslových kompostárnách. V ideálním případě můžete papírový obal kapslí zrecyklovat a samotné použité kapsle vyhodit do bioodpadu. „Na domácím kompostu by se kapsle rozložily až po velmi dlouhé době, a proto tento způsob raději nedoporučujeme,“ říká Jaroslav Tuček.

Kapsle jsou káva na doma, pro jednoduchou přípravu

Výhodou kávy v kapslích je jednoduchost a rychlost přípravy. Doma nemíváme opravdu kvalitní kávovary jako v kavárnách ani znalosti a čas potřebné k přípravě skutečně výborné kávy. Kapsle jsou proto i podle odborníků velmi dobrý kompromis pro domácí přípravu. Zvláště když v nich dostanete výběrovou kávu, stejnou, jakou dostanou zákazníci v kavárnách Doubleshotu.

„Naším cílem bylo a je ještě více zpřístupnit výběrovou kávu každému, kdo si ji chce dopřát. A káva v kapslích je ten nejjednodušší způsob domácí přípravy, čímž se stává přístupnou i pro lidi, kterým sice chutná, ale nemají čas nebo chuť hrát si s její přípravou. Z našich kapslí si i se základním kávovarem uděláte naprosto bez práce opravdu skvělé espresso, ke kterému byste se jinak v domácích podmínkách těžko přibližovali. Takže jednoduchost, ale bez kompromisu v chuti,“ vysvětluje Jaroslav Tuček, proč pražírna netradičně přidává do sortimentu kávové kapsle. Ty jsou jinak obvyklé spíše u tzv. komoditní kávy, která nemá takové nároky na pestrost chuti. To ukázaly i některé předchozí testy kapslových káv, v nichž uspěla jen část výrobků.

U nového produktu tvrdí majitel, že výsledná káva z kapslí je srovnatelná s kávou z pákového kávovaru. „Díky systému, kdy je káva mletá těsně před plněním kapslí a poté je izolovaná od okolí, téměř nedochází k oxidaci. Káva z našich kapslí je díky tomu čerstvá a voňavá až měsíc od výroby, čehož jinak u předem mleté kávy nelze dosáhnout,“ uvádí zakladatel Doubleshotu.

Nové kapsle lze použít i do starých kávovarů

Případné zájemce o kompostovatelné kapsle bude logicky zajímat, v jakých kávovarech je lze využít. Výhodou je, že tyto kapsle padnou do každého kávovaru systému Nespresso. „Nespresso systém je systém vyvinutý touto společností a dříve byl chráněný jejich patentem. Ten už ale vypršel a nyní je možné vyvíjet jak kávovary, tak právě kapsle pro ně určené bez přímého spojení se společností Nespresso,“ vysvětluje Jaroslav Tuček. Proto ve světě najdete mnoho různých kávovarů, které sice nejsou značky Nespresso, ale fungují v nich kapsle této značky. A rovněž to platí obráceně, existují kapsle, které nejsou od této firmy, ale lze je do kávovarů Nespresso použít. Toho využívá i Doubleshot.

„Nejde tedy ani tak o značku kávovaru, ale o systém, který je v něm použitý. Zkrátka, pokud do vašeho kávovaru zapadají a fungují kapsle od Nespressa, budou i ty naše, bez ohledu na jeho značku. Aktuálně neplánujeme výrobu jiných než těch pro systém Nespresso, který je nejrozšířenější,“ dodává Jaroslav Tuček.

Kdybyste však chtěli něco víc, pražírna bude mít brzy v nabídce i speciální kapslový kávovar Morning. Ten umožňuje nastavení tlaku, teploty i váhy vody, a to dokonce pomocí aplikace v mobilním telefonu, takže s ním můžete být domácím baristou i s kapslemi. Tyto kávovary mají být k dispozici koncem prosince. „Výhodou kávovaru je možnost přístupu k tzv. recepturám na co nejchutnější espresso. Nemusíte tak doma zkoušet jednu kapsli za druhou, měnit množství vody, teplotu a tlak, ale jednoduše v aplikaci najdete kapsle od Doubleshotu a kávovar zopakuje recepturu, na které jsme si dali práci my v pražírně. Samozřejmě, nebudete-li s výsledkem spokojeni, můžete přijít i s vlastním nastavením, ale cílem je vám práci co nejvíc usnadnit,“ vysvětluje Terezka Balá.

Tři druhy kapslí, jedna z nich bez kofeinu

V nabídce jsou nyní tři druhy kompostovatelných kapslí:

Start, které výrobce popisuje jako sladké, s chutí po karamelu, čokoládě a pražených oříšcích. 10 kapslí prodává za 160 korun.

Obsah dalších kapslí s názvem Funky se má měnit každou sezónu a Doubleshot do nich vybírá kávy pestré a „zábavné“. „Teď je v nich Finca Emporium Panama – šťavnatá, ovocná káva, která voní a chutná po jahodách v čokoládě,“ říká majitel. 10 kapslí vyjde na 190 Kč.

A třetí variantou je bezkofeinová kapsle Decaf – jemně ovocné espresso chutnající po medu, kakau a vanilce, rovněž 10 kapslí za 190 korun.

„Zatím máme v plánu měnit obsah kapslí Funky zhruba čtyřikrát do roka a Start dvakrát ročně. Decaf jsou bezkofeinové kapsle a kávu do nich máme celoročně stejnou – kolumbijskou La Serrania, která je kofeinu zbavená speciálně šetrnou metodou, která neničí chuťové přednosti kávy,“ upřesňuje Jaroslav Tuček. Jedná se o metodu, kdy je kofein louhován ze zelených zrn pomocí octa z cukrové třtiny. Káva je tak nejen zdravá, ale navíc má specificky nasládlou chuť.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).