Hlavní navigace

Seriál o zmrzlině: Jak ušetřit při nákupu?

21. 8. 2009

Sdílet

Opravdu kvalitní zmrzliny nejsou zrovna levné. Ale jak si vybrat letní osvěžení, když jste právě nezdědili prosperující podnik a žijete z (pod)průměrného platu?

Ačkoliv nejsem zmrzlinář ani technolog výroby zmrzliny, jsem značně rozmlsaný spotřebitel. Proto se vám pokusím nabídnout své zkušenosti s nákupem.

Jsem naprosto přesvědčená o tom, že cena nemusí být hlavním ukazatelem kvality zmrzliny. Samozřejmě platí, že pokud si koupíte opravdu drahou až luxusní zmrzlinu, neuděláte s jejím nákupem chybu. Pak ale za jedno balení zmrzliny zaplatíte více než 100 Kč, což není zrovna málo. Jenže jak si vybrat, když nemůžete nebo prostě nechcete tolik utrácet?

S éčky nebo bez?

O kvalitě zmrzliny rozhoduje její složení. Když vynecháme opravdu luxusní zmrzliny, zbudou nám cenově průměrné výrobky. Ačkoliv bývá jejich cena podobná, kvalita se často výrazně liší. Pokud hledáte kvalitní zmrzlinu za rozumnou cenu, budete muset podrobně studovat údaje na obalu. I mezi zhruba stejně drahými/levnými zmrzlinami jsou podstatné rozdíly.

zmrzlina, nanuk

Jakmile objevíte dlouhý seznam éček, zbystřete. Samozřejmě i mezi éčky jsou látky zdraví prospěšné, například různé vitamíny a minerály, ale také látky, před kterými byste se měli mít na pozoru. Různá barviva, konzervanty a umělá dochucovadla vám na zdraví nepřidají. Řešením je hledat takové výrobky, které umělá barviva, aromata a jiné chemické látky neobsahují. Zelené barvivo se dá například získat ze špenátu, což vám rozhodně neublíží. Na obalu by mělo být napsáno: Bez umělých barviv a dochucovadel. Toto sdělení je ale zcela na libovůli výrobce, nepodléhá žádné kontrole ze strany státních orgánů.

Nejen výrobci hodně chemických nanuků a zmrzliny používají jednoduchou fintu, éčka neuvedou v běžném tvaru E a číslo, ale rozepíšou celé jejich názvy. Vy jako zákazník pak absolutně nemáte šanci poznat, co vlastně kupujete a jestli náhodou neškodíte svému zdraví. Tedy, objevíte-li na obalu dlouhý seznam nesrozumitelných látek, výrobku se raději vyhněte.

Samá voda, bohužel

Veškeré suroviny jsou na obalech zmrzlin uváděny v pořadí podle množství. Tedy čím vyšší pozice v obsahu, tím více výrobek obsahuje. Proto se dobře podívejte na to, v jakém pořadí jsou suroviny vypsány. Jakmile na prvním místě uvidíte vodu, je něco v nepořádku. Příkladem jsou stále velmi populární, ale také nepříliš kvalitní nanukové dorty. Největší část jejich obsahu tvoří voda. Takže si domů přinesete jen ochucenou, obarvenou vodu s rostlinným tukem. Ale zaručeně ušetříte.

nanukac, zmrzlina

Naopak bude-li na jednom z prvních míst mléko, třeba v sušeném stavu, jogurt, tvaroh nebo ovoce, jste na dobré cestě. Příkladem levného a přitom kvalitního nanuku je starý dobrý Míša. Ten se naštěstí stále vyrábí z tvarohu a není nijak šizen. Neprohloupíte ani při nákupu jogurtových zmrzlin, které jsou opravdu z jogurtu.

Příjemným osvěžením pro vás bude jahodová dřeň, která je opravdu z jahod. Naštěstí i taková existuje. Například nanuk Mrož obsahuje polovinu jahod a výrobek s názvem Jahodová dřeň dokonce 80%. Oba produkty jsou navíc cenově velmi dostupné a jejich nákup vás rozhodně nezruinuje. Domů si přinesete poctivou zmrzlinu.

Žádná smetana, rostlinný tuk

Pokud nehodláte příliš utrácet, budete se muset smířit s faktem, že vaše zmrzlina pravděpodobně nebude z mléka nebo dokonce smetany. Mléčný tuk se v drtivé většině zmrzlin nahrazuje rostlinným. Výrobek se pak jmenuje mražený krém s rostlinným tukem, nikoliv zmrzlina. Pro vás jako spotřebitele to znamená, že si domů nesete ošizený výrobek. Na druhé straně, jestliže vaše chuťové pohárky nejsou příliš cvičeny, nemáte šanci tento rozdíl vůbec poznat.

misa

Tedy, nehodláte-li do zmrzliny příliš investovat a nechcete kupovat tvarohovou nebo jahodovou dřeň, zbývá vám smířit se s faktem, že si kupujete výrobek z rostlinného tuku. Nicméně i zde jsou rozdíly. Jakmile na obalu objevíte alespoň nějaké informace o mléku nebo syrovátce, je to lepší. Opět platí, že čím vyšší pozice v seznamu surovin, tím lépe.

Pozor na značky

Další možností, jak ušetřit při nákupu zmrzlin a nanuků, je sledovat značku. I mezi mraženými výrobky funguje jednoduché pravidlo, čím slovutnější značka, tím obvykle vyšší cena. Za české značky zaplatíte pravděpodobně méně než za zahraniční. Nemusí to tak ale platit vždycky.

Některé obchodní řetězce nabízí i zmrzliny a nanuky pod svou privátní značkou. Jejich výhodou je srovnatelná kvalita se značkovými výrobky, ale současně nižší cena. Když se podíváte na informace o výrobci, objevíte často stejnou adresu, jaká je uvedena u dražších značkových výrobků.

Tipy, jak ušetřit:

  • Pátrejte po českých výrobcích.
  • Některé obchodní řetězce nabízí svoje privátní značky zmrzlin a nanuků. Kvalita je srovnatelná, cena ale nižší.
  • Pečlivě studujte obsah výrobků.
  • Jakmile uvidíte na prvním místě ve složení vodu, produkt nekupujte. 
  • Rostlinné tuky jsou obsaženy prakticky ve všech nanucích a zmrzlinách. Hledejte proto takové, které obsahují tvaroh, jogurt nebo ovoce.
  • Pozor na produkty s dlouhým seznamem éček nebo látek, jejichž názvům nerozumíte.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka je už od dětství velmi zvědavá a neustále se ptá, proč něco tak je nebo není. Miluje vaření a výpravy za chutěmi a vůněmi.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).