Hlavní navigace

Seriál o zmrzlině: Česká klasika

14. 8. 2009

Sdílet

Nemůžete zapomenout na Míšu, Eskymo a jiné vyhlášené nanuky? Chybí vám poctivá Ruská zmrzlina a marně vzpomínáte na dobu, kdy naukový dort byl vyhlášenou pochoutkou? Vypátrala jsem, jak je to s někdejšími zmrzlinovými podklady dnes.

Zmrzlinám, které vznikly v dobách socialismu, obliba v žádném případě neklesá. Dají se koupit prakticky v každé samoobsluze, ale i velkých obchodních řetězcích. S přehledem válcují zahraniční konkurenci. Pro většinu spotřebitelů jsou jednoznačně sázkou na jistotu. Pamatují si jejich lahodnou chuť a věří, že přetrvává generace. Navíc pro klasické české nanuky hraje i jejich cena, která je oproti konkurenci z „dovozu“ výrazně nižší.

K lidskému životu patří nemalá dávka nostalgie, a to i po jídle. Obvykle máme pocit, že mléko bylo v době našeho dětství více mléčné, rohlíky křupavější a salámy chutnější. Ale opravdu to tak bylo, nebo nás jen šálí naše milosrdná paměť? Rozhodla jsem se, že se podívám na nanuky, které přetrvaly z dob komunismu dodnes. Objevila jsem tak nejedno mražené překvapení.

Eskymo v několika provedeních

eskymo

Mezi nejklasičtější české nanuky patří bezpochyby Eskymo. Jedná se o kokosovou zmrzlinu politou čokoládovou polevou, tedy aspoň tak vypadá v našich vzpomínkách. V dnešním provedení je Eskymo inovované o rostlinné tuky, tedy v žádném případě byste v něm nenašli smetanu. Živočišné tuky zastupuje pouze sušené odstředěné mléko. Cítíte se podvedeni? Ale kdeže, Eskymo je stejně „poctivé“ jako drtivá většina nanuků na našem trhu. Bez rostlinného tuku se totiž prakticky žádná zmrzlina až na několik čestných výjimek neobejde. Aby těch nepříjemných překvapení nebylo málo, v žádném z nanuků jsem nenašla kokos, ale pouze kokosové aroma. Pouze Eskymo od Nanuku obsahovalo 0,9% kokosového prášku.

Sama jsem v obchodech objevila tři různá Eskyma, tedy přesněji dvě Eskyma a jednoho Eskymáčka. Všechny nanuky měly velmi podobné složení a příliš se nelišily ani chutí. Byla příjemně svěží a lehká. Drobný rozdíl byl pouze v kakaové tukové polevě, v jednom případě se tvářila jako hořká čokoláda a ve zbývajících dvou jako mléčná. Eskymáček chutnal po kokosu, Eskymo od firmy Nanuk také, ovšem Eskymo od Algidy s kokosem nemělo nic moc společného. To, co dělá Eskymo Eskymem, tedy kokos, v něm nebyl skoro vůbec cítit. Zajímavé přitom je, že obě značky Nanuk i Algida spadají pod jednu nadnárodní společnost, a to Unilever.

Eskymo

Obsah: voda, kakaová poleva 28% (rostlinný tuk, cukr, kakao 9%, sušená syrovátka, sojový lecitin, aroma), cukr, glukózový sirup, rostlinný olej, sušená syrovátka, sušené odtučněné mléko, kokosový prášek 0,9%, emulgátor (mono a diglyceridy mastných kyselin), stabilizátory (guma gust, alginát sodný, karagenan, karubin), aroma
Cena: 8 Kč
Množství: 45 ml
Výrobce: Nanuk

eskymo

Eskymo

Obsah: voda, kakaová poleva 25% (rostlinný tuk, cukr, kakao, sušené odtučněné mléko, sušená syrovátka, kakaové máslo, sojový lecitin, aroma), cukr, rostlinný olej, glukózový sirup, sušené odtučněné mléko, sušená syrovátka, emulgátor (mono a diglyceridy mastných kyselin), stabilizátory (guma gust, alginát sodný, karagenan, karubin), aroma
Cena: 10 Kč
Množství: 50 ml
Výrobce: Algida

Eskymáček

Obsah: voda, kakaová poleva 20,6% (rostlinný tuk, cukr, kakao, sojový lecitin), cukr, sušené mléko odtučněné, sušená syrovátka, emulgátor (E471), stabilizátory (E412, E401, E407, E410), kokosové aroma
Cena: 9 Kč
Množství: 50 ml
Výrobce: TIPAFROST

Míša vyhrává na celé čáře

Za nejklasičtějšího ze všech klasických nanuků lze bez pochyby považovat Míšu. Tvarohový nanuk s čokoládovou polevou má místo v naší zmrzlinové historii už od roku 1962 a právem patří mezi zmrzlinové poklady. Samotný koncept Míši je velmi jednoduchý, lehký tvarohový krém, který není příliš sladký a díky tomu osvěží.

misa

Velkým plusem Míši je to, že se stále vyrábí z tvarohu a z žádných náhražek. Tedy to, co jíte, je opravdu tvarohový krém, obsahující polovinu tvarohu. V nabídce je klasický „bílý“ Míša s tmavou polevou, jahodový také s tmavou polevou a meruňkový se světlou polevou. Kdyby vám to ovšem bylo málo, můžete si pořídit velkého Míšu v rodinném balení ve vaničce.

Obsah: tvaroh (53%), kakaová poleva (18%) (rostlinný tuk, cukr, kakao (9%), sušená syrovátka, sójový lecitin, aroma), cukr, smetana, sušené odtučněné mléko, emulgátor (mono a diglyceridy mastných kyselin), stabilizátory (alginát sodný, karagenan, karubin, guma guar), voda.
Cena: 11 Kč
Množství: 50 ml
Výrobce: Unilever

Ruská zmrzlina po česku

Doby pevného československo-sovětského přátelství symbolizovala i Ruská zmrzlina. Šlo o neuvěřitelně tučnou, hutnou, smetanovou zmrzlinu, která se opravdu dovážela ze Sovětského svazu. Její obal tedy pochopitelně zdobila azbuka. Ruská zmrzlina rozhodně patřila mezi to lepší, co se mezi nanuky nabízelo. Ale jaká je nyní?

ruska zmrzlina

Tak za prvé, Ruská zmrzlina už dávno není z Ruska. Ačkoliv ještě mnoho let po Sametové revoluci se u nás dala koupit originální Ruská zmrzlina z východu, teď už na ni nenarazíte. V obchodech se prodávají pouze české Ruské zmrzliny. A to je škoda. Ačkoliv jsou stále hutné a nejsou špatné, originál to není. Sama jsem nakoupila dvě Ruské zmrzliny, jedna byla od Algidy, druhá od Primy. Ta druhá působila chuťově poctivě, mimo jiné obsahuje máslo. Naproti tomu Ruská zmrzlina od Algidy dělala nechtěný „light“ dojem.

Ruská zmrzlina od Mrazíka

Obsah: pitná voda, cukr, máslo, sušené mléko plnotučné, oplatek (pšeničná mouka, vaječná melanž, rostlinný olej řepkový, pitná voda, emulgátor: lecitin řepkový, jedlá sůl, protispékavé látky E500, E503), smetana, zahuštěné plnotučné mléko slazené, bramborový škrob, vanilkové aroma
Cena: 14,90 Kč
Množství: 220 ml
Výrobce: Prima

Ruská zmrzlina

Obsah: voda, cukr, rostlinný olej, oplatka 5,7% (pšeničná mouka, kokosový tuk, sůl, cukr, kypřící látka: uhličitan sodný), glukózový sirup, sušené odtučněné mléko, sušená syrovátka, emulgátor (mono a diglyceridy mastných kyselin), stabilizátory (guma gust, alginát sodný, karagenan, karubin), aromata
Cena:
19,90 Kč
Množství: 180 ml
Výrobce: Algida

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka je už od dětství velmi zvědavá a neustále se ptá, proč něco tak je nebo není. Miluje vaření a výpravy za chutěmi a vůněmi.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).