Hlavní navigace

Lékárnička před sto lety: benzín na čištění okolí ran, čpavek proti mdlobám a kapky na křeče

14. 3. 2023

Sdílet

Jaká léčiva si doma ukládali naši předkové a co nesmělo chybět v tehdejší domácí lékárničce? K čemu vyzývá lékař v Praktické hospodyňce vydané před sto lety? Bylo zcela běžné mít po ruce různé lahvičky, krémy, masti, tablety nebo obvazy pro případ, že se budou hodit. Jenom to jejich složení se postupem let poněkud změnilo.

Zatímco dnes tvoří základ lékárničky běžné léky na bolest, nachlazení, zažívací potíže, případně ulitá antibiotikatakzvaně pro případ – jakkoli zrovna před nimi lékaři varují – dřívější vybavení domácí lékárničky trochu připomínalo alchymistickou dílnu. 

Spoustu z dobových léčivých přípravků byste nejspíš ani nechtěli zkoušet, názvy mnoha z nich nám nic neřeknou a netušíme, o co se vlastně jde a k čemu ten či onen elixír sloužil. Pojďme si některé z těchto dávných léků představit.

Mast žluklá, roztok zkalený

Docent Jan Duchoslav Panýrek v kapitole Domácí lékárna v knize Praktická hospodyňka z roku 1926 vyzývá, aby si lidé doma neshromažďovali různé zbytky léků, které se mohou snadno zkazit a leží bez ladu a skladu ve skříňce nazvané domácí lékárnička. Což je nakonec nešvar známý i dnes. 

Po deseti až dvaceti letech je toho už pestrá směsice, když děti dorůstají, leccos je zkaženo, mast je žluklá, roztok zkalený, když zátka dobře nezapadá nebo vydrolila se z části; některý lék je vůbec neoznačen, štítek s udáním obsahu a dávky se ve vlhku odlepil a vytrousil. Nezřídka jsem nalezl i prostředky na cídění kovů, rozčiluje se v knize lékař. 

Prodám léky. Značka: nelegálně. Na webu koupíte nurofen i léky na spaní, lékárníci před tím varují Přečtěte si také:

Prodám léky. Značka: nelegálně. Na webu koupíte nurofen i léky na spaní, lékárníci před tím varují

A pokračuje: Je jisto, že na zapadlém venkově, daleko od měst, kde sídlí lékař, je užitečné míti po ruce soubor nezbytných pomůcek při úrazu a náhlém onemocnění k první pomoci. Když se ale nemocný uzdraví, mají se podle něj zbytky léků zlikvidovat, protože se rychle kazí a aby nebyly vystaveny všetečné pozornosti dětí útočících na noční stolky a tajné přihrádky, varuje rodiče malých dětí.

Rozmanité vodičky, líh a éter

Co všechno se dalo v takové domácí lékárničce najít? Panýrek zmiňuje sodu k užívání, rozmanitá thé, voňavku, magnesii proti pálení žáhy, opodeldok (kafrové mazání) k mazání kloubů a svalů, kapky na zuby, ústní vodičky, rozmanité pudry, glycerin, plavuň bílou nebo Goulardovu vodu (na záněty kůže; skládá se z octanu olovnatého, lihu a studniční vody), borovou mast (s obsahem kyseliny borité na drobná poranění), manganistan draselný (dezinfekční prostředek), líh, benzín a éter (anestetikum).

Dále také různá projímadla, nejčastěji ricinový olej nebo purgenové tabletky, jodovou tinkturu, čpavek proti mdlobám, Hoffmanské kapky (směs lihu a éteru, případně destilované vody a bylin), léky proti průjmu, teploměr, anglickou náplast, a dokonce i opiovou tinkturu nebo morfinové kapky. Tohle je soupis všeho, co se běžně dalo najít v domácích lékárničkách lidí před sto lety.

Co skutečně patřilo do lékárničky? 

Lékař vyzývá a poučuje, jak bezpečně léky doma uchovávat, chránit je před dětmi, neztratit klíček od lékárničky a dbát na to, aby byly léky pečlivě označeny a nebyly neznale upřednostňovány před zkušenou radou lékaře. Obvyklou součástí lékárniček byly i irigátory, které používaly vdané ženy pro výplachy pochvy, a také klystýry. A co by tedy mělo v lékárničce správně být? Možná bychom něco z těchto již doporučovaných prostředků využili i dnes. Anebo raději ne?

  • Líh 90% na běžnou dezinfekci a časné nákazy. 
  • Hoffmanské kapky, které tvořil líh v kombinaci s éterem proti mdlobám a křečím.
  • Éter tekutý k dezinfekci ran a odstraňování náplastí (éter slouží i jako rozpouštědlo).
  • Benzín k čištění okolí ran.
  • Čpavek proti mdlobám nebo při bodnutí včelou.
  • Jodová tinktura na dezinfekci a proti omrzlinám.
  • Octan hlinitý jako bílý prášek, který se míchá ve vodě a dává se na podvrtnutí a pohmožděniny, anebo již připravený roztok – Burovovův roztok (500 g vody, zásaditý octan olovnatý 25 g a 5 částí surového kamence).
  • Malinová šťáva k ředění s vodou na pití při horečce.
  • Ricinový olej jako projímadlo.
  • Olivový olej na spáleniny a do uší.
  • Vinný ocet při slabosti a při otravách louhem.
  • Peruánský balzám na kůži (míza z balzámovníku, používala se do čípků i do léků na kašel, ale je to poměrně silný alergen).
  • Manganistan draselný pro přípravu roztoku k dezinfekci úst a pochvy nebo bradavek při kojení.
  • Dermatol (bismuthum gallicum) – žlutý prášek na rány, který existuje i dnes.
  • Tannin jako žlutý prášek při průjmech.
  • Obvazový materiál jako vata, různé obvazy, obinadla, čisté nůžky.
  • Náplasti moderní byly již lepící (leukoplasti), dříve se ale používaly směsi oxidů kovů s pryskyřicí (například Diachylova urychlující hnisání ran), rtuťové náplasti.
  • Borová mast na omrzliny a spáleniny. Obsahovala kyselinu borovou a žlutou vazelínu.
  • Teploměr.

Soda, kyselina citrónová, cukr a bylinky

Další tipy bychom dnes zařadili spíše do kuchyně. Patří sem soda (uhličitan sodný) k širokému využití, například při překyselení a pálení žáhy, jako protijed při otravě kyselinami, při zápachu z úst a podobně. Dále také kyselina citrónová jako protijed při otravě louhem nebo k přípravě nápoje při horečce. Součástí domácí lékárničky měl být i cukr k oslazení nápojů při horečce nebo k podávání některých léků.

Kontrolujete svoji domácí lékárničku?

Samozřejmostí byly různé čaje, a to jak černý čaj, který se podával díky vysokému obsahu tříslovin při průjmech a na povzbuzení, tak také různé bylinné čaje doporučované při horečce, kašli a dalších zdravotních potížích. Bylinky se kdysi braly dost vážně a zacházelo se s nimi s respektem a opatrností. Byly běžnou samozřejmostí pro léčbu všech nemocí, zejména na venkově, kde nebyla k dispozici rychlá lékařská pomoc.

Zdroje: 

Kolektiv autorů. Rady pro domácnost (1926) Šimsa a kol. 

Přírodní léčba a domácí lékař (1923)

Ourstory.jnj.com:  The Birth of the First Aid Kit

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Externí redaktorka a copywriterka píšící pro webové i tištěné magazíny. Zaměřuje se na oblast zdraví, historie medicíny, psychologie, filozofie, etikoterapie a alternativní medicíny.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).