Hlavní navigace

Do fitka jedině na hezouna

11. 6. 2010

Sdílet

Stát se lektorem některých skupinových cvičení není zas tak složité. Cvičitelů je proto hodně a konkurence mezi nimi stoupá. Nejlépe jsou na tom hezouni – ti mají stále narváno.

Ve velkých městech narazíme na fitness centrum na každém rohu a není tedy divu, že to mezi cvičiteli tak trochu vře. „Je nás opravdu mnoho a pokud chcete cvičit v nějakém větším fitku a za lepší peníze, tak se musíte sakra snažit, abyste si místo udrželi,“ svěřila se Vitalii Lucie, cvičitelka aerobiku a pilates v jednom velkém pražském fitness centru. Nepřeje si být ovšem jmenována – mohla by prý o svůj přivýdělek přijít.


Autor: www.zumba-zumba.cz

Značná konkurence mezi cvičiteli způsobuje, že už si nevybíráme pouze mezi jednotlivými centry, ale i mezi lektory, což rozhodně není na škodu. Pomoci to může například „nešťastné“ zumbě, jejímž lektorem, jak jsme popsali v článku Zumba – spontánní tanec, se může stát každý zájemce po absolvování víkendového kurzu.

Na druhou stranu se setkáte s lektory zumby, kteří mají navíc i papíry na aerobik, a ty není tak jednoduché získat. Pod jejich vedením je zumba skutečným zážitkem. Jenže pak jsou i takoví, kteří přijdou rovnou z „ulice“. Nemají povědomí o fungování lidského těla a ani nevědí, jak s ním pořádně pracovat. To je pak průšvih. Lekce jsou nudné, s postavou vám příliš nepomohou a v horším případě si i ublížíte.

Čtěte téma: Zumba, to je nářez

 … když máte kvalitního lektora. Rychlokvaška vám ji naopak může pěkně otrávit.

Proč platit za něco, když mi to může vydělat?

Popravdě netuším, kde se bere v lidech to sebevědomí, že si po víkendovém kurzu stoupnou před platící hosty. Vést skupinovou hodinu totiž není zas tak jednoduché. „Oni si vůbec neuvědomují, kolik je za tím práce,“ řekla Vitalii lektorka zumby a aerobiku Martina Hanušová. „Jsou to holky, které mají nulové zkušenosti s vedením hodiny, někdy i s pravidelným cvičením, a třeba hned po třetí hodině zumby za mnou přijdou a ptají se, kde se dělají kurzy, že by ji chtěly také vyučovat.“ Je to logické – proč platit za něco, za co byste mohli sami inkasovat. Hodně lidí vidí jen ten finální produkt, ale možná budou později překvapení, že si vlastně hodinu, kterou vedou, neužijí tolik, jako když jsou platícími klienty.

„Jestli si hodinu užiji? Svým způsobem ano, baví mě vést skupinové lekce, ale nemohu říct, že si zacvičím, nebo dám pořádně do těla. Jednak musíte myslet na to, že lektor zvládne trochu víc, než jeho klienti – ti se potí, zatímco já se teprve dostávám do varu. Jednak musím své klienty kontrolovat, aby cvičili správně. Zejména u posilovacích cvičení mezi nimi chodím a opravuji je,“ říká Lucie.

Podle čeho si především vybíráte fitness centrum?

Možná nezhubnu, hlavně že je lektor fešák!

Vedení skupinových lekcí vám dobré bydlo nezaručí, jak se mnohé „rychlokvašky“ mylně domnívají. Většina lektorů si cvičením pouze přivydělává buď při studiu na vysoké škole, nebo při běžné práci. Mezi lektory jsou tak učitelé, kadeřníci nebo třeba sekretářky. 

Těch, co mohou říci, že jsou lektory na plný úvazek, je opravdu málo a není jednoduché se k nim přidat. Musejí se cvičení skutečně věnovat a neustále se v oboru vzdělávat, což také není zadarmo. Ale ani potřebné papíry vám nezaručí, že se na trhu fitness uplatníte tak, jak byste chtěli.

Jak už bylo řečeno, konkurenční boj je velký a zdaleka v něm nevítězí jen ti nejlepší. „Ve velkých fitness centrech mají někteří lektoři zvláštní privilegia. Například dostávají značkové oblečení, mohou zdarma chodit na jiné lekce domácího fitness atd. „VIP lektorem“ se stanete až tehdy, pokud uživíte určitý počet lekcí za týden,“ říká cvičitelka Lucie.

Top lektoři mají většinou jedno společné – jsou to skuteční krasavci. Na jejich hodinách bývá narváno, sebevědomé vystupování a opálená vypracovaná těla lákají mnohem více, než by se mohlo zdát. Lucii, která má za sebou osmiletou praxi vedení skupinových hodin to nedalo a šla se na lekci jednoho hezouna podívat. „Byla jsem překvapená. Tělocvična byla narvaná k prasknutí a o místo u zrcadel se holky tlačily. Vůbec jim nevadilo, že kolega jde místy mimo rytmus, někdy nedotáhl počty opakování, takže šly jednou nohou patnáctkrát a druhou třeba osmkrát…“

Jak je tedy vidět, ženy při cvičení zajímají i jiné kvality než odbornost lektora.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).