Hlavní navigace

Dlouhé nepřerušované sezení není zdravé: málo známá rizika

8. 2. 2022

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Sedíme příliš často, v kanceláři, u počítače i jinde, a příliš dlouho bez přerušení. K tomu přidáváme nedostatek rutinního pohybu. Pohybové aktivity, které volíme, jsou často v přímém protikladu k naší nečinnosti během většiny dne – jsou příliš intenzivní a vedou k přetěžování. Výsledkem jsou zdravotní problémy a úrazy.
Co se dozvíte v článku
  1. Ubývá rutinního pohybu a přibývá sezení
  2. Pandemie nás přivedla do online světa
  3. Nepřerušované sezení se nazývá novodobým kouřením
  4. Dlouhé sezení s sebou nese opomíjená rizika
  5. Jak předcházet důsledkům dlouhodobého sezení

Ubývá rutinního pohybu a přibývá sezení

K dlouhodobému sezení nejsme evolučně přizpůsobeni. Po celou dobu vývoje lidstva lidé trávili sezením daleko méně času než teď. Pokud se podíváme na to, jak vypadal život běžného člověka před pouhými padesáti lety, uvědomíme si změny ještě daleko výrazněji.

Život byl výrazně protkán rutinními pohyby – daleko více pohybu měli lidé celodenně a každodenně v domácnosti, kolem domu, ale také v práci, a to dokonce i v případě, že se jednalo o sedavé zaměstnání. Nebylo možné jedním kliknutím poslat zprávu, fotku, e-mail, bylo potřeba osobně dojít za kolegou domluvit se na schůzkách na další den, na programu nebo si třeba popovídat a ukázat fotky z dovolené.

Dětem dnes obtížně vysvětlujeme, že jsme chodili přepínat programy na televizi, pokud byla potřeba získat nějaké informace, zahrnovalo to nutnost dojít do knihovny a fyzicky knihu vyhledat, nakupování bylo možné pouze v obchodě, kam bylo potřeba dojít a nákup v rukách odnést domů.

Spoustu aktivit nebylo možné uskutečnit pouhým kliknutím na obrazovku či displej telefonu. Jsme obklopeni mnoha technickými vymoženosti, které nám na jednu stranu pomáhají, nicméně nás současně o rutinní pohyb obírají – a my se rádi obrat necháme.

Galerie: Vliv technologií – takhle má vypadat člověk roku 2100

Pandemie nás přivedla do online světa

Všechny tyto trendy, které můžeme pozorovat už delší dobu, se ještě zvýraznily s nástupem pandemie nemoci covid-19 v roce 2020.

Během pandemie jsme byli k sezení a nepohybování se povzbuzováni až nuceni. Mnohé aktivity, u kterých jsme do té doby často ani netušili, že je možné realizovat je online, se přenesly do virtuálního prostoru. A nás ještě důrazněji usadily před obrazovky a displeje.

Přestože na začátku pandemie byla pro některé z nás realita online světa vzdálená, nová a často až strašidelná, s dalšími a dalšími měsíci, po které trvala, jsme si na nový stav zvykali. Možná nám začal dokonce vyhovovat a zlenivěli jsme.

To se projevilo často i ve chvílích, kdy už bylo možné vrátit se zpět k aktivitám, které jsme vykonávali a běžně měli ve svém programu před pandemií – osobní schůzky s kolegy a přáteli, pohybové aktivity. Naše nehybnost, a především přechod ze stoje do dlouhodobé pozice v sedě se neblaze projevují na našich tělesných schránkách (a nemalou měrou i duševním zdraví celé populace).

Nepřerušované sezení se nazývá novodobým kouřením

Dlouhé nepřerušované sezení ovlivňuje nepříznivě zdravotní stav – nejen páteř, ale má negativní důsledky také na úrovni metabolismu.

Při dlouhém nesprávném sezení dochází vlivem deaktivace břišních svalů k přetížení bederní páteře. Záda jsou kulatá, ochabují mezilopatkové svaly, zkracují se prsní svaly, dochází k vnitřní rotaci v ramenech, propadáme se v hrudníku a při dýchání se málo uplatňuje bránice. Brada je často předsunutá, nefyziologický záklon hlavy přetěžuje 2. krční obratel, což může mít za následek bolesti nejen krční páteře, ale druhotně i bolesti hlavy a pocit mravenčení v rukou.

S dlouhodobým sezení a klikáním myší jsou spojeny také záněty karpálního tunelu, únava očí, snížená akomodace očních čoček a riziko zhoršení očních vad.

Dlouhé sezení s sebou nese opomíjená rizika

Dochází k městnání krve v dolních končetinách, což může mít za následek vznik křečových žil, u osob s predispozicemi může vést i ke vzniku trombóz. Ne nadarmo se doporučuje procvičovat dolní končetiny při dlouhých cestách letadlem a zařazovat „procházky“ po letadle. Při bližším pohledu lze naše sezení po téměř celou pracovní dobu přirovnat k dálkové cestě letadlem například do New Yorku. Což s sebou nese i stejná rizika, která ale v tomto případě velmi podceňujeme.

Galerie: Cviky proti křečovým žilám – jednoduché a rychlé

Málo používané svaly ochabují, mění se flexibilita šlach a dochází k řídnutí kostí, což může vést až ke vzniku osteoporózy. Následkem můžou být nejen bolesti, problémy s chůzí a pohybem, ale také vyšší riziko úrazů, protože svaly nejsou zvyklé a dostatečně rychle schopné reagovat například na nečekané zakopnutí. Následky nechráněného pádu jsou potom kvůli křehkým kostem ještě horší a rekonvalescence je delší.

Jak můžeme se všemi těmito důsledky dlouhodobého sezení bojovat?

Jak předcházet důsledkům dlouhodobého sezení

  • Seďme správně co nejčastěji a kdykoli je to možné.
  • Zařazujme „pohybové svačinky“, během kterých se nejen narovnáme, ale i změníme pozici a lehce se protáhneme – alespoň jednou za hodinu, ideálně každou půlhodinu na pár minut.
  • Nezapomínejme na kompenzaci dlouhého sezení adekvátním pohybem.

Více se dozvíte na akcích v rámci Světového dne obezity a Dni zdraví se STOBem, kde autorka článku povede cvičení a vystoupí na konferenci Žít a hubnout pro zdraví. Účast pro veřejnost zdarma. Další informace na STOB:


Na dni zdraví bude k dispozici široká škála poraden od měření složení těla, glykémie, osteoporózy přes testy zdatnosti až k odborným radám ohledně srdečně-cévních onemocnění, zvýšeného cholesterolu a poruch lymfatického systému. Můžete se poradit také s autorkou článku o pohybových aktivitách vhodných právě pro vás, zacvičit si s ní nebo vyslechnout nejen její přednášku v rámci konference Žít a hubnout pro zdraví. Samozřejmě vám budou k dispozici odborníci ze STOBu s širokou nabídkou možností rozumného hubnutí včetně motivačních pomůcek. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Mgr. Hana Hejlová

Certifikovaná instruktorka aerobiku a pilates. Pro společnost STOB vede skupinové cvičební lekce v tělocvičně i online. Věnuje se zdravotnímu cvičení a cvičení pro osoby s obezitou či zdravotními omezeními.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).