Hlavní navigace

Cévy a cestování: proč chodit kolem auta a po letadle

10. 8. 2019

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
​Delší cesty jsou často spojeny s problémy způsobenými poruchou cévního systému. Základní příčinou je zpomalený krevní tok v žilním systému při delších cestách. Co s tím? Rizika cestování v souvislosti s cévním systémem můžeme výrazně omezit.

​Krevní tok v žilách je urychlován takzvanou žilní pumpou, tedy pohybem svalů, které masírují žilní kmeny a vedou k urychlení krevního toku. Při delších cestách jsou tyto mechanismy oslabeny, a dochází tak ke zpomalení žilního toku. To pak působí vznik klasických problémů, jako jsou otoky dolních končetin, pocity tíhy, únavy končetin, nebo až tlaku a bolestí lýtek. 

Největší problém je krevní sraženina

​V nejzávažnějším případě může dojít až k vytvoření krevní sraženiny v žilním kmeni a tím tak buď k zánětu žíly – to se týká především povrchních žil u pacientů s křečovými žilami.

Dojde-li pak ke vzniku sraženiny v hlubokém žilním systému – trombóze – je pacient ohrožován plicní embolií, která může vést k velmi vážnému poškození zdraví.

Jak poznat, že s žílami něco není v pořádku

​Prvními projevy bývají otoky, pocity tíhy, únavy. 

Zánět žil se projeví zatuhlým, často začervenalým pruhem v místě původní křečové žíly. Takové místo je pak bolestivé na pohmat.

Hluboká žilní trombóza se projevuje výrazným otokem končetiny, který je typicky jednostranný. Připojuje se výrazná bolest lýtka, která se stupňuje při došlapu. V nejzávažnějším případě je pak oteklá celá končetina.

Plicní embolie může mít různý průběh – od dráždění ke kašli a bodavé bolesti na hrudi až po významnou dušnost.


Autor: Depositphotos.com

Při delších cestách dochází ke zpomalení žilního toku. První nepříjemné pocity přicházejí obvykle po dvou až třech hodinách

​Zvýšené riziko je jistě u pacientů s cévním onemocněním, zejména křečovými žilami. Další skupinou jsou ale i starší lidé, zejména pro nedostatečný pitný režim.

Prevencí předejdeme potížím

​Základní prevencí těchto komplikací je především pravidelný pohyb.

Při cestování autem jsou vhodné pravidelné pauzy po dvou až třech hodinách jízdy. Nejlepší je se při tom alespoň deset minut projít a protáhnout se.

Při cestování letadlem jsou pak dnes již i přímo personálem na palubě doporučovány pravidelné cviky, například výpony, nebo různé protahování končetin, nejlépe je se opět v pravidelných intervalech alespoň deset minut procházet v uličce letadla. Jsou i letecké společnosti, které při dlouhých letech organizují na palubě skutečně vedené „tréninky“.

Nohy si můžete protáhnout i vsedě

  • Střídavě se opírejte o špičky a paty nebo pomalu propínejte a krčte chodidla. Cviky můžete provádět nejprve u jedné a poté u druhé nohy, nebo můžete nohy střídat.
  • Nohy si také můžete masírovat od kotníků přes lýtka vzhůru. Vhodné je též dechové cvičení pomáhající zrychlit průtok krve žilami.
  • Více cviků najdete např. na webu Žilní poradna nebo v mobilní aplikaci Bolí vás nohy?

​Dalším důležitým opatřením je pravidelný a dostatečný pitný režim. Vzhledem k tomu, že delší cesty se týkají zejména teplých ročních období, měl by dospělý vypít denně alespoň 2,5 litru vody. Alkohol, káva, čaj, koncentrované limonády a džusy vedou naopak k dehydrataci a je pak nutné doplnit tuto ztrátu opět vyšším příjmem vody.

​Třetím doporučeným opatřením jsou pak vhodné kompresní podkolenky nebo kompresní punčochy. Zde jsou většinou postačující podkolenky a punčochy nižšího – prvního stupně komprese, které jsou volně prodejné ve zdravotních potřebách, ale často i na letištích nebo v cestovatelských obchodech. Punčochy jsou pak vhodné zejména pro pacienty s již vyvinutým žilním onemocněním, ať jde o křečové žíly, nebo stav po prodělané trombóze. Více o výběru v článku 5 typů kompresních punčoch – volte ty pravé podle typu potíží.

Galerie: Cviky proti křečovým žilám – jednoduché a rychlé 

​U pacientů, kteří v minulosti prodělali žilní trombózu nebo mají vrozenou zvýšenou krevní srážlivost, je pak doporučeno použít i preventivní lék na ředění krve – nejčastěji injekce, kterou pacient získá na recept od praktického lékaře a aplikuje se v den cesty. Na trhu jsou dnes již i tabletové preparáty.

Léčba – kdy si poradíte sami?

​Pokud již ke komplikaci dojde, je při žilním zánětu základem léčby opět především kompresní punčocha. Druhou částí léčby je pak lokální aplikace mastí k léčbě zánětu žil, které obsahují většinou heparinovou složku a dále pak protizánětlivou složku – IbalginDuo, IbuHepa nebo Lioton 100 000. Tyto léky jsou volně prodejné v běžné lékárně a používají se na bolestivé místo dvakrát denně. Zanícené místo je také vhodné chladit.

V případě podezření na žilní trombózu je pak ale nutné vždy vyhledat odborného lékaře, který na základě vyšetření diagnózu buď vyloučí, nebo potvrdí. V takovém případě je pak již léčba vždy doporučena lékařem a spočívá opět nejen v kompresní bandáži, ale zejména ve správném dávkování léků na ředění krve, nejčastěji opět v injekční formě. U nejzávažnějších případů je pak nutná i hospitalizace.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).