Hlavní navigace

Darovat krevní plazmu je možné i během lockdownu. Dárcům náleží odměna

10. 3. 2021

Sdílet

 Autor: Cara Plasma
Je dost důvodů, proč se stát dárcem krevní plazmy. Lidé se někdy mýlí v představách o tom, jaká jsou rizika, jak se krevní plazma odebírá a zda odběry provází bolest. Fakt je, že k výjimkám těch, kdo nemohou dočasně věnovat plazmu, přibyli aktuálně lidé krátce po covidu a po očkování proti koronaviru.

Centra pro odběr krevní plazmy pokračují v práci i v časech protiepidemických opatření a stále hledají dárce. Lékařka vysvětluje, proč darovat krevní plazmu a jak vše probíhá.

Co se dozvíte v článku
  1. Důležitý je dostatek informací
  2. Nejčastější dotazy ohledně dárcovství krevní plazmy
  3. Proč se stát dárcem?
  4. Co se děje před odběrem?
  5. Jak darování probíhá? Je to nepříjemné?
  6. Je potřeba se na odběr připravit?
  7. Může odběr krevní plazmy dárci uškodit?
  8. Kdy se darovat plazma nedá?
  9. Jak je to s COVID-19?

Důležitý je dostatek informací

O darování krevní plazmy už asi slyšel každý. Možná si kladete otázku, co je krevní plazma a proč ji darovat. Pokud uvažujete o darování, bude vás zajímat, co všechno musíte před odběrem podstoupit, jak dlouho celý proces potrvá, co si na něj připravit a jestli darování může poškodit zdraví. Simona Hohlová z centra pro odběr krevní plazmy Cara Plasma objasňuje ty nejčastější nejasnosti a vyvrací mýty o darování.

„Lidé často o dárcovství pochybují, protože nemají k dispozici dostatek informací. Proto dbáme na to, aby naši dárci byli vždy dobře informovaní a věděli, co mohou očekávat,“ říká lékařka. Popisuje také aktuální situaci a pravidla pro dárce, kteří prodělali koronavirové onemocnění nebo jsou krátce po očkován proti COVID-19.

Nejčastější dotazy ohledně dárcovství krevní plazmy

Proč se stát dárcem?

„Krevní plazma je důležitou složkou krve a nenahraditelnou surovinou pro výrobu léků pro lidi se závažným onemocněním krve a imunitního systému. Darování krevní plazmy tak umožňuje léčbu pacientů s poruchami srážlivosti krve, sníženou imunitou nebo onkologickými onemocněními,“ vysvětluje MUDr. Hohlová.

Kromě dobrého pocitu může být výhodou i finanční odměna ve výši až 700 korun, případně možnost úlevy na daních.

Co se děje před odběrem?

Pokud jde člověk darovat poprvé, měl by se připravit na vyplnění dotazníku o svém zdravotním stavu a na lékařskou prohlídku. Ta připomíná pravidelné vyšetření u praktického lékaře. Součástí vyšetření je také odběr vzorku krve a vyšetření na některé krví přenosné infekční nemoci.

Vstupní proces zabere přibližně hodinu, prohlídky při dalším darování krevní plazmy netrvají déle než dvacet minut.

Jak darování probíhá? Je to nepříjemné?

Samotný odběr trvá čtyřicet až šedesát minut. „Sestřička dárce napojí na přístroj, který provádí tzv. plazmaferézu. To je proces, při kterém přístroj separuje krevní plazmu od ostatních složek krve – krevních destiček a červených a bílých krvinek. Ty pak navrací zpět do těla,“ osvětluje odběr doktorka Hohlová.

Samotné napíchnutí na začátku může být mírně nepříjemné, ale to trvá jen pár sekund. Zbytek procedury je úplně bezbolestný a dá se při něm dokonce relaxovat, ať už u dobré knihy a časopisu, nebo brouzdáním na internetu.

Je potřeba se na odběr připravit?

Ano, vynechte příliš mastná jídla a alkohol. Nejpodstatnější je nechodit na lačno a před odběrem se nasvačit.

„Přijde-li dárce hladový, mohlo by se mu udělat nevolno,“ upozorňuje MUDr. Hohlová. Předem a v den odběru je ideální mít pravidelný a vyvážený jídelníček a pít dostatek tekutin. Měli byste hodně odpočívat a pořádně se prospat.

Může odběr krevní plazmy dárci uškodit?

Důkladná vstupní prohlídka slouží k posouzení, zda jste vhodný dárce. Pokud splňujete podmínky darování, necítíte se nemocní a dodržujete zdravý životní styl, nemáte se čeho obávat.

„Málo se ví, že krevní plazma se v těle sama do osmačtyřiceti hodin znovu obnoví a lze ji darovat každých čtrnáct dní,“ dodává doktorka Hohlová.

Kdy se darovat plazma nedá?

Existuje několik výjimek, kdy jste z dárcovství dočasně vyřazení. Darovat krevní plazmu nemůžete po úrazu, máte-li opar nebo pokud jste prodělali infekční nemoc. Darovat nemohou ani těhotné a kojící ženy a není to vhodné ani v době menstruace. S darováním musíte počkat i v případě, že máte čerstvě tetování nebo piercing.

Darovat plazmu není možné ani tehdy, pokud jste se nedávno dali očkovat některými typy vakcín. Pokud jde o očkování na COVID-19, záleží na typu vakcíny. Po očkování tzv. mRNA vakcínami (od firem Pfizer/BioNTech a Moderna) a proteinovými vakcínami (od Novavax a Sanofi) je možné darovat po uplynutí sedmi dnů po každé dávce. V případě vektorových vakcín (od AstraZeneca a Johnson & Johnson) je možné plazmu darovat po uplynutí osmadvaceti dní po každé dávce vakcíny.

Jak je to s COVID-19?

Dočasnou překážkou darování je i onemocnění COVID-19. V případě, že jste nemoc prodělali s klinickými projevy, můžete darovat osmadvacet dní od prvního dne bez příznaků. Pokud jste měli jen pozitivní test bez příznaků, na odběr se můžete vydat dvacet osm dní od testu.

„Darovat krevní plazmu je u nás možné i během lockdownu. Striktně dodržujeme veškeré hygienické předpisy a dbáme na to, aby každá návštěva byla bezpečná,“ ubezpečuje Simona Hohlová z centra Cara Plasma.

Odborná spolupráce:


MUDr. Simona Hohlová

Lékařka z centra Cara Plasma, které se specializuje na odběr krevní plazmy a má pobočky v Praze, Jihlavě, Brně a Břeclavi.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).