Hlavní navigace

Cvičení mezi štěňaty vás nabije dobrou náladou, říká redaktorka, která ho vyzkoušela

30. 6. 2023

Sdílet

Protahujete se a kolem vás pobíhají roztomilá štěňátka. Sem tam vás olíznou, občas zalehnou a někdy skočí do náručí. Možná si nezacvičíte jako na klasické lekci, ale jisté je, že odcházet budete s dobrou náladou, rozněžnění a spokojení. Sama jsem jógu se štěňátky vyzkoušela a ač nejsem úplně „psí člověk“, nadchla mě a budu se na ni vracet. Tolik roztomilosti jinde jen tak nezažijete.

cvičení mezi štěňaty ví asi každý, kdo vlastní sociální sítě typu Instagram nebo TikTok. Videí, kterak jsou cvičenci obložení pejsky a místo cvičení se s nimi mazlí, je na nich totiž víc než dost.

Jakmile jsem objevila, že se takové lekce konají i v Praze, sama jsem se přihlásila. A to, upřímně, nejsem úplně psí nadšenec, doma psa nemáme a ani jeho pořízení neplánujeme… Na mazlení už mám svoje tři děti, nikdo další se k nám domů stejně ani nevejde. Ale roztomilá štěňátka a jen na hodinu? A k tomu protažení, které kvůli intenzivním tréninkům běhu potřebuji jako sůl? Tady vlastně nebylo moc o čem přemýšlet…

Koušou, padají a všude čůrají, ale stejně je chcete

Na lekci Pets Yoga Prague v centru Prahy se scházíme pár minut před začátkem. Štěňátka, tentokrát jde o staffordšírské bulteriéry, zatím sbírají síly po předchozí hodině. Je jich šest a nehybně leží a spí, nebo se s pootevřenýma očima líně protahují a pokukují po nových návštěvnících.

Kočičí psycholožka: Kočka je milý společník, ale žádný telepat Přečtěte si také:

Kočičí psycholožka: Kočka je milý společník, ale žádný telepat

Já si jdu najít podložku a čekám už na začátek cvičení. Štěňátka se pod našima hladícíma rukama probouzejí a pomalu odcházejí zkoumat sál. Sem tam se jim rozjedou nožky od sebe a slyšet je jen dojaté „Jééé!“, někdy se poperou o hračku, občas se ozve tiché štěněcí zaštěkání a chvílemi se některé ze zvířat chce vydat do světa a snaží se pod gaučem utéct pryč. Atmosféra je klidná, něžná, veselá.

Mezitím se schází všichni cvičící klienti, a může se tedy začít. Hodina jógy probíhá v angličtině, protože osazenstvo je mezinárodní. Nicméně s porozuměním není problém, pokud někdo nerozumí, všechno okouká, případně mu lektorka Viki pomůže a do správné pozice ho navede.

Psi pocházejí ze spřátelených chovných stanic

„Je to tak půl na půl. Část klientů jsou Češi, část cizinci, například ti, kteří v Praze dlouhodobě žijí,“ popisuje jedna z organizátorek cvičení se štěňaty, Anna Dvořáková. Ať jsou to Češi, nebo cizinci, jedno prý mají společné: odcházejí plní radosti a s úsměvem: „Reakce klientů jsou nadšení, smích, dobrá nálada. A vracejí se, což je pro nás velká radost a odměna.“

Lekce se konají zhruba jednou za 14 dní nebo za týden, někdy dokonce častěji. Podle toho, kdy jsou k dispozici štěňata. „Jde vždy o zhruba sedmitýdenní štěňata, která už jsou po prvním očkování, takže je pro ně účast bezpečná. Mají možnost se tu trochu socializovat, než se dostanou do svých nových rodin,“ popisuje Dvořáková z Pets Yoga Prague s tím, že štěňata si půjčují z několika chovných stanic, se kterými v průběhu času začali spolupracovat.

Štěně si můžete i adoptovat

Některá štěňata přitom ještě nového majitele nemají a cvičící klienti si je mohou adoptovat. „Už se to stalo, že se někdo zamiloval a chtěl si štěně vzít. Pak propojujeme klienty s chovnou stanicí, aby se dohodli,“ přibližuje.

A jak vlastně nápad cvičit mezi štěňaty vznikl? „Inspirovali jsme se v zahraničí. Takovéto lekce probíhají třeba v Los Angeles nebo v Londýně,“ říká Dvořáková.

Jóga, která vrací lidem dobrou náladu

A dodává, že důvod, proč s tímto cvičením začít i v Praze, byl zřejmý: V dnešní době lidé po ulici chodí zamračení a zamyšlení. Tohle je způsob, jak jim vrátit dobrou náladu a úsměv na tvář.

A funguje, to mohu potvrdit. I když mě během cvičení štěně párkrát kousne, paní na vedlejší podložce se zase zahryzne do trika a jiné návštěvnici se vyčůrá těsně vedle mobilu. Sálem se ozývá smích a pozitivní naladění je skoro hmatatelné.

Jóga vhodná k odbourání stresu a únavy. Někteří lidé by se do ní ale pouštět neměli Přečtěte si také:

Jóga vhodná k odbourání stresu a únavy. Někteří lidé by se do ní ale pouštět neměli

Canisterapie pomáhá dětem i dospělým

Je to jasný důkaz, že kontakt se psy (ale vlastně snad s jakýmkoliv zvířetem) lidem prospívá. Však se využívá i jako podpůrná léčba při řešení celé řady problémů, prostřednictvím tzv. canisterapie. „Díky vyšší tělesné teplotě je pro člověka dotek psů příjemně hřejivý a pravidelné pohyby psího těla, které doprovází jeho dech, velmi uklidňují, povolují svalové napětí a napomáhají v dýchání klienta. To se týká především dospělých po cévní mozkové mrtvici nebo spastických či předčasně narozených dětí. Lidem po úrazu či nemoci pomáhají aktivovat myšlení, paměť, komunikaci, učení se, ale i chůzi a jemnou motoriku rukou a prstů,“ uvádí hlavní fyzioterapeutka FYZIOkliniky Iva Bílková.

KL24

V případě štěňat, se kterými jsme si zacvičili, samozřejmě o pravé canisterapii nemůže být řeč. Ale jak už jsem zmínila, jejich vliv na nás je nezpochybnitelný. Samozřejmě jde o pozitivní vliv. Po skončení lekce se jen málokomu chtělo klubko kousavých a slintajících, ale o to roztomilejších štěňat opustit.

Je jasné, že sem se nechodí kvůli velkým sportovním výkonům, i když se určitě protáhnete. Tedy pokud vás nezalehne štěně hned v prvních minutách a neusne. Ale i s tím se musí počítat. A vlastně to tu stejně nikomu nevadí. Ani to, když se vedle vás občas objeví loužička nebo malá hromádka.

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz. Zaměřuje se především na zdravý životní styl, pohyb a zdraví dětí. Mimo novinařinu pracuje také jako lektorka pohybových kurzů pro děti a rodiče.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).