Hlavní navigace

Číšník není policajt. Základní pravidla pro restaurace a jejich hosty

23. 5. 2020

Sdílet

 Autor: Vitalia.cz / Karel Choc
V pondělí otvírají restaurace. Podívejte se, jak se připravují a jak to celé bude vypadat a probíhat. Co všechno se smí a nesmí, jak moc to bude omezující a jak můžete pomoci vy.

V pondělí 25. května se po více než dvou měsících, přesněji po dvaasedmdesáti dnech, otvírají restaurace, hospody, fastfoody a další stravovací zařízení, respektive i jejich vnitřní prostory. Dosud fungovala jen výdejní okénka či venkovní zahrádky.

Pro restaurace znamená znovuotevření provozoven přijetí řady opatření, tak, aby vyhověly přesně definovaným podmínkám. Pro zákazníky pak dodržování těchto pravidel.

Základní pravidla pro restaurace a jejich hosty

Platí pro vnitřní prostory restaurací, kaváren, barů a dalších provozoven stravovacích služeb:

Dezinfekce:

  • Při vstupu do restaurace a na venkovní zahrádku musí být zajištěna možnost dezinfekce rukou pro hosty.
  • Dezinfekce židlí a stolů bude probíhat v případě obsluhy personálem před usazením každé nové skupiny zákazníků.

Roušky:

  • Nošení roušek obsluhujícím personálem je povinné.
  • Nošení roušek hosty je povinné s výjimkou konzumace u stolu. Host musí mít roušku vždy, když se vzdálí od stolu a ve všech společných prostorách.

Rozestupy:

  • Provozovatel aktivně brání shromažďování osob ve vzájemné vzdálenosti menší než 2 metry (s výjimkou společné skupiny hostů) včetně čekací zóny restaurace.
  • Provozovatel postupuje tak, aby zajistil dodržování všech stanovených preventivních opatření i ze strany hostů (nadměrná konzumace alkoholu může vést k ignoraci prevence a ohrožování ostatních hostů i personálu infekční nemocí).
  • Zahrádka bude umístěná tak, aby sedící hosté ve kterékoliv její části nebyli ve vzdálenosti kratší než 1,5 metru od kolemjdoucích osob, není-li na místě solidní bariéra bránící šíření sekretů a kapének z dýchacích cest.

Otvírací doba:

  • Je zakázán provoz ve vnitřních prostorách těchto provozoven od 23 do 6 hodin. V této době je možné nadále realizovat prodej přes výdejní okénko.

Podrobnosti a aktuality najdete na webu ministerstva zdravotnictví koronavirus.mzcr.cz.

Například řetězec restaurací s rychlou obsluhou KFC se již několik dní připravuje na otevření všech svých sto pěti poboček v ČR a nechal nás nahlédnout na průběh těchto příprav. Zajistit vše potřebné – a není toho málo, jak se můžete přesvědčit v galerii – bylo přitom podle Libora Hubíka, prezidenta KFC pro Česko a Rakousko, snazší než dílčí opatření zkraje epidemie: „Tato fáze už pro nás je klidnější. Máme čas si vše naplánovat a připravit. Nejsložitější to bylo na začátku, kdy bylo potřeba na všechny změny reagovat v řádu hodin,“ říká manažer.

Galerie: Přípravy na otevření restaurací

Co všechno se musí

Nic překvapivého hosty restaurací nečeká. Jde o podobná opatření, na jaká jsme si již během epidemie více méně zvykli – dezinfekce, rozestupy, roušky…

U vstupu do restaurací je potřeba dodržet vzdálenost dvou metrů od ostatních návštěvníků, vydezinfikovat si ruce a podle pokynů personálu počkat na objednávku či usazení, to podle druhu provozovny.

KFC vyhradilo v každé provozovně pracovníka, který bude sledovat a případně usměrňovat pohyb hostů již od vchodu do restaurace. „Jistá regulace je dána už tím, že jsme snížili počet míst u stolů, aby byly dodrženy předepsané rozestupy. Tím se automaticky sníží i počet zákazníků, kteří si budou mít kam sednout,“ popisuje Libor Hubík.

Podle hrubého odhadu KFC sníží kapacitu svých restaurací asi o třetinu, jinde to bude podobné. Provozovatelé restaurací předpokládají, že oproti minulosti si bude daleko více hostů brát jídlo s sebou a nekonzumovat ho přímo v restauraci. Ať již třeba kvůli obavě z nákazy, tak i většímu komfortu při jídle ve svém prostředí. V restauracích totiž – pouze s výjimkou momentu konzumace – platí i nadále povinnost nošení roušky.

Číšník není policajt

Zkušenosti z již otevřených obchodů či venkovních zahrádek ukazují, že sice většina zákazníků požadovaná pravidla respektuje, ale najdou se i ti, kdo je ignorují. S tím však personál mnoho nenadělá.

Galerie: Jak to vypadalo po otevření na pražských zahrádkách

„Pravidla jsme nastavili tak, abychom dodrželi všechny podmínky, ale budeme potřebovat součinnost našich hostů. Věříme ve vzájemný respekt a spolupráci,“ komentuje manažer KFC. Na pravidla budou v restauracích upozorňovat nápisy v provozovnách, samolepky i obsluha.

Provozovatelé nemají žádnou vynucovací pravomoc, mohou návštěvníky pouze upozornit na předepsané podmínky a požádat je o jejich dodržování.

Na druhou stranu hosté mohou po provozovatelích restaurací požadovat dodržování předepsaných pravidel. Připomeňme ve stručnosti, že personál má nosit roušku, na provozovně musí být volně k dispozici dezinfekce a každý nový host má mít nově vydezinfikované místo.

Podle rychlého průzkumu agentury IPSOS mezi 550 respondenty se na otevření restaurací těší devět lidí z deseti (87 %). Ihned po otevření se do restaurace chystá každý osmý (13 %), další čtvrtina (26 %) dotazovaných ji chce navštívit do týdne. Nejvíce se na jídlo od profesionálů a společnost přátel těší lidé ve věku 15 až 24 let, jen 2 procenta z nich restaurace nenavštěvuje. Průzkum také tvrdí, že Češi budou zodpovědní a nebudou se shlukovat: více než polovina lidí se chystá restaurace navštěvovat maximálně s partnerem, partnerkou či rodinou.

„Uvidíme zhruba v průběhu týdne, jak to celé dopadne, jak bude reagovat trh či jestli budou nějaká další doporučení,“ shrnuje Libor Hubík.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).