Hlavní navigace

Záhady chemoterapie: proč z rovných vlasů dělá kudrnaté?

25. 2. 2020

Sdílet

 Autor: Janna Zachary
Chemoterapie může mnoha nemocným zachránit život, bohužel ale přináší i řadu velmi nepříjemných vedlejších účinků – například vypadání vlasů. Méně známý je ovšem fakt, že léčba také mění charakter kštice.

Pacientům, kteří mívali rovné vlasy, po absolvování chemoterapie mnohdy nově narostou například kudrnaté. Zeptali jsme se expertů, co tento jev způsobuje a zda je změna trvalá.

Změna tvaru i barvy vlasů

Paní Jana H. (43) měla celý život rovné vlasy po ramena. Poté, co ve čtyřiceti letech onemocněla rakovinou prsu, kvůli chemoterapii o kštici přišla. „Věděla jsem dopředu, že mi nejspíš vypadají vlasy a že mi kromě toho bude asi špatně, ale samozřejmě jsem i tak do léčby šla. Co jiného člověku zbývá, když chce žít a chce tu hnusnou mrchu porazit. Což se snad nakonec u mne podařilo,“ popsala pro Vitalia.cz žena s tím, že ji ale nejvíc překvapilo, když jí po ukončení léčby narostly silně zvlněné vlasy.

„Některé ženy, které rakovinou prošly, mi říkaly, že se to může stát. Ale já tomu nevěřila, dokud jsem to sama neviděla. Celý život jsem měla vlasy jak hřebíky a najednou se mi ty nové začaly vlnit a kroutit, jak kdyby mi Bůh po tom všem nadělil aspoň lepší vlasy. Ovšem netrvalo to navěky, po čase se mi vrátily poměrně dost do původní podoby,“ uvedla Jana.

Tohoto jevu si povšimla také Bára, které bohužel onemocněla dcera. „Dcera má za sebou chemoterapii v rámci předtransplantační přípravy a téměř roční imunosupresi. Bývala blondýnka s rovnými vlásky, po chemoterapii jí narostly hnědé kudrnaté vlasy. Přijde mi, že teď jí už opět rostou vlasy rovné, kudrlinky má jen na koncích. Kvalita vlasů je ale stále jiná, než mívala,“ popisuje.

Chemo kudrlinky

Se změnou vlasů se setkává celá řada pacientů, v zahraničí se tomu dokonce přezdívá „chemo kudrlinky“. „Tento jev je opravdu běžný. Důvodem je poškození vlasu chemoterapií, takže se vlasy stanou kudrnatými, i když předtím byly rovné. Popřípadě ztratí pigment. Jedná se však zpravidla o přechodnou záležitost,“ vysvětlila primářka onkologického oddělení Masarykova onkologického ústavu v Brně Katarína Petráková.


Autor: Janna Zachary

Kanaďanka Janna Zachary před časem na Facebooku zveřejnila své snímky během léčby rakoviny. První pořídila v roce 2013 a pak další vždy každých 40 dní až do zotavení.
Sérii devíti fotografií, která nasbírala milióny shlédnutí, nazvala Cheers to One Year of Health.
Také jí místo původně rovných vlasů vyrostla kudrnatá kštice. (Použito se souhlasem autorky.)

Karolína Hovorková, lékařka z Onkocentra Zelený pruh, nicméně dodává, že určité zlepšení kvality vlasů může u pacientů i přetrvat. „Většině se opravdu zpočátku objeví první vlasy více zvlněné a silnější, než byly jejich původní. Po ostříhání pak ale vlasy rostou stejné, jaké byly před léčbou. Řada pacientů nicméně dlouhodobě udává určité zlepšení kvality, ale vždy je to velmi individuální,“ uvedla odbornice.

Dorůstání vlasů ovlivní i štítná žláza

K úplné obnově kštice přitom prý dochází zhruba půl roku po ukončení léčby. „Po většině typů obvykle podávané chemoterapie dojde k úplnému vypadání vlasů. Je to dáno tím, že chemoterapie poškozuje kromě nádorových buněk i vlasové cibulky. Vlasy vypadají hned po prvním cyklu chemoterapie a za dva až tři týdny kompletně. Již ale cca po třech až čtyřech týdnech po ukončení podávané léčby začnou pacientům růst vlasy nové. K úplné obnově vlasové pokrývky dojde do tří až šesti měsíců po skončení chemoterapie,“ říká expertka.

V některých případech mohou být nicméně s dorůstáním vlasů určité obtíže. Naštěstí to ale bývá spíše vzácné. „Obnova je velmi variabilní a hodně závisí na kvalitě vlasů před terapií. Kdo měl již před léčbou vlasy jemné, slabé, má s obnovením větší problém než ti, kteří je měli husté a pevné. Rychlost obnovy také závisí na věku pacienta a další podávané léčbě. Dále je obnova závislá i na hormonálních dysbalancích – především snížené funkci štítné žlázy. Pokud nedochází po skončení chemoterapie k obnově vlasů, pak je potřeba pacienta poslat na endokrinologické vyšetření,“ popsala Karolína Hovorková.

Chladící čepička dává naději

Bohužel ani v dnešní době tedy nejde vlasy před působením chemoterapie zcela uchránit, do velké míry ale mohou pomoci „chladící čepičky“.  Ne všude je ovšem mají a nemusí být vhodné pro každého zájemce.

Galerie: Chemoterapie bez ztráty vlasů? Ano, díky chlazení 

„Dnes existuje jediná vysoce účinná metoda prevence ztráty vlasů. Jedná se o chlazení vlasové části pokožky hlavy během chemoterapií pomocí systému DigniCap. Jedná se o metodu založenou na principu zchlazení vlasových cibulek a zpomalení jejich metabolismu tak, že je podávaná chemoterapie nepoškodí. Ochlazením se také výrazně sníží průtok krve u vlasových cibulek a podávané cytostatikum se k nim vůbec nedostane,“ nastiňuje expertka a dodává, že díky tomuto systému u pětaosmdesáti procent pacientů nedojde k takovému vypadávání kštice, aby potřebovali paruku.

„S tímto systémem máme na našem pracovišti Onkocentrum Medicon zkušenosti již šest let a máme odléčeno zhruba osm set pacientek. Jen asi u deseti procent z nich bylo chlazení neúspěšné a potřebovaly paruku. Chci však zdůraznit, že tato metoda není vhodná pro každou léčbu chemoterapií – vždy je potřeba diagnózu a zvažovanou léčbu konzultovat s pracovištěm, kde toto zařízení mají,“ zdůrazňuje Karolína Hovorková.

Katarína Petráková k tomu dodává, že ochlazovací čepice totiž mohou mít i určitá rizika. „Může se jimi zvýšit riziko vzniku metastáz v této části kůže. Pacientky si také často stěžují na prochlazení hlavy a dutin,“ dodává brněnská primářka. Pacienti by tak případné využití přístroje měli vždy zkonzultovat s odborníky a dobře jej uvážit.

V současné době disponují přístrojem DigniCap pracoviště Onkocentrum Medicon Praha 4 – Zelený pruh, Centrum klinické onkologie Kladno a Ústav radiační onkologie Nemocnice na Bulovce. Některá další pracoviště pak prý pořízení zvažují.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Pracovala jako redaktorka i editorka pro řadu celostátních deníků a zájmových webů. Dnes píše na volné noze o tématech, která jsou jí nejbližší – o zdraví a sociální problematice. Vystudovala Mediální studia UK a Podnikohospodářskou fakultu VŠE.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).