Hlavní navigace

Chcete vědět, zda jste chráněni před COVID-19? Nová studie nabízí účast

8. 10. 2020

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
V České republice startuje studie zaměřená na onemocnění způsobené koronavirem. Ukáže, zda člověk již nemoc prodělal, jestli má protilátky na COVID-19 a také zda by pro něj v budoucnu bylo vhodné očkování „proti koronaviru“.

Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR (ZP MV ČR) společně s Asociací laboratoří QualityLab spustila v těchto dnech studii zaměřenou na onemocnění COVID-19. Účastníci budou testováni na přítomnost protilátek tohoto virového onemocnění. Zjistí tedy, zda a jak dlouho jsou svým imunitním systémem chráněni proti nemoci COVID-19, říkají autoři studie.

Účastníci se dozvědí, zda prodělali COVID-19 a mají protilátky

„Výhodou pro účastníky studie bude možnost zjistit, zda mají proti viru v těle vytvořeny ochranné protilátky, a pokud ano, v jakém množství. Výsledky studie budou také sloužit jako vodítko pro výběr vhodné vakcíny, ale i pro rozhodování, zda je očkování potřeba,“ shrnul důvody účasti ve studii generální ředitel ZP MV ČR David Kostka.

Studie potrvá rok a půl, ZP MV ČR přitom svým pojištěncům uhradí většinu nákladů. Do studie se mohou přihlásit zájemci pojištění u ZP MV ČR starší 18 let, kteří v čase odběru krve ani v předchozích třech týdnech netrpěli akutními potížemi spojenými s onemocněním COVID-19.


Autor: QualityLab

Jak autoři upozorňují, testování v rámci studie není určeno pro diagnostiku akutně probíhajícího onemocnění COVID-19. Nejedná se ani o jednorázové testování z krve pro stanovení diagnózy, ani o vyšetření RNA viru (PCR – stěr sliznice z nosohltanu).

Účastníci studie se na základě testování dozvědí, zda v minulosti prodělali infekci COVID-19 a jaké množství protilátek v krvi mají. „Nepřítomnost protilátek proti onemocnění COVID-19 neznamená, že jste onemocnění neprodělali. Znamená to, že váš imunitní systém nemá ochranné protilátky proti tomuto onemocnění,“ vysvětlují autoři studie.

Jak studie probíhá

Zájemcům budou během jednoho a půl roku odebrány tři vzorky krve, vždy s odstupem šesti měsíců a vždy ve stejné laboratoři. Laboratoř si účastník vybere ze seznamu zapojených pracovišť.

Cena jednoho testu je 600 Kč, primárně je účast určena pro pojištěnce ZP MV ČR, kterým pojišťovna na každý odběr přispěje vždy 500 Kč, celkem tedy 1500 Kč. Předpokladem je, že by se do studie mohlo zapojit až 30 000 lidí. ZP MV ČR je druhou největší zdravotní pojišťovnou v ČR, v současnosti má více než 1,3 milionu klientů.

„Velice nás těší, že jsme společně se zdravotní pojišťovnou ZP MV ČR nalezli společnou cestu, jak zrealizovat tento projekt, který je první vlaštovkou v realizaci prevence v měření ochranných protilátek v těle pacienta na výskyt onemocnění COVID-19 hrazený z fondu prevence. Do této chvíle bylo možné z prostředků zdravotních pojišťoven hradit jen indikované vyšetření na PCR test COVID-19. Pevně doufáme, že nejen projekt, ale i celá studie s tím spojená přispějí k budoucí národní strategii v boji proti tomuto virovému onemocnění,“ uvedl předseda představenstva Asociace laboratoří QualityLab Kamil Doležel.

Pacienti zcela bez příznaků? Nic neobvyklého

Onemocnění COVID-19 způsobují viry s názvem SARS-CoV-2. Toto vysoce nakažlivé onemocnění se typicky projevuje horečkami, dýchacími potížemi, ztrátou chuti nebo čichu, může způsobit i bolesti svalů a únavu, ale i další příznaky.

Příznaky mohou být mírné, ale i závažné, vyžadující hospitalizaci. Záleží na celé řadě faktorů, jako jsou další onemocnění, kterými pacient trpí, věk, tělesná hmotnost či virová nálož, které bylo tělo vystaveno atd.

„Není vůbec neobvyklé, že toto onemocnění u pacienta proběhne zcela bez příznaků a fakticky nepozorovaně. Jedinou možností ověření, jestli se pacient virem nakazil, a jestli si jeho imunitní systém vytvořil protilátky, které ho proti případné další nákaze ochrání, je vyšetření na jejich přítomnost,“ říká imunolog prof. Vojtěch Thon, odborný garant studie.

Lidský organismus si obvykle po třech až pěti dnech od nakažení virem začne vyrábět protilátky typu IgM, následně za dva až tři týdny protilátky typu IgA a IgG: „Protilátky IgG zůstávají v těle po několik měsíců až let. Právě ty budeme během studie v krevních vzorcích hledat. Ani fakt, že jste nemoc COVID-19 prodělali, totiž automaticky neznamená, že proti němu máte vytvořenu imunitu a že nemůžete onemocnět znovu,“ upřesňuje prof. Thon.

Data užitečná pro jednotlivce i pro zdravotníky

Sérologická studie by měla přinést další důležitá data, která budou vodítkem při výběru vhodné vakcíny proti COVID-19, ale i pro samotné rozhodnutí, zda je očkování proti této nemoci nutné.

„Statistika potvrzených případů a úmrtí, která se běžně uvádí, může pomoci při monitorování rychlosti šíření nemoci, ale není ideální pro odhad ‚promořenosti‘ populace. Obecně platí, že pacienti s mírným průběhem nebo bezpříznakovým průběhem nebyli vyšetřeni. Výsledkem je podhodnocený počet potvrzených SARS-CoV-2 infekcí. Z těchto důvodů jsou další studie maximálně důležité pro odhad velikosti části populace, která má již vytvořeny protilátky proti viru SARS-CoV-2 a může být potenciálně chráněna proti další infekci,“ dodává imunolog.

Odborná sérologická studie vzniká ve spolupráci ZP MV ČR, Asociace laboratoří QualityLab a RECETOX Masarykova univerzita. Více informací na webu ZP MV ČR a stránkách Asociací laboratoří Quality Lab.

Prof. MUDr. Vojtěch Thon, Ph.D.

Odborný garant studie, imunolog, RECETOX, Masarykova univerzita


MUDr. David Kostka, MBA

Generální ředitel Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra ČR



Bc. Kamil Doležel

Předseda představenstva Asociace laboratoří QualityLab

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).