Hlavní navigace

Česnek viničný se mrazu nebojí. Zkusíte ho najít?

19. 1. 2021

Sdílet

 Autor: Jana Vlková
Pěstitelé a sběratelé jedlého býlí už mohou vyrazit do terénu na sběr česneku viničného. Pučí dokonce už v prosinci. Kde hledat a jak s ním naložit?

Leden a únor jsou měsíce, kdy se zdá, že je příroda na své dary lakomá. Listnaté lesy a meze ale nabízejí i pod sněhem skutečný poklad. Česnek viničný je ale rostlina, která se nezalekne ani mrazu. Na některých příhodných, chráněných místech raší už v prosinci a sbírat se dá až do konce dubna. Rostlina je známá pod přívětivým lidovým jménem divoká pažitka.

Po sběru hurá na upíry

Česneky a cibule patří k rostlinám, které se vyskytují ve všech kuchyních i domácích lékárnách světa. Mají nezaměnitelný pach, který způsobují organické sloučeniny obsahující síru. V příjemných dávkách dodávají jídlům lahodnou vůni, ve vyšších dávkách působí dezinfekčně. Není divu, že dříve se dokonce věřilo, že sirný odér zahání upíry.

Galerie: Poznáte v přírodě česnek podivný, viničný a medvědí?

Kde a jak divokou pažitku najít

Byliny, které přežívají pomocí cibulí, se vyskytují především v lesích, kde jsou přes zimu chráněny proti velkému kolísání teplot. V pozdní zimě a brzkém jaru využívají slunce, které proniká přes neolistěné větve.

Česnek viničný roste dokonce i v městských parcích. V lesích se často skrývá ve společnosti trávy. „Je velmi snadné tak zvanou divokou pažitku najít a sbírat. Stačí stonky rozemnout mezi prsty a přičichnout,“ říká Jana Vlková, propagátorka planých jedlých bylin a autorka Květinové kuchařky.

Na sběr se můžete vydat jen se sáčkem. Stonky jsou jemné a dají se trhat rukou; pokud ovšem nechcete jíst i podzemní cibulky. „Ty jsou i dobrá meditační pomůcka. Jejich čištění náramně uklidňuje. Cibulky se dají nakládat nebo používat jako kuchyňský česnek,“ nabádá k uchování Jana Vlková.

Nakládaný sýr s bílou plísní


Autor: Aleksandra Chytra

Pro 4 osoby
200 g česneku viničného
4 plísňové sýry
3 kávové lžičky semínek koriandru
chilli papričky (čerstvé nebo sušené), podle chuti
0,5–0,75 l kvalitního chuťově nevýrazného oleje, podle velikosti nádoby

Největší práce na tomto jinak zcela triviálním receptu je mytí česneku viničného. Pro jeho sběr si vybírejte místa s lehkou zeminou, na okraji lesů, kde česnek roste v měkké listové hrabance. Takové cibulky se snadno vyperou. Perte a oplachujte tak dlouho, dokud nejsou cibulky a kořínky zbaveny hlíny. Česnek se totiž používá celý, s kořínky, cibulkou i nadzemní částí. Kořínky i konečky stonků elegantně přistřihněte na vhodnou délku. Vyberte pár větších cibulek a ty rozmačkejte vidličkou.

Plísňové sýry překrojte podélně, dovnitř rozdělte všechny rozmačkané cibulky, část česneků v celku a přiklopte.

Do sklenice narovnejte otýpky omytých česneků a střídejte je s ochucenými sýry. Česnekem nešetřete, jeho chuť není tak intenzivní jako u stroužků běžného česneku. Průběžně prosypávejte koriandrem, případně přidejte chilli papričky. Nakonec zalijte olejem bez výrazné chuti – slunečnicovým, rýžovým nebo podobným. Naložené sýry nechte v lednici odležet minimálně týden, ale trpělivým milovníkům výrazných chutí vydrží i tři týdny.

Podávejte s tmavým chlebem jako v každé řádné české hospodě. Před podáváním případně ozdobte aktuálně dostupnými květy. Jejich nabídka hodně záleží na době, po kterou jste nechali sýr odležet, a tedy na tom, co zatím vykvetlo.

Recept je z knihy Kytky k jídlu, napsala a vydala Jana Vlková.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).