Hlavní navigace

České porodnictví má skvělá data, ženy chtějí větší respekt

22. 7. 2020

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
O novorozence a rodičky se české porodnictví po odborné stránce umí skvěle postarat. Stoupá v něm ale poptávka po komunikaci a respektujícím přístupu. Vyplývá to z dat za minulý rok a výsledků výzkumu, který zveřejnilo ministerstvo zdravotnictví na včerejší tiskové konferenci.

Perinatologická data opět dokazují, že české porodnictví dosahuje výborných výsledků. Údaje 88 porodnických zařízení v České republice z předchozího kalendářního roku ukazují, že klesá podíl novorozenců s nízkou porodnickou hmotností a zároveň také za poslední dekádu významně poklesl podíl vícečetných porodů. 

„Čeští odborníci v oblasti neonatologie a porodnictví představují pro rodičky garanci péče té nejvyšší možné úrovně,“ říká ministr zdravotnictví Adam Vojtěch

Méně dětí, nižší věk rodiček než v EU

V roce 2019 se narodil o něco nižší počet dětí než v předchozích letech, cca 112 000. Ačkoliv se v České republice zvyšuje průměrný věk žen při narození prvního dítěte, podobně jako v celé Evropě je tento průměrný věk žen nižší, než je průměr EU, tedy cca 28 let.

„ČR má jednu z nejnižších perinatálních úmrtností v Evropě, data rovněž ukazují, že v posledních šesti letech pozorujeme pokles podílu novorozenců s porodní hmotností pod 2500 gramů, což významně podporuje tento trend,“ uvádí Petr Velebil, autor dat a vedoucí Perinatologického centra Ústavu pro péči o matku a dítě. Ke snižování perinatální úmrtnosti rovněž přispívá i velmi dobře fungující síť perinatologických center intenzivní a intermediární péče. Do těch jsou ve spolupráci s ostatními porodnickými pracovišti odesílány ženy s rizikovým či patologickým průběhem těhotenství ještě před vlastním porodem.

Méně císařských řezů

I v počtu císařských řezů se České republice daří. Zřejmě i díky tomu, že jsou stále více zdůrazňovány přínosy přirozeného porodu a sekce má být prováděna jen ve skutečně nutných případech, bylo v roce 2019 ze všech porodů „císařů“ 24,2 %. A toto číslo se i nadále drží pod mediánem Evropy.

Dlouhodobě nízkých hodnot, tedy cca 3 % ze všech porodů, dosahuje také podíl záchranných operací na konci porodu (tzv. vaginálních extrakčních operací). A to je hodnota významně nižší než ve většině evropských zemí.

Klesá také podíl vícečetných porodů, což je významný parametr, který ilustruje zátěž systému perinatologické péče. Zatímco v roce 2010 byl tento podíl nejvyšší v rámci celé Evropy (2,13 %), za poslední dekádu významně klesá a v roce 2019 dosáhl podílu 1,33 %. 

Co se českému porodnictví výrazně daří

  • Držet nízkou hranici perinatální úmrtnosti pod hodnotou pět promile bez ohledu na negativní vliv demografických faktorů.
  • Držet vysokou míru centralizace rizikových a patologických těhotenství a novorozenců ve specializovaných centrech.
  • Dosahovat výborných výsledků neonatologické péče.

Ženy chtějí rodit s respektem

Čím dál více se ale diskutuje o přístupu a komunikaci, rodičky chtějí příznivější a komfortnější porodnické prostředí při udržení vysoké bezpečnosti pro matku a dítě. Přesně to splňuje pilotní projekt Centra porodní asistence, které loni zahájilo činnost v Nemocnici Na Bulovce, a další taková centra by podle ministerstva měla následovat. 

„Naším záměrem je vytvořit podmínky a prostředí pro samostatnou práci porodních asistentek, a to v rámci stávající sítě porodnic, tak, aby daná porodnice poskytovala ženám přátelské prostředí v kombinaci s okamžitě dostupnou lékařskou péčí,“ vysvětluje náměstkyně ministra Alena Šteflová. Jedná se tak o novou organizaci péče v rámci porodnice, která nabízí předporodní, porodní a poporodní péči ženám s fyziologicky probíhajícím těhotenstvím. Dle svých možností vytvoří porodnice porodní pokoje s možností pobytu rodičky s doprovodem po celou dobu přítomnosti v porodnici. „Smyslem je kultivace porodnictví s ohledem na představy a přání těhotné a rodící ženy, a to při zachování maximálního bezpečí pro matku a novorozence,“ doplňuje Alena Šteflová. 

Centrum porodní asistence a jeho služby

  • Centrum porodní asistence v Nemocnici Na Bulovce nabízí respekt k přání těhotné a rodící ženy, podporu přirozeného porodu, individuální přístup a příjemné prostředí při zachování vysoké odbornosti a bezpečí. 
  • Předporodní péče a porod zde probíhá pod vedením porodní asistentky, zároveň jsou jasně definována kritéria pro situace u porodu, k nimž je volán trvale dostupný lékař. 
  • Součástí Centra porodní asistence jsou dva komfortní porodní apartmány. 

Co zajímá ženy před porodem

Zajímavé údaje přinesly i výsledky výzkumu, který pro ministerstvo zdravotnictví realizovala agentura STEM. Valná většina budoucích matek se v těhotenství zajímá o místo svého porodu a jeho podmínky (82 % žen). Zhruba čtvrtina dotázaných matek také uvedla, že velmi pečlivě studovala dostupné informace k porodům, a další téměř dvě třetiny zjišťovaly informace. Kromě prostředí pro porod se ženy předem zajímají o kojení a také o očkování dětí.

Celým dvěma třetinám se líbil koncept Centra porodní asistence a zvážily by ho jako vhodné místo svého porodu. Nepochybně je to proto, že jde o respektující prostředí, ale zároveň s dostupnou lékařskou péčí v dosahu. Ta umožňuje řešit nepředvídatelné komplikace, které mohou u porodu nastat, ale zároveň je zajištěná příjemná komunikace těch, kdo se o rodičku starají. A to je pro ženy často důležitější než pokoje po rekonstrukci.

Galerie: Porodní apartmány Nemocnice Na Bulovce

Porod nejlépe v dosahu lékaře

Z výzkumu dále vyplynulo, že jakkoliv jsou ožehavým tématem diskuze o porodních domech či porodech doma, většinově se české ženy shodnou na tom, že chtějí rodit s lékařskou asistencí v porodnici.

„Češky jsou ve vztahu k porodům opatrné: porody podle nich patří do rukou lékařů, rození doma je hazard a nepanuje shoda nad tím, zda by ženy vůbec měly mít tuto volbu. Na druhou stranu, pokud jde všechno dobře, měli by lékaři co nejvíc respektovat přání rodičky,“ shrnuje Alena Šteflová. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zaměřuje se především na problematiku zdravého životního stylu, sportu, nemocí a jejich řešení.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).