Hlavní navigace

Čekankový sirup – přírodní sladidlo bez kalorií

26. 7. 2019

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Sladidlo z kořene čekanky má málo kalorií, ale zasytí a zažene chuť na sladké. „Kořen čekanky obsahuje až 20 % inulinu, přírodního sladidla, které má charakter prebiotické vlákniny, jež je o 30 % sladivější než sacharóza,“ uvádí Ivan Mach, autor kuchařky s recepty na využití čekankových sladidel.

Potravinářské využití čekanky je v myslích lidí spojeno především s pojmem cikorka. Tato náhražka kávy vyráběná z čekankových kořenů se i v našich zemích hojně konzumovala v minulosti a dodnes se s ní lze setkat v nabídce obchodů (z kořene čekanky si můžete připravit i domácí meltu). Čekanka má ale v praxi mnohem širší využití.

Věděli to už staří Egypťané či Řekové, kteří kořen čekanky používali jak k léčivým, tak kuchyňským účelům, včetně přípravy salátů. Jak ale podotýká prezident Aliance výživových poradců Ivan Mach, čekanku lze také využít jako nízkoenergetické rostlinné sladidlo, především díky vysokému obsahu inulinu.

Čekanková sladidla

„Kořen čekanky obsahuje až dvacet procent inulinu, přírodního sladidla, které má charakter prebiotické vlákniny, jež je o třicet procent sladivější než sacharóza. Inulin má prokázané antidiabetické účinky, a snižuje tak hladinu krevního cukru,“ píše Ivan Mach v předmluvě ke kuchařce s recepty na využití čekankových sladidel.

Nejde jen o ryze čekankový sirup, ale různé typy kombinací extraktů z kořene čekanky s dalšími látkami, jako je třeba zázvor. „Čekankový sirup je vhodný pro lidi s intolerancí na cukr, je bez lepku, laktózy a je vegan. Čekankový sirup Originál je vyroben v České republice a obsahuje až o 95 % méně cukru a o 45 % méně kalorií ve srovnání s jinými přírodními sladidly, jako med, javorový sirup, agávový sirup a další,“ konstatuje mimo jiné na svých stránkách také výhradní distributor čekankových sladidel, společnost Kaumy, v jejímž e-shopu si lze produkty objednat a k některým z nich lze i vyfasovat zdarma zmiňovanou kuchařku. Koupit si je ale můžete ve většině prodejen zdravé výživy.

Prospěšný inulin

Že na prospěšnosti čekankových sladidel pro člověka něco bude, dokazuje i řada povolených zdravotních tvrzení od Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA), který obvykle nedoložená tvrzení zakazuje a uděluje za ně pokuty. Na výrobky tak lze například podle EFSA napsat, že „konzumace potravin obsahujících extrakt z čekanky místo cukru vede k omezení nárůstu hladiny glukózy v krvi po jejich konzumaci v porovnání s potravinami obsahujícími cukr,“ nebo že „konzumace potravin obsahujících extrakt z čekanky místo cukru přispívá k zachování mineralizace zubů.“

Inulin

Rozpustná vláknina získávaná z luštěnin nebo kořene čekanky. Má nasládlou chuť, proto se hodí zejména při pečení sladkých moučníků nebo jako přídavek do obilné kaše. Na trhu je dostupný také čekankový sirup, který má sladkou chuť podobnou různým dalším sirupům, na rozdíl od nich však obsahuje 95 % vlákniny, a to i přes svou sladkou chuť. Jde tedy o jedinečný způsob, jak si osladit například palačinky nebo lívance, aniž byste navýšili množství cukru ve stravě.

Více v článku Vlákninu můžete dostat i do knedlíků a omáček.

Inulin má přitom obdobně jako jiné rozpustné vlákniny schopnost vázat karcinogenní sloučeniny, jako například těžké kovy, a napomáhá ke zlepšení činnosti střev a vyprazdňování, takže je účinným detoxikačním prostředkem. Podporuje navíc vstřebávání vápníku, což lze ocenit při prevenci osteoporózy posilováním mineralizace kostí (a zubů). „Inulin také podporuje tvorbu žluči, ale část žlučových kyselin se ve střevu navazuje na rozpustnou vlákninu, takže se z nich vytvoří méně cholesterolu, a hladina cholesterolu tak má klesající tendenci,“ připomíná Ivan Mach.

Čekankový sirup má málo kalorií a zasytí

Ze zahuštěného čekankového extraktu lze vyrobit čekankový sirup, chutí i konzistencí zcela připomínající med, který má jen 161 kcal energie / 100 g, tedy zhruba čtyřnásobně méně než med.

K přípravě nápojů se doporučuje rozmíchat jednu polévkovou lžíci ve 200 až 300 ml studené nebo i horké vody. V případě produktu „čekankový zázvorový nektar“ doporučuje výrobce (i pro dospělé osoby) pouze jednu takovou dávku denně, neboť se při nadměrném užití mohou vyskytnout „mírně nadýmavé účinky“.

Na základě reálné ochutnávky lze dodat, že v takto připraveném nápoji člověk cítí intenzivněji spíše mírně štiplavou chuť zázvoru než sladkost inulinu.

Tak či tak se čekankový sirup používá zejména právě jako nízkokalorické alternativní sladidlo do nápojů, cukroví, snídaňových směsí nebo do pečiva, přičemž produkt neobsahuje žádné alergeny (jako je například pyl v medu) ani konzervanty. Jako sladidlo na bázi vlákniny vyvolává čekankový sirup pocit sytosti, takže přirozeně omezuje chuť k jídlu a současně uspokojí chuť na sladké. Což je veskrze praktické.

Galerie: Neznámá přírodní sladidla

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Agrární analytik, novinář na volné noze se zaměřením na zemědělství, potravinářství a životní prostředí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).