Hlavní navigace

Bylinky pro děti: první pomoc v době zimních nemocí

1. 11. 2016

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Bylinky mohou být skvělým doplněním, nebo dokonce alternativou k léčbě běžných zimních viróz. Jak malé děti mohou bylinky užívat a které jim pomůžou při rýmě, kašli nebo chřipce?

Léčivé účinky bylinek pomáhají i dětem. Zvláště v zimě, kdy se pediatrické ordinace plní pacienty, umějí být skvělým pomocníkem.

Věk dítěte a bylinná léčba 

Bylinnou léčbu v podobě čajů a odvarů je vhodné naordinovat dětem nejdříve ve věku šesti měsíců, některé až po prvním roce života. Přesto mohou o bylinné léčbě uvažovat i rodiče miminek a využít je do koupele nebo k inhalaci.

Rovněž v pozdějším věku je třeba užívat byliny opatrně a v malém množství.

Rýma, kašel, chřipka

Kašel zmírní divizna

Kašel a bolest v krku jsou jednou z nejčastějších zdravotních obtíží, které v zimním období trápí malé pacienty.

Pomůže především jitrocel kopinatý, bylinka, která obsahuje látky, jež mění viskozitu hlenu a tím podporují vykašlávání.

Kromě jitrocele je při léčbě dýchacích cest užitečná také mateřídouška obecná. Ta obsahuje silice, jako jsou thymol, cymen a karvakrol, které zmírňují průběh kašle. Tato bylina je vhodná jak k zevnímu užití, tak k inhalaci. Podobné účinky má tymián nebo sléz maurský.

Výborně pomáhá i divizna velkokvětá. Její součástí jsou flavonoidy, třísloviny a saponiny, což jsou velmi užitečné látky pro léčbu suchého i vlhkého kašle. Divizna však umí chránit i sliznici dýchacích cest, na které zanechává ochranný film proti vysychání. Snižuje také nutkavost ke kašlání,“ přibližuje bylinkářka Jarmila Podhorná ze společnosti Naděje, která se zabývá výrobou přípravků z rostlin.

K dalším bylinným prostředkům působícím příznivě na dýchací aparát patří zpracovaný žampion v tinktuře. Patří k přírodním antibiotikům dýchacího aparátu,“ doplňuje bylinkářka. Účinná je také tinktura z květů měsíčku.

„Největší příznivé účinky mají ovšem gemmoterapeutika (výtažky z pupenů, pozn. red.), a to z černého rybízu, která zároveň zvyšují imunitu, a dále z pupenů habru a modřínu,“ doporučuje Jarmila Podhorná.

Na odhlenění je ideální připravit dětem čaj z jitrocelových listů a květů divizny a slézu. Popíjet by se měl maximálně deset dní.

S rýmou zatočí heřmánek

Zánět nosní sliznice, který doprovází výtok, kýchání, svědění i snížená průchodnost v nose, je nepříjemnou a dlouhotrvající obtíží. Patří mezi obvyklé zdravotní problémy, které obtěžují po mnoho dní v zimním období.

Rýma bývá následkem virové infekce, která napadne sníženou dětskou imunitu. Nejlépe ji zažene inhalace z rostlinných extraktů. Vlhký parný vzduch totiž uvolňuje nos, zklidňuje dutinu a má blahodárné účinky na poškozenou sliznici. „Při rýmě vsaďte především na heřmánek pravý. Tato bylinka působí všestranně, je protizánětlivá, protibolestivá a dezinfikuje. Vyvolává také uklidňující pocity a podporuje celkový imunitní systém. Heřmánek je pro děti velmi užitečný. Abychom působili na regeneraci sliznice v nosní dutině, je třeba ji regenerovat bylinkami, jako např. pýrem či měsíčkem, ale také podpořit organismus v boji s bakteriemi a viry, které mohou problémy vyvolávat. Patří sem tinktura ze semene grepu, lichořeřišnice a česneku. Z gemmoterapeutik nám mohou pomoci černý rybíz, líska a habr,“ říká bylinkářka Jarmila Podhorná.

Kromě heřmánku jsou výbornými přísadami inhalace ještě tymián, máta, šalvěj nebo levandule.

Na chřipku pomáhá lípa

Kašel a rýma patří mezi typické symptomy zimních virových onemocnění, jako jsou chřipka nebo nachlazení. U dětí se tyto choroby šíří násobně, protože se více pohybují v kolektivech, především v jeslích a mateřských nebo základních školách.

Odborná spolupráce:

Jarmila Podhorná

Bylinkářka ze společnosti Naděje, která se zabývá výrobou přípravků z rostlin.

První pomocí při nachlazení nebo chřipce může být opět heřmánek, skvělé účinky má ale také lípa obecná. Svými potopudnými vlastnostmi utlumuje horečku a současně podporuje močení, díky čemuž odvádí z těla ven škodlivé látky. „Nejoblíbenější lékovou formou je nálev. Zkušenosti ukázaly, že nejúčinnější aplikace potopudného léčiva je po třetí hodině odpoledne a pak večer. Lipový čaj podáváme s citronem, malinovou šťávou nebo v koncentraci s acylpyrinem,“ radí bylinkářka.

Vhodné je poohlédnout se také po šípku, který je známý vysokým obsahem vitaminu C, i po bylině echinacea nebo gemmoterapeutiku z vrby, které působí protivirově, snižuje teplotu a posiluje imunitu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).