Hlavní navigace

Bude stát uznávat protilátky proti covidu? Ministerstvo zahájí studii, přihlásit se do ní není možné

8. 9. 2021

Sdílet

 Autor: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví spustí v průběhu září a října studii Preval II. Jejím cílem má být doplnění informací o reálném stavu přítomnosti protilátek a buněčné imunity proti viru SARS-CoV-2.

Studie proběhne na vzorku přibližně osmi tisíc osob včetně chronických pacientů, zdravotnického personálu a osob testovaných v roce 2020 při první fázi. Výzkum proběhne v Praze a Olomouci. Ministerstvo o tom informovalo v tiskové zprávě. Na studii spolupracuje se Státním zdravotním ústavem a Ústavem zdravotnických informací a statistiky.

Co se dozvíte v článku
  1. Bude stát uznávat protilátky?
  2. Zájemci budou osloveni, přihlásit se nelze
  3. Komerční testy na protilátky proti covidu
  4. Kdy se tvoří a mizí protilátky

Bude stát uznávat protilátky?

Jedním z cílů studie je dle ministerstva zjistit situaci v ČR a získat data, která pomohou v rozhodování o tom, zda je možné uznávat přítomnost protilátek obdobně jako například nedávno prodělanou nemoc covid-19 nebo testy na covid:

„Studie nám pomůže pochopit dynamiku šíření onemocnění covid-19 v České republice. A také nám dodá podklady pro řešení tolik diskutované otázky uznávání protilátek. Dnes máme totiž pouze dílčí a necentralizované údaje získané rozdílnými metodikami a za použití různých laboratorních metod. To je potřeba změnit. Druhá fáze studie nám s tím pomůže,“ řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Studie Preval II bude prováděna ve třech zdravotnických zařízeních. Institut klinické a experimentální medicíny se zaměří na pacienty s chronickým onemocněním léčené přímo v IKEM a na pacienty oslovené ve spolupráci se Sociologickým ústavem Akademie věd ČR. Ve Fakultní Thomayerově nemocnici bude průzkum prováděn na vlastních zdravotnických pracovnících. Fakultní nemocnice Olomouc ve spolupráci s Univerzitou Palackého se pak primárně zaměří na osoby, které se účastnily studie Preval v dubnu a květnu 2020.

Zájemci budou osloveni, přihlásit se nelze

Do studie není možné se přihlásit, na rozdíl od předchozího testování z loňského jara. Vybrané osoby, které zastupují každou ze čtyř skupin, budou cíleně osloveny. Každá skupina má být zastoupena přibližně dvěma až třemi tisíci osob, v rámci celé studie tak bude vyšetřeno zmíněných osm tisíc lidí.

Testování je plánováno na září a říjen 2021 a závěrečné vyhodnocení bude podle ministerstva k dispozici na konci roku. „Dílčí výsledky však budou postupně předávány ministerstvu a Ústavu zdravotnických informací a statistiky a hodnoceny společně s partnerskými organizacemi projektu,“ uvádí mluvčí ministerstva Daniel Köppl.

Doplňuje, že výzkum je v souladu s mezinárodními doporučeními a jeho obdoby jsou prováděny ve velké části vyspělých zemí. Účastníkům studie bude odebrána žilní krev a následným vyšetřením se bude detekovat přítomnost protilátek proti viru SARS-CoV-2 a buněčná složka imunity.

Komerční testy na protilátky proti covidu

Přítomnost protilátek si zatím může nechat zjistit každý sám na své náklady v některé z laboratoří, tématu jsme se věnovali v článku Testy protilátek proti covidu-19: kde a za kolik se provádějí. Nicméně výsledek slouží pouze pro informaci jednotlivce, stát ji dosud nijak nezohledňuje.

Galerie: Jak probíhá test hladiny protilátek proti covidu-19

Kdy se tvoří a mizí protilátky

Protilátky třídy IgA

  • Mohou se objevit již 3. den, většinou ale až po 5. dni od nástupu příznaků onemocnění.
  • Tyto protilátky jsou charakteristické pro slizniční imunitu, a právě sliznice jsou vstupní branou pro respirační infekce – tedy i SARS-CoV-2.
  • Tyto protilátky vymizí většinou do 20.–30. dne od nástupu příznaků.

Protilátky třídy IgM

  • Objeví se asi po 8–11 dnech od nástupu příznaků onemocnění.
  • Vymizí většinou do 30.–50. dne od nástupu příznaků.

Protilátky třídy IgG

  • Ukazují na prodělanou infekci.
  • Tvoří se za 2–3 týdny po prvních příznacích onemocnění.
  • Přetrvávají v krvi několik měsíců, celková doba přetrvávání těchto protilátek je předmětem řady současných studií.

Více v článku Nejste si jistí, jestli jste měli COVID-19? Zjistí to testy na protilátky proti koronaviru.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).