Jde o sladké, kypré pečivo, které při smažení nabývá onoho nafouknutého tvaru. Boží milosti jsou ideální pochoutkou, kterou můžete podarovat přišlé koledníky, jelikož svou velikostí dobře padnou do ruky. Lepší je upéct jich víc než míň, jelikož většinou se po nich rychle zapráší.
Co se dozvíte v článku
Boží milosti neboli fánky či křupance
Boží milosti se hojně pekly při masopustu, ale i o Velikonocích, Vánocích a jiných událostech, například o svatbách nebo rodinných sešlostech. Jde o křehké pečivo, které se rovněž označuje jako fánky, křehotiny, křupance nebo ratolesti.
Jakožto ratolesti se jim v určitých oblastech říkávalo na základě toho, že se proužek těsta před smažením omotával kolem větvičky stromečku. Z těchto ratolestí se posléze sestavovaly umělé stromečky, které se používaly například při dožínkových slavnostech.
Boží milosti dříve zastávaly více funkcí
Boží milosti se zhotovují z bílých surovin, tedy bílé mouky, mléka a vajec. Věřilo se, že právě na těchto ingrediencích si pochutnávají dobří duchové. Řadily se proto mezi obětní jídlo, které bylo zvykem hospodáři přinášet na pole jako obětní dar. Rovněž se jím obdarovávali oráči, než se na jaře prvně vydali na pole.
Také se údajně připevňovaly k zápěstí budoucích novomanželů červenou stužkou při svatebním obřadu. Poutníkům vydávajícím se na posvátná místa pak měly sloužit otvory v božích milostech k nalezení správné cesty, pokud zabloudili.
Jejich součástí bývala vanilka, citronová kůra nebo rum
Počátky této laskominy na našem území údajně sahají do 16. století. S jejich výrobou se mělo začít v klášterech, kde je jeptišky podávaly chudým jako akt dobročinnosti. Připravovala je i Magdalena Dobromila Rettigová, která recept na boží milosti zahrnula do své kuchařky. V 19. století se obvykle připravovaly na lněném oleji, který se tu tehdy začal rozšiřovat.
O tomto sladkém pečivu kolovalo, že kdo si ho mohl dopřát víckrát za rok, skutečně byl v Boží milosti. Myslelo se tím, že se mu dobře vedlo. Naráželo se tím na fakt, že se do něj přidávaly ingredience ve větším množství, než bylo běžné. Jednalo se například o smetanu, máslo nebo žloutky. Zároveň se těsto obohacovalo o další suroviny, které se jinak příliš často nepoužívaly, a to vanilku, citronovou kůru nebo rum.
Spíše tedy bylo zvykem je péct ve městech, i když někdy si je dělávali i na vesnicích, především v bohatších usedlostech. V takovém případě se servírovaly k čaji a nazývaly se panským pečivem. Boží milosti se kromě toho přinášely na přilepšenou maminkám při šestinedělí.
Vrátíme-li se k používaným ingrediencím v božích milostech, zásadní roli v receptu zastává smetana a rum. Smetana je totiž zárukou toho, že těsto bude lístkovat a hezky naskočí. Rum zas zajistí, že při smažení do sebe pečivo nenasaje tolik tuku. Navíc po něm pečivo pěkně voní.
Galerie: Jak vypadá typické české velikonoční jídlo?
Boží milosti: recepty
Boží milosti mají zpravidla tvar obdélníku s prokrojeným středem, ačkoli v jistých částech naší země se z těsta zhotovovaly i mašličky nebo růžičky. Obvykle se podávají na Velikonoční pondělí, přičemž je na ně potřeba jen několik surovin a jsou poměrně jednoduché na přípravu, což jim však neubírá na chuti.
Tradiční boží milosti s rumem
Nejlepší recept na boží milosti většinou pochází od babiček, v rámci rodiny se následně dědí z generace na generaci a střeží jako rodinné tajemství. Pokud o žádném takovém receptu nevíte, ale nechcete se o tuto křehkou sladkost ochudit, může vám přijít vhod následující recept.
Ingredience:
- 300 g hladké mouky,
- 75 ml zakysané smetany,
- 75 ml 33procentní smetany ke šlehání,
- 50 ml rumu (zhruba 4 polévkové lžíce),
- 1 čajová lžička soli,
- nastrouhaná limetková kůra,
- Na smažení: rostlinný olej,
- Na obalení: moučkový cukr.
Postup:
Nejdříve se do mísy přesype mouka a k ní se přilije rum, přidá smetana na šlehání a zakysaná smetana. Směs se důkladně hněte ručně nebo vařečkou, dokud si na jejím povrchu nevšimnete jakýchsi puchýřků. Do těsta se dále nastrouhá limetková kůra a dodá sůl.
Těsto následně necháme na půl hodinky odpočinout a poté ho opět propracujeme. Ještě chvilku ho necháme uležet a pak už přejdeme k jeho vyválení. Těsto vyválíme na plát zhruba o šířce 2 mm. Z něho vykrajujeme obdélníky, v jejichž středu nožem opatrně vyřízneme dvě rýhy, abychom obdélník neporušili.
Tyto obdélníčky postupně vkládáme do hrnce s rozpáleným olejem a smažíme je z každé strany, dokud nezezlátnou. Hotové je rozprostřeme na plech vystlaný papírovými ubrousky, které by měly zadržet přebytečný tuk. Ještě zatepla se pak boží milosti obalují v moučkovém cukru.
Boží milosti s pivem
Pokud narazíte na recept boží milosti s pivem, může nad touto kombinací kdekdo pozvednout obočí. Pravdou ovšem je, že pivo se do božích milostí přidává vcelku často. Pečivu má dodat na křehkosti a působí pak nadýchaněji.
Ingredience:
- 700 g hladké mouky,
- 200 g tuku Hera,
- 2 žloutky,
- 4 polévkové lžíce mléka,
- 250 ml piva.
Postup:
Na boží milosti si připravíme dvě těsta. První těsto zhotovíme z 200 g mouky a 200 g tuku Hera, druhé bude obsahovat žloutky, pivo, mléko a 500 g mouky. Druhé těsto se poté rozválí a následně se na něm rozválí těsto první.
Těsto se posléze složí do psaníčka a v této podobě ho opět rozválíme. Tento postup třikrát zopakujeme. Pak vezmeme rádýlko a pomocí něj pečivo vykrojíme do požadovaného tvaru. Tyto kousky už jen stačí osmažit v rozpáleném oleji a teplé je pocukrovat moučkovým cukrem.
Na Velikonoce pečeme jedině…
Boží milosti z listového těsta
Jestliže o Velikonocích nemáte času nazbyt, můžete si připravit boží milosti pečené z listového těsta. Zakoupené listové těsto vám ušetří čas, který byste strávili jeho zhotovováním. Ostatní ingredience pak na něj už stačí jen nanést a máte v podstatě hotovo.
Ingredience:
- 1 listové těsto,
- 1 vejce,
- krupicový cukr,
- skořice,
- špetka soli,
- trocha rumu.
Postup:
Těsto si rozložíme a potřeme ho rozšlehaným vejcem, do nějž jsme předtím přidali špetku soli a rum na provonění. Vršek těsta ještě pocukrujeme a posypeme skořicí. Následně se z něj vykrajují čtverce, které se uprostřed několikrát proříznou. Takto připravené je vložíme do předem vyhřáté trouby na 200 °C a pečeme do doby, než nezezlátnou.
Zdroje: ceskezvyky.cz, nmvp.cz, zlin.rozhlas.cz, praguemorning.cz