Hlavní navigace

Botanici radí, jak jednoduše odlišit sinice od řas

24. 6. 2020

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
PŘEHLED NOVINEK – Kvalita vody na koupalištích a riziko sinic. Klíšťata pijí vodu, co z toho vyplývá? Mobilní aplikace zpřístupňují nevidomým i ovládání složitých medicínských zařízení. Robotické operace. Má smysl přímo měřit míru stresu u zaměstnanců?

Přinášíme pravidelný přehled novinek akademických institucí, které se vztahují ke zdravotnictví, výživě a souvisejícím tématům. Koronavirus vynecháváme.

Co se dozvíte v článku
  1. Sinice hrozí. Jak je odlišit od řas?
  2. Nový typ bezdrátového kardiostimulátoru
  3. Klíšťata pijí a dají se solit
  4. Inzulinová pumpa i pro nevidomé, díky mobilní aplikaci
  5. Stres podle srdce má smysl měřit nejen sportovcům, ale i zaměstnancům
  6. Stroj měří křupavost potravin
  7. Enzymy ADAR, epilepsie a neurodegenerativní choroby
  8. 500 robotických operací
  9. Budeme jíst více čiroku?

Sinice hrozí. Jak je odlišit od řas?

Začala koupací sezóna a spolu s ní i monitoring čistoty vody. Loni mělo na základě analýz na 275 koupalištích nevyhovující kvalitu vody 14 % míst, především kvůli sinicím. Sinice obsahují toxiny, které se mohou projevit v lepším případě alergií, v horším záněty očí a spojivek, žaludečními obtížemi, bolestí hlavy, malátností, oslabením imunity, při dlouhodobějším kontaktu až poruchou funkce jater či potratem.

Jak přítomnost sinic snadno zjistit? „Průhlednou láhev naplňte vodou asi dva centimetry pod hrdlo a nechte dvacet minut odstát. Pokud se vytvořil u hladiny zelený proužek nebo povlak, který vypadá jako zelená krupice nebo sekané jehličí, ale zbytek vody zůstal čirý, jsou ve vodě sinice. Zůstala-li voda zelená, obsahuje řasy,“ uvádí Eliška Maršálková z Botanického ústavu AV ČR.

Galerie: Zelená voda nerovná se sinice, mohou to být jen řasy 

Alergii ovšem může způsobit i velká koncentrace řas a při koupání lze získat i kožní problémy způsobené parazity vodních ptáků.

AV ČR: Jaká je letos kvalita vody a na co si dát u vody pozor, radí odborníci (soubor .doc)

Nový typ bezdrátového kardiostimulátoru

Kardiologové v Nemocnici Na Homolce voperovali zcela nový typ tzv. bezdrátového kardiostimulátoru pacientce, která trpí vrozenou srdeční vadou. Nový typ kardiostimulátoru Micra AV má stejně jako předchozí bezdrátový kardiostimulátor rozměry mikrotužkové baterie a zavádí se bez elektrod přímo do srdce, jeho inovativní technické řešení ale umožňuje použití u mnohem většího množství pacientů s poruchami srdečního rytmu.

Podle informací Nemocnice Na Homolce starší typ bezdrátového kardiostimulátoru umí podporovat pouze činnost pravé srdeční komory bez součinnosti se srdeční síní a šel použít u relativně menší skupiny pacientů, obvykle s fibrilací srdečních síní.

Galerie: Historie kardiostimulátoru

Nový typ Micra AV nabízí převratnou možnost v tom, že umí detekovat mechanické pohyby srdečních síní a přizpůsobit jim stimulaci komor tak, aby byla koordinována se stahy síní. Tím umožňuje, na rozdíl od staršího typu, srdci zcela přirozenou součinnost (synchronizaci) síní a komor.

Nemocnice Na Homolce: Čeští pacienti mají nyní k dispozici nový kardiostimulátor (soubor PDF)

Klíšťata pijí a dají se solit

Nový výzkum vede k závěru, že některá klíšťata nesají jen krev, ale aktivně pijí vodu z prostředí. Až dosud se přitom myslelo, že klíšťata umí získávat vodu pouze krve, eventuálně z vlhkosti vzduchu. Schopnost klíšťat vodu i pít výrazně zvyšuje jejich šanci na přežití, na druhé straně však může současně znamenat, že by člověk mohl úspěšně kontrolovat jejich výskyt, a bránit tak šíření nemocí. Z mnoha různých chemických a biologických látek, které vědci testovali, se ukázalo, že některé soli založené na hořčíku, sodíku a chlóru jsou velice efektivní a stoprocentně dospělá klíšťata během tří dnů zahubí a zároveň nepředstavují nebezpečí pro ostatní živočichy.

Biologické centrum AV ČR/CEITEC: Klíšťata sají kromě krve i vodu. Poznatek pomůže v boji proti škůdcům

Inzulinová pumpa i pro nevidomé, díky mobilní aplikaci

První nevidomý s diabetem v ČR používá mobilní inzulinovou pumpu pro kontinuální dávkování inzulinu s okamžitou možností zvýšení nebo snížení podávané dávky. Nepřetržité propojení pumpy s tělem prostřednictvím infuzního setu umožňuje kontinuální dávkování. Oproti terapii inzulinovými pery se rapidně snižuje počet vpichů do těla. Novinka spočívá v tom, že nevidomý pacient nyní vše řídí pomocí mobilní aplikace. Přitom se pro kontinuální dodávání inzulinu zohledňuje přijímání sacharidů v jídle, další korekce sám pacient provádí v závislosti na výdeji energie / sportu apod. Součástí pumpy a aplikace v telefonu jsou i kalkulátory pro provedení výpočtů příslušných korekcí.

Fakultní nemocnice Brno: Nevidomý chlapec zvládá diabetes díky mobilní technice

Stres podle srdce má smysl měřit nejen sportovcům, ale i zaměstnancům

Nově vyvinutý algoritmus je určen pro vyhodnocování srdeční frekvence, kterým lze monitorovat stres u zaměstnanců. Díky výraznému zkrácení a zjednodušení měření je možné aplikaci využívat i v domácích či pracovních podmínkách.

Až dosud se podobné nástroje používaly hlavně u sportovců. Výsledky měření lze však využít i ke zhodnocení stavu zaměstnanců, kteří pracují pod tlakem. Sledováním a vyhodnocením variability srdeční frekvence je možné určit úroveň jejich přepracování a pomoci snížit riziko pracovního úrazu či neschopnosti.

Vyvinutá mobilní a webová aplikace využívá k měření všechny obvyklé hrudní pásy komunikující prostřednictvím technologie Bluetooth. Data následně aplikace vyhodnotí, vypočítá tzv. TR skóre a navrhne konkrétní doporučení.

Univerzita Palackého v Olomouci: Aplikace z Univerzity Palackého umožňuje měřit stres zaměstnanců

Stroj měří křupavost potravin

Křupavost potravin, jako jsou čipsy, oplatky, sušenky nebo čokoláda, půjde nově měřit zcela exaktně. Vědci vyvinuli přístroj, který je určen pro sledování míry akustické odezvy na mechanické narušení určitých typů potravin, svůj vynález si chtějí patentovat. Přístroj umožní srovnávat jednotlivé potraviny mezi sebou a poslouží zejména výrobcům jako doplněk ke standardním metodám hodnocení jakosti potravin.

Principem funkce unikátního přístroje je zesílení, přenos a vizualizace zvuku, který plyne z destrukce příslušné potraviny. Křupavost se testuje nejen na úrovni zvuku, který vnímá člověk, ale i na ultrazvukových frekvencích.

Mendelova univerzita v Brně: Křupavost potravin lze měřit, díky novému přístroji

Poznámka autora: Mnohé výše uvedené formulace vzbuzují asi úsměv, ale senzorická analýza potravin je celá věda a mechanická struktura vzorku (textura) související s křupavostí má pro celkové vnímání chuti svůj význam. Navíc podobné „stroje“ se dají pak využívat i při posuzování toho, nakolik se lze při hodnocení spolehnout na jednotlivé lidi.

Enzymy ADAR, epilepsie a neurodegenerativní choroby

ADARy jsou enzymy pro úpravu RNA. Nový výzkum ukázal, že konkrétní mutace v lidském enzymu ADAR1 způsobují poruchy imunity včetně abnormálních antivirových reakcí v mozku, které mohou souviset i s Parkinsonovou nebo Alzheimerovou chorobou. Chyby v ADAR2 pak mohou vyvolat závažné epileptické záchvaty u dětí. Rovněž se ukazuje, že lidská onemocnění lze v tomto případě dobře modelovat i na octomilkách, což by mohlo znamenat velké urychlení dalších výzkumů.

CEITEC: Vědci z institutu CEITEC odhalili úlohu RNA editujícího enzymu ADAR v neurodegeneraci a imunitě

500 robotických operací

Podélný řez celé břišní stěny vs. pět až sedm malých vpichů. Při robotické operaci tepen se, tak jako u otevřené operace, poškozená část tepny nahrazuje klasickou cévní protézou, která se k tepně přišívá, ale vše se provádí miniinvazivně, tzn. za použití několika drobných, asi desetimilimetrových vpichů do břišní dutiny.

Mnozí pacienti s výdutí nebo jiným závažným postižením břišní aorty či pánevních tepen nevědí, že místo otevřené operace mohou podstoupit operaci miniinvazivní, robotickou. V ČR jsou robotické operace velkých cév zatím stále dostupné pouze v Nemocnici Na Homolce, ta ale přijímá k těmto zákrokům pacienty z celé republiky a také ze Slovenska.

Tzv. aneuryzma neboli výduť břišní aorty je nejčastějším případem tepenných výdutí a vzhledem k tomu, že riziko ruptury, tj. prasknutí, je zde vysoké, jde o vážný zdravotní problém. Prasknutí je zatíženo až 90% úmrtností, zatímco riziko úmrtí po plánovaném chirurgickém řešení se pohybuje kolem 3 až 5 %.

Nemocnice Na Homolce: 500. robotická cévní operace na Homolce – nemocnice stále drží světový primát (soubor PDF)

Poznámka autora: Příslušné robotické cévní operace se mohou používat i při poruchách prokrvení dolních končetin nebo krčních tepen (kdy hrozí mrtvice).

Budeme jíst více čiroku?

Čirok se možná stane plodinou budoucnosti, může totiž nahradit kukuřici – pro svůj růst totiž potřebuje mnohem méně vody. Je ale nutné pěstovat ho vhodnými metodami tak, aby nedocházelo k vodní erozi, ukazuje nový výzkum.

Česká zemědělská univerzita v Praze: Vědci zkoumají užitek čiroku v boji se suchem (soubor .doc)

Poznámka autora: Čirok se využívá i jako potravina, nicméně pokud v našich podmínkách mluvíme o náhradě kukuřice, bude to spíše krmivo… (Na druhé straně čirok může někoho lákat tím, že neobsahuje lepek, jindy se mu přičítají dokonce i přímo protirakovinné účinky, ale zde bude na místě asi skepse. Nicméně určitě může být zajímavé ho do jídelníčku zařadit čistě pro zpestření / ze zvědavosti.)

Galerie: Čirok – bezlepková, nutričně velmi bohatá rostlina

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Vystudoval obor Výživa a stravování na Fakultě potravinářských a
biochemických technologií VŠCHT Praha. Pro server Vitalia.cz sleduje
novinky z akademického světa v oblasti výživy a zdraví, vědecká témata mapuje také coby redaktor webu Sciencemag.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).