Hlavní navigace

Birdwatching - lovy ptáků beze zbraní

16. 6. 2010

Sdílet

 Autor: Agentura SXC
Přestaly vás bavit klasické výlety do přírody a chtěli byste si užít trochu adrenalinu, aniž by vás to stálo mnoho sil? Pokud vás opravdu baví příroda, vyzkoušejte birdwatching.

O birdwatchingu, cestování za vzácnými opeřenci, jsem se poprvé dočetl dávno poté, co jsem ho začal sám praktikovat. Přeloženo do češtiny jde o pozorování ptáků, ale ne jen tak ledasjaké. Ptáky můžete sledovat na krmítku za vaším oknem, ale také z rafinovaných pozorovatelen, posedů a rákosí na březích rybníků. Právě vodní plochy skýtají celou plejádu vzácných ptačích druhů, o jejichž existenci nebo skutečnosti, že se mohou vyskytovat i u nás, obyčejný smrtelník v podstatě netuší.

Kormoráni na rybníce

Mne k birdwatchingu přivedla obyčejná knížka o přírodě východních Čech. Jako malý kluk jsem se v ní dočetl, že se na rybnících poblíž Pardubic často zastavují kormoráni.


Autor: Agentura SXC

Ptáci, které jsem si do té doby spojoval spíše s mořem a asi bych se dokázal hádat o to, že se u nás vůbec nevyskytují. Překvapilo mě to natolik, že jsem hned další víkend vyrazil s několika kamarády na zmíněné rybníky. Vyzbrojili jsme se dalekohledy a maskáči, a měli jsme štěstí: vrcholil podzim a kormoránů bylo na rybnících požehnaně. A nejen jich. Zaujaly nás i volavky, potápky a další ptáci.

O týden později jsme na rybnících narazili na další vzácné opeřence: volavky bílé. To už jsme birdwatchingu propadli úplně a vydrželo nám to následujících pět let. Dospěli jsme dokonce do takové fáze, že jsme se předháněli v tom, kdo kde uvidí vzácnější druh, a cesty na rybníky se staly téměř každotýdenní záležitostí. Netušili jsme, že v západní Evropě jsou cesty za ptačím pozorováním naprosto běžné a existují dokonce specializovaná informační centra, která zájemcům na vyžádání sdělují, kde se zrovna zdržuje ten či onen druh ptáka.

Katalog cyklostezky

Objevujete rádi nová místa? Podívejte se do našeho katalogu, připravili jsme pro vás více než padesát tras.

Ptáci online

Po expanzi internetu se tato služba ještě rozmohla. V Británii existuje několik webů, kde si před nadcházejícím víkendem můžete pročíst, jaké druhy ptáků se momentálně vyskytují na různých místech sledovaných příznivci birdwatchingu.


Autor: Agentura SXC

Portál Surfbirds.com nabízí speciální blogy pro amatérské ornitology, nahrávání fotek i videí, ale i specializované „ptačí“ zájezdy. Z birdwatchingu se zkrátka stalo zajímavé odvětví cestovního průmyslu, do kterého jsou zažraní zájemci ochotni investovat velké peníze.

Postupem času totiž fanouškovi birdwatchingu nestačí, aby si poznamenával svá pozorování do speciálního sešitu, kde nesmí chybět datum, lokalita, ani počet pozorovaných ptáků, ale chce si ty nejvzácnější „úlovky“ nafotit a fotografie sdílet na internetu. Fotografování ptáků, zvláště těch vodních, je ale velmi náročné na čas i techniku. Pro výrobce fotoaparátů a dalekohledů se stativy jsou ale tihle blázni učiněným darem z nebes. Na Západě k birdwatchingu patří i další speciální vybavení: barevně upravené nepromokavé oblečení, speciální pláštěnky a holínky, různá sedátka, apod.

Co potřebujete pro birdwatching

Atlas ptáků – nejlépe příruční s fotografiemi ptáků a jejich siluetami v letu (důležité pro určování dravců), hodí se i Klíč k určování ptáků v přírodě, podle kterého se dá vylučovacím způsobem dojít k tomu, který druh pozorujete.

Dalekohled, fotoaparát – nezapomeňte na krytky a v případě, že hodláte sledovat některé místo delší dobu, hodí se rozhodně stativ. V zimě nezapomeňte na rukavice, dalekohled hodně studí.

Vhodná obuv a oblečení – ptáci jsou nesmírně plaší, vyplatí se obléknout tak, abyste pokud možno splývali s prostředím, v němž se pohybujete. Pokud jdete pozorovat ptáky do mokřadů i k vodním plochám, nezapomeňte na vhodnou obuv. Počítejte s tím, že se budete brodit.

Zápisník – veškerá pozorování si zapisujte. Možností je několik: buď chronologicky, kdy každé výpravě věnujete jeden zápis, v němž zmíníte datum, místo pozorování, pozorovaný druh a počet ptáků, případně každému druhu věnujte samostatnou stránku a na tu doplňujte, kde a kdy jste ho viděli a v jakém počtu. Vyplatí se zejména v případě, že se na některá místa vracíte opakovaně. Častější výskyt nějakého vzácnějšího druhu během pozdního jara by mohl nasvědčovat možnost hnízdění.

Obrňte se trpělivostí – málokdy se poštěstí vidět nějaké vzácné ptáky hned, jakmile přijdete na zvolené místo. Mnohdy se vyplatí setrvat na místě třeba půl hodiny nebo hodinu, nehlučet a pravidelně sledovat okolí. Jakmile se ptáci rozrušení vaším příchodem uklidní, uvidíte jich mnohem více.

Nejvhodnější doba pro sledování – ideální bývá brzké ráno nebo podvečer, těsně po západu slunce. Naopak téměř nic neuvidíte okolo poledne, kdy se ptáci schovávají před ostrým sluncem a mají cosi jako siestu.

Seriál: Tip na výlet

Přemýšlíte, kam se vypravit třeba o víkendu, o prázdninách, na dovolené? Česká republika je protkaná turistickými trasami – Vitalia má již v nohou několik stovek kilometrů – vyberte si…

Bukačův fanklub

Do České republiky zatím tato móda nepřišla, příznivců birdwatchingu tu ale přibývá geometrickou řadou. Když jsem se po více než deseti letech přestěhoval z Prahy zpátky do Pardubic a navštívil rybníky, kde jsem s tímhle koníčkem začínal, potkal jsem během půl hodiny hned čtyři skupinky amatérských ornitologů. Tolik fanoušků birdwatchingu na tomto místě nepamatuji. Jeden z nich mi dokonce líčil, jak s manželkou a dětmi každoročně vyrážejí z Hradce Králové do jižních Čech sledovat jarní a podzimní tahy vzácných druhů ptáků. „Jezdíme tam v době, kdy se vypouští rybníky, to tam bývá nejvíc zajímavých druhů,“ popisoval mi.

Mám stejnou zkušenost. Můj birdwatching před lety dosáhl stadia, kdy jsme si s přáteli řekli, že musíme v dvousethektarovém lánu rákosí objevit hnízdo bukače velkého, menší nenápadné volavky, kterou spíše uslyšíte, než uvidíte. Ačkoli jsme tohoto hodně plachého a takřka neviditelného ptáka spatřili během pěti let několikrát, jeho hnízdo jsme nikdy nenašli. Dodnes ale vzpomínáme na příhody, kterak jsme se brodili po pás bahnem a propadali se do mazlavého bahna plného pijavic.

Čeští amatérští ornitologové to mají těžší než jejich britští a západoevropští kolegové. Na českém internetu zatím neexistuje žádná profesionální stránka birdwatchingu, kde by bylo možné najít aktuální informace o výskytu vzácných druhů ptáků. Orientovat se ale dá podle profesních stránek České společnosti ornitologické a jejích regionálních poboček. Na webu se totiž pravidelně objevují „faunistická pozorování“. Abyste se v nich vyznali, potřebujete ale znát několik základních zkratek, kterými se vědecky rozlišují samci (M) od samic (F) a dospělí ptáci (ad.) od mláďat (pull. a juv.).

Kde najdete přehledy zajímavých pozorování ptáků v České republice?

Birdwatching můžete praktikovat prakticky všude. Třeba při zahraniční dovolené, kde se můžete setkat s naprosto neznámými druhy ptáků, které u nás nemáte šanci spatřit nebo je uvidíte pouze v zoologické zahradě. Velmi rychle zjistíte, že dříve vám taková pozorování unikala, a pokud jste alespoň trošku soutěživí a máte rádi přírodu, velice rychle jim propadnete.

Čtěte téma: Jak vypadá dovolená, která vede ke skutečnému odpočinku?

Správný odpočinek je důležitý. Umíte prožít dovolenou, abyste opravdu dobili baterky?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zakladatel serveru Vitalia.cz a jeho šéfredaktor v letech 2008 až 2009

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).