Hlavní navigace

Bělení zubů není pro každého

Sdílet

 Autor: SXC
Chcete bílé zuby jak z reklamy? Je to možné, ovšem – něco to stojí a nehodí se to pro každého. Měli byste taky vědět, že efekt není na věky, a pečlivě vybrat, kde vám bělení udělají.

Nežádoucí zabarvení zubů způsobuje řada faktorů. Nejčastější příčinou je kouření, velký vliv na barvu zubů má také strava. Káva, zelený a černý čaj, řepa, červené víno a mnoho dalších potravin způsobuje nežádoucí zabarvení. Vliv mají také některá léčiva, například antibiotika.

Zhruba z dvaceti procent je postavení zubů, jejich tvar, ale i barva dána geneticky. Co tedy s nepěkným zabarvením můžeme udělat?

Bělení zubů není pro každého


Autor: SXC

Bělení zubů má své kontraindikace

Zuby lze tzv. vybělit, proceduru můžete podstoupit u odborníků, ale také si ji dělat sami doma po předchozí návštěvě stomatologa. Je ovšem třeba vědět, že bělení se nehodí pro každého.

Kontraindikací může být alergie na bělicí materiál, nedostatečná ústní hygiena, nespolupráce pacienta, dále pak mnoho výplní a zubních kazů v předním úseku chrupu, zvýšená citlivost zubů, vysvětluje dentální hygienistka Jana Necidová ze Stomatologického zařízení Brno. Bělení je rovněž kontraindikováno u pacientů po parodontologické léčbě, u dětí a mládeže mladší 18 let, neboť se u nich stále vyvíjí zubní sklovina; dále pak u pacientů, u nichž hrozí záchvaty, například s psychickým onemocněním, epilepsií, a při jakémkoliv poškození skloviny, ať už vrozeného či získaného původu.

Jana Necidová upozorňuje na zvýšené riziko poškození zubů při bělení v kosmetických salónech. „Bohužel, v těchto zařízeních není vždy personál dostatečně proškolen, kdy a u koho je možné bělení provádět. Setkala jsem se s tím, že bělení bylo nabízeno pacientovi s korunkami v předním úseku chrupu. Někteří bělí dokonce i přes zubní kámen…“ varuje hygienistka.

Před bělením v kosmetických salonech varuje aktuálně také stomatolog Martin Rusnák na serveru E15.cz (Vy zíráte, my zíráme – na ty bílé zuby): „Chci zdůraznit, že v salonech krásy se provádí odborný zákrok, který patří výhradně do působnosti zdravotnického zařízení a pod dohled zubního lékaře. Jen ve zdravotnickém zařízení jsou pro něj předepsané podmínky a hygienické postupy, jako pro každý jiný zásah do pacientových úst. Jen odborný personál může rozhodnout o indikaci k bělení zubů a správně vybrat typ bělení.“

Domácí, anebo raději ordinační bělení zubů?

Pro bělení zubů se používá buď peroxid vodíku, nebo karbamid peroxidu vodíku, a to o různé koncentraci (15–38%). Vhodnost té či oné metody je u každého individuální.

Domácí bělení:

+ největším přínosem pro pacienta je nižší cena a následná nižší citlivost zubů vzhledem k nižší koncentraci bělicí složky

– pomalý účinek, hrozí riziko přebělení při časté nekontrolované aplikaci (vznik křídových skvrn)

Ordinační bělení:

+ rychlejší (cca 60 minut v ordinaci)

– vyšší cena, větší citlivost zubů (vyšší koncentrace)

„Jsou lidé, kteří vydrží hodinu nezavírat ústa a vyšší koncentrace bělicí složky jim nedělá žádné problémy. Na druhou stranu jsou i tací, kteří si zuby raději vybělí sami, v pohodlí svého domova,“ říká Jana Necidová.

Domácí bělení – pozor, abyste to nepřehnali!

I domácí bělení zubů začíná u odborníka. Zubní lékař nebo dentální hygienistka vám sejmou otisky chrupu, které jsou poslány do zubní laboratoře, kde je vyroben plastový nosič (forma k bělení). Do tohoto nosiče pacient aplikuje bělicí gel.

Nejvhodnější je nosit formu několik hodin během dne, nikoliv přes noc, aby nedošlo k poleptání sliznice. Bělení probíhá tak dlouho, dokud není dosaženo požadovaného účinku. Jana Necidová ale důrazně varuje před přebělením zubů, k němuž může dojít, pokud to s aplikací přeženete!

Cena domácího bělení je individuální, záleží na zvoleném materiálu.

Při bělení v ordinaci musí být chráněny dásně a krčky


Autor: SXC

Laserové bělení zubů patří výhradně do rukou odborníka

Ordinační bělení zubů je prováděno v zubní ordinaci a trvá cca 60 minut. Při ordinačním bělení se používá nejčastěji 30–38% peroxid vodíku. Před samotným bělením je velmi důležité, aby na zubech nebyly přítomné žádné nánosy, jako je zubní povlak, pigmenty či zubní kámen – k jejich odstranění by mělo zpravidla dojít během návštěv, které jsou určeny přímo k tomuto účelu, nikoliv až při příležitosti bělení zubů.

Před samotným bělením zubů je ovšem důležité zuby vyleštit rotačním kartáčkem a speciální pastou. Poté se zuby izolují od dásně speciálním materiálem – tekutým kofferdamem, tedy světlem tuhnoucí pryskyřicí. Musí se dávat velký pozor, aby byly dásně a případně citlivé zubní krčky dostatečně izolovány, aby nedošlo k možnému poleptání. Poté se na zuby aplikuje bělicí gel. Ten je buď přímo namíchán ve speciálních stříkačkách nebo namíchán ručně.

„Existuje více metod bělení, aplikace se provádějí obvykle opakovaně 2× až 3×, záleží na metodě a citlivosti pacienta,“ popisuje Jana Necidová. Na zuby je nanesen bělicí gel, který je aplikován po určitou dobu a poté setřen nebo odsán. Gely se mohou aktivovat za pomoci plazmové nebo laserové lampy.

Cena ordinačního bělení je velmi různá. Záleží na zvoleném materiálu a zařízení. Pohybuje se cca od 3000 do 15 000 Kč.

Vybělené zuby nejsou na věky

Citlivost zubů po bělení je přirozená. Nicméně většina bělicích přípravků obsahuje látky, které snižují citlivost zubů a jsou vyzkoušené, proto se nepoužívá klasický lékárenský peroxid. „Pokud nejsou zuby běleny často, nedochází k poškození skloviny," říká hygienistka. "Po bělení jsou zuby často dehydratovány, což se může projevit částečným zesvětláním skloviny, nicméně tato dehydratace trvá cca 3–24 hodin. Zhruba 1–3 dny trvá, než dojde k ustálení konečného odstínů zubů, proto mohou být zuby po tuto dobu jinak zbarvené (vybělené).“

Procedury máme za sebou, co dál? „Po bělení zubů je velmi důležité dodržovat bezbarvou dietu (1 týden přísnou, 2 týden pozvolnější), tzn., že nekonzumujeme potraviny, které obsahují barevné pigmenty. Zároveň je vhodné používat „bělicí“ zubní pasty či bezbarvý ústní výplach.“

Pokud je barva zubů ustálena, záleží na návycích a dietních zvyklostech, jak dlouho vybělené zuby vydrží. Samozřejmě každodenní používání „bělicí“ zubní pasty, vhodných pomůcek a pravidelná návštěva u dentální hygienistky prodlouží efekt vybělených zubů až na několik let.

Bělicí pasty odstraní pouze povrchovou pigmentaci

A ještě jedno upozornění – bělicí zubní pasty samy o sobě zuby nevybělí, nicméně odstraní povrchové pigmentace na zubech tím, že je jemně obrušují. Některé zubní pasty obsahují malé množství peroxidu vodíku (nejčastěji 0,1 %), nicméně výsledek není tak markantní jako u ordinačního či domácího bělení.

„Před ordinačním či domácím bělení zubů doporučuji bělicí pasty s přídavkem peroxidu raději nepoužívat, neboť je poté zvýšena citlivost na bělicí složky při samotném bělení," upozorňuje Jana Necidová. K pastám ještě jedna rada. "Platí pravidlo: nevyplachovat bělicí zubní pastu, neboť bychom odstranili všechny potřebné bělicí látky a efekt „vybělení“ by tak byl tak nulový, neboť účinné složky působí ještě asi 10 minut po čištění.“ 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Psaní článků pro internetové magazíny se věnuje již od roku 2010. Na serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na zdravotní problematiku.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).