Hlavní navigace

Víte, jak si správně vyčistit zuby?

8. 7. 2009

Sdílet

Nedaří se vám zbavit se žluté barvy vašich zubů? Drhnete si zuby silným tlakem a používáte tvrdý kartáček? Čistíte si zuby několikrát denně? Právě to může být paradoxně důvod vašich problémů.

Většina dospělých lidí si podle odborníků neumí čistit zuby správně. A jedno správné vyčištění denně je přitom účinnější než několik nesprávných.

Čištění zubů je velmi individuální a je těžké vymyslet jedno univerzální doporučení.  Každý má jiné zuby. Tvar, mezery, sklon. Skoro každý, kdo za mnou přijde, na to musí jít trochu jinak, říká dentální hygienistka Petra Špačková. Rozdíl přitom není v technice, jak zacházet s kartáčkem, ale hlavně v tom, jak dlouho se které partii zubů věnovat. Jsou lidé, kterým čištění trvá dvě minuty, jiní na to potřebují výrazně delší dobu, vysvětluje Špačková.

Čištění na efekt

mezizubní čištění

K největším nešvarům patří podle Špačkové to, že si lidé čistí zuby nedostatečně a hlavně jen na efekt. Většina lidí, které potkávám, má skvěle vyčištěný úsměv. Zadní zuby na tom jsou hůř, říká. V některých případech ale škodí i přílišné čištění. Příliš tvrdý zubní kartáček může přispět k opotřebení zubní skloviny. Tou začne prosvítat žlutá vrstva dentinu.

Zbytečné je také věnovat příliš pozornosti zubní pastě. Nejdůležitější je totiž technika spolu s výběrem správné tvrdosti a tvaru kartáčku. Měl by mít menší hlavičku hustě osazenou měkkými vlákny a rovný zástřih, upřesňuje hygienistka.

Nejdůležitější je technika

specialní čištění

A správná technika? Dospělé učím takzvané mikrokroužky, děti nejsou ještě motoricky tak zručné. Proto je pro ně vhodnější jednodušší technika. Při ní stírají kartáčkem od kořene ke krajům, říká Špačková. Proto je také potřeba, aby rodiče dětem zuby dočišťovali. Ty šikovnější se podle ní naučí správně si zuby čistit kolem šestého roku. Není ale výjimka, že rodiče dočišťují zuby i dvanáctiletým, doplňuje zubní lékař Jan Jireš. Podle něj je nutné, aby rodiče u dětí vypěstovali od začátku železný návyk. Nutné je začít čistit hned od prvního zoubku, vysvětluje.

I tady hraje velkou roli správný výběr kartáčku. Musí být hlavně měkký. Pro ty nejmenší se dá použít takzvaný prsťáček. To je silikonový návlek na prst s krátkými výstupky, který je k dostání v lékárně, říká Jireš. U malých dětí by se zpočátku neměla příliš používat pasta. Malé děti ji totiž neumějí vyplivnout. Případně lze použít nepěnivou pastu, která podporuje trávení. U ní nevadí, když ji dítě spolkne.

U dětí vytvořte návyk

čištění zubů

Důležité přitom skutečně je vést k správné dentální hygieně děti od prvních krůčků. Jednak si tak vytvoří návyk pro celý život a jednak neplatí, že na mléčných zubech nezáleží. Právě stav prvních zubů může totiž výrazně ovlivnit stav stálého chrupu. Jak? Například výměna prvních zubů za druhé má určitou posloupnost. Pokud je tato posloupnost narušena, třeba tak, že mléčný zub předčasně vypadne nebo se musí vytrhnout, může vzniknout nepravidelný chrup.

I pokud máte zuby, s jejichž barvou nejste spokojeni, nemusíte zoufat. Existují metody, které vám zuby vybělí. Je dobré najít si dentální hygienistku, která je odborně vyčistí. A naučit se správně si čistit zuby? To se vyplatí v každém věku, dodává zubní lékař Jan Jireš.

Sedm otázek a odpovědí o čištění zubů

1. Jak správně čistit zuby dětem

U dětí je třeba začít čistit již od prvního zoubku. Nejdříve se používají měkké kartáčky určené pro nejmenší, pasta ze začátku není potřeba. Přibližně od tří let jsou děti schopné čistit si zoubky samy, rodiče však musí dohlížet a zoubky dočišťovat. Většinou tak kolem osmi let jsou děti schopné čistit si zuby samy, některé se to naučí dříve, u jiných musí rodiče pomáhat až třeba do dvanácti let.

2. Jak správně čistit zuby dospělým

Pro dospělé je nejvhodnější technika, při které přiloží kartáček pod úhlem asi 45 stupňů tak, aby jeho vlákna směřovala k dásni. V této poloze se dělají mikrokroužky. Čistí se pomalu a postupně zub za zubem, na každém zubu pět až deset kroužků. Vyčistit by se měly všechny plošky zubu. Mezizubní prostory si čistěte mezizubními kartáčky nebo dentální nití.

3. Jak často si zuby čistit

Alespoň dvakrát denně, ideální by bylo po každém jídle. Mezizubní prostory stačí čistit jednou denně, nejlépe večer. Právě večer (po posledním jídle) by mělo být čištění nejdůkladnější.

4. Jak dlouho si čistit zuby

Doba čištění je individuální. Někomu stačí dvě minuty, někdo potřebuje podstatně více času. Zkontrolovat kvalitu vyčištění si můžete tím, že po zubech přejedete jazykem. Měly by být hladké, pokud jsou ještě hrubé, zůstal na nich plak. Pokud máte pocit, že na to nemáte čas, můžete si zuby čistit třeba u televize. Zubní pastu můžete vynechat, není tak důležitá jako mechanické odstranění plaku.

5. Jak vybrat kartáček

Kartáček by měl mít malou hlavičku, hustě osazenou měkkými vlákny. Měl by mít rovný zástřih.

6. Jak často kartáček měnit

Přibližně po jednom až dvou měsících, poznáte to ale podle jeho opotřebení. Pokud už ztratil svůj tvar a je rozježený, mohl by vám i poranit dáseň. Někteří lékaři doporučují vyměnit kartáček také po prodělaném nachlazení nebo viróze.

7. Jakou roli hraje zubní pasta a ústní voda

Zubní pasta je doplňkem čištění. Měla by vám příjemně chutnat, abyste kvůli nepříjemné chuti nezkracovali dobu čištění. Dalším vhodným doplňkem je ústní voda. Ta může mít také protizánětlivé i protikazové účinky. Je potřeba ale zdůraznit, že se skutečně jedná pouze o doplňky čištění. Nejdůležitější zůstává správná technika čištění.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).