Vyrábějí medy v barvách duhy, přitom se obejdou bez chemie

Sdílet

Josef a Alena Kölblovi, majitelé Včelařství Domovina u včelých úlů
Autor: Včelařství Domovina
Josef a Alena Kölblovi
Vyrábějí medy v barvách, jaké jste možná ještě nikdy neviděli. Sytá fialová, růžová, žlutá a dokonce i modrá, a přitom nepoužívají barviva, ani kouzla a čáry. Jen přírodní přísady.

I když jsou základní medy jen dva – medovicové a květové, v trží síti se můžete setkat i s medy levandulovými, manukovými, panenskými a v posledních letech i medy plnými ovoce, koření, dokonce i čaje. Čtete správně, nejen med do čaje, ale také čaj do medu se přidává. Alespoň na Vysočině, kam vás vezmeme za Alenou a Josefem Kölblovými, kteří jako jedni z mála nevšední medy vyrábějí díky produkci vlastních včel.

Jedno včelstvo nestačilo

Podnikání manželů Kölblových začalo před zhruba deseti lety. Alena ani Josef zkraje neměli ambice ve včelách podnikat, chtěli si jen stáčet med pro vlastní potřebu, možná pro pár přátel. Jenže včely Alenu a Josefa natolik okouzlily, že si v roce 2016 založili na Vysočině Včelařství Domovina.

O tři roky později už vyráběli nejen vlastní med, ale rovnou i medy ochucené. „Chtěli jsme se odlišit od konkurence a vybudovat vlastní ucelenou produktovou řadu medových novinek, protože v té době byl ochucený med úplně neznámý výrobek,“ vypráví o začátcích Alena Kölblová.

A začali spojením, které znali už naši předci, a sice spojením skořice a medu. „Myslím, že jsme se na tom dobře odrazili a záhy jsme na trh přišli s dalšími příchutěmi, které byly ještě úspěšnější,“ říká spolumajitelka Včelařství Domovina. Třeba Maliny v medu, které patří ke stálicím a nejoblíbenějším ochuceným medům vůbec.

Medy v barvách duhy

K ochutnání svádí i medy barevné, až oči přecházejí. Jde například o Med s citronem a spirulinou, jeho nebesky modrá barva zaujme stejně jako nakyslá chuť. 

Na citrony láká i ochucený med ve fialové barvě, Citron s klitorií v medu. Klitorie ternatská má krásné modré květy, jež se po usušení v tuzemsku využívají k přípravě modrého (spíše fialového) čaje. Klitorie se používá i jako léčivka, med by tak mohl pomáhat, pokud někoho trápí ucpaný nos a podrážděný krk, podobně jako Zázvor s citronem v medu.Zajímavý je i Ženšen v medun– antioxidant, který pomáhá mírnit následky stresu. 

Ženšen tři kusy

Ženšen, antioxidant, který pomáhá bojovat se škodlivým vlivem stresu

Autor: Shutterstock.com

Čaj do medu, nebo med do čaje?

Barvami nešetří ani Dračí ovoce v medu, nebo Kurkuma v medu, lehce orientálně chutná  Matcha v medu či Medová dubaj, která v sobě snoubí chuť medu, kakaa a pistácií. Můžete si dát trochu jen tak na lžičku, anebo med použít na ozdobu dezertů, do smoothie, na kaše, do jogurtu, na palačinky, lívance, do granoly. 

Ochucené medy se dobře hodí i ke slaným jídlům, třeba jako přeliv k lososovi s čočkou beluga, nebo do pučálky. Na webu Včelařství Domovina najdete bohatou inspiraci k vaření i pečení.

Ani ochucený med se nekazí

Je to ale ještě vůbec med? Neztratí něco ze své dokonalosti, když se do něj něco přidá?

„Náš ochucený med se vyrábí z květového medu, který se musí nejprve napastovat. Pastování je proces, při kterém se med pomalým otáčení v pastovači (stroj pro pastování medu) míchá studeným způsobem, dokud se z tekutého medu nestane pastovitá konzistence,“ vysvětluje nám Alena Kölblová a pokračuje: „Do pastovaného medu se následně míchá lyofilizované ovoce nebo koření.“ Že by se kvůli tomu med snáze zkazil, nehrozí. 

 Dračí ovoce v medu, barva je čistě přírodní

Autor: Včelařství Domovina

„Med je sám o sobě konzervant a rozhodujícím faktorem je obsah vody, který je standardně kolem osmnácti procent. Přimícháváním suchého koření nebo ovoce se nezvyšuje podíl vody v medu, takže nemůže docházet k jeho kvašení nebo degradaci,“ ubezpečuje spolumajitelka Včelařství Domovina.

Skoro milion skleniček

Aktuálně se na včelí farmě vyrábí čtyřicet jedna příchutí ochuceného medu, přičemž základem pro volbu nové přísady je chuť kontrastující se sladkým medem. „Lépe se tedy v medu kombinují příchutě, které nejsou pouze sladké nebo chuťově málo výrazné. Med s lyofilizovaným ovocem u zákazníku funguje, ale kdo ví, co přinese budoucnost,“ přemítá Alena Kőlblová.

Každou příchuť s výjimkou limitek vyrábí na Vysočině ve Včelařství Domovina každý měsíc ve třech objemových variantách. Jen za loňský rok prodali přes 900 tisíc kusů skleniček vlastního ochuceného medu. Letos se tak možná dostanou přes milion. 

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).