Hlavní navigace

Alkoholismus a škody z něho pro zdraví národa plynoucí. Česko ročně propije miliardy

27. 8. 2019

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Pilo se, pije a pít bude. Nad příčinami i důsledky alkoholového opojení celého národa se již zamýšleli mnozí. Třeba i lékař Jan Šimsa, který píše, že v republice Československé se před více než 80 lety ročně propilo 10 miliard Kč. Jak jsme na tom dnes?

Češi pijí jako stádo žíznivých volů

Koncem roku 2018 u nás vycházela roční spotřeba alkoholu 14,4 litru na osobu. Při počtu obyvatel nad patnáct let se dostaneme k roční spotřebě alkoholu celé České republiky v přibližném množství 129,6 milionu litrů. Podle dalších dostupných dat o spotřebě a cenách alkoholu v ČR se u nás ročně propije 11 miliard korun v tvrdém alkoholu a 16 miliard korun v pivu. Na víno pak vychází dalších zhruba 17,5 miliardy. Celkem tedy kolem 44,5 miliardy korun. Báječná představa, viďte?

Podle posledních statistik bylo také zjištěno, že běžný Čech mužského pohlaví vypije přibližně 7,6 velkých piv týdně, ženy pak prý o něco méně, a sice jen 2,7 piva. Jaké dopady to má na zdraví celého národa a třeba i rizikovost vzniku dopravních nehod, všichni víme, a to i přesto, že pivo je zdravé a obsahuje hodně vitamínů skupiny B.

Dva roky stará zpráva týkající se problematiky závislostí ukazuje, že 900 tisíc dospělých osob se nachází ve vysokém riziku vzniku problémů spojených s alkoholem. Uvádí se také, že více než půl milionu lidí pije tolik, že alkohol má vážné dopady na jejich fyzické či duševní zdraví.

Alkohol jako nervový jed

Co všechno způsobuje alkohol a jaký dopad na lidský organismus má, popisuje už před více než osmdesáti lety v knize Přírodní léčba a domácí lékař doktor Jan Šimsa. Alkohol, který vzniká vlivem kvasinek, označuje jako nervový jed působící na všechny tělesné orgány, nejvíce však na mozek a nervy.

Následky mohou být různé, od nejrůznějších fyzických potíží, jako jsou poruchy trávení, poruchy imunity, srdeční vady, mrtvice, nervové a svalové obtíže, zvětšení jater, vodnatelnost, křeče nebo obezita a náchylnosti k tuberkulóze a pohlavním chorobám až po potíže duševní.

Mezi ně patří dráždivost, úpadek inteligence, otupení emocí a proměnlivost nálad až choromyslnost nebo šílenství, které často končí též sebevraždou. Díky nejasnému úsudku alkoholika dochází také k různým nehodám. Děti pijáků pak bývají zdegenerované a slabomyslné.

Pití svádí ke karbanu. Mimo jiné

„Pijáci všech druhů škodí si na zdraví jak lihovinami, tak i tím, že dlouho do noci sedají v hostincích ve vzduchu naplněném kouřem tabákovým i výpary, sami mnoho kouří a oblibují si stravu dráždivou a převážně masitou, která žízeň uměle budí,“ píše Jan Šimsa.

V knize se můžeme také dočíst, jak nepřímo vznikají z pití škody:

Svádí k bujnosti a jiným výstřednostem a surovým zábavám. Pití svádí ke karbanu, hádkám, ničení majetku, pranicím a vraždám, přivádí před soud a do vězení, anebo žene lidi k zoufalství. Co je z toho nešťastných rodin, co vdov a sirotků, co zničených existencí, co je bídy zaviněné i nezaviněné, co je mravně ohrožených a zanedbaných dětí, budoucích zločinců! Následky pijáctví nezůstávají na jednotlivci, ani nekončí se jeho smrtí, ale pociťuje je veškerá společnost lidská.“ 

Galerie: Na zdraví! Aneb před a po panáku

Abstinence poškozuje příjmy státu

Doktor Šimsa dále uvádí, že v republice se propije 10 miliard korun, a národ se tak podle něj ochuzuje o spoustu peněz, které by se daly využít k užitečnějším účelům. A počet pijáků prý nadále roste. To rozhodně, a narostl i za další desítky let.

Těžko soudit, zda národ pije stále stejně, anebo čím dál tím více, s ohledem na inflaci koruny a nejednoznačná data. Ale hlavně jde přece o to, kdo na tom všem vydělá, že ano? „Abstinence prý poškozuje příjmy státu, zájmy pivovarů, hostinců a pěstitelů révy a ječmene. Myslím, že z lásky k těmto zájemníkům se nikdo neopíjí,“ vysvětluje Šimsa.

Kdo se příliš posiloval, padá pod stůl

„Lihoviny prý posilují, zahřívají a živí. Vidíte přece, že kdo se příliš posiloval, padá pod stůl. Je-li alkohol jedem, nemůže býti prospěšný zdraví ani nemůže býti potravinou. V těle se sice rozkládá a tvoří teplo, ale to rychle prchá zrovna jako podráždění, po kterém zbývá opojení a slabost. Líh každou práci svalovou a duševní zhoršuje,“ dodává prvorepublikový autor.

V kapitole o alkoholismu přidává i praktické rady proti pijáctví. Zestručněné desatero si můžete přečíst níže.

Desatero proti pijáctví

  1. Kořalka nemá žádné výživné ceny. Litr piva nenasytí ani tolik jako krajíček chleba.
  2. Alkoholické nápoje obsahují jed, který nezahřívá a neposiluje, ale snižuje pracovní výkonnost člověka a zbavuje ho síly.
  3. Pití oslabuje pozornost a stává se příčinou mnoha úrazů.
  4. Pravidelné pití zaviňuje mnoho tělesných i duševních nemocí.
  5. Vysedáváním v hospodách se člověk připravuje o spoustu času k práci, vzdělávání, odpočinku v přírodě nebo k péči o rodinu.
  6. Pití stojí spoustu peněz.
  7. Pití svádí ke karbanu, hádkám a zločinům.
  8. Děti pijáků bývají slabé, neduživé a duševně zakrnělé.
  9. Nejlepší je nepít alkohol vůbec.
  10. Nejzdravější je pití vody a mléka. Děti nesmějí alkohol dostat za žádnou cenu.

Zdroj: Jan Šimsa – Přírodní léčba a domácí lékař

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Externí redaktorka a copywriterka píšící pro webové i tištěné magazíny. Zaměřuje se na oblast zdraví, historie medicíny, psychologie, filozofie, etikoterapie a alternativní medicíny.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).