Hlavní navigace

Máte kocovinu? Neberte si Paralen

23. 7. 2019

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Grilovací odpoledne, posezení na zahrádce oblíbené restaurace, větší chuť na vychlazené pivo nebo bílé víno. Alkohol je běžná součást léta a volných dní obzvlášť. Navíc v teple se organismus rychleji odvodňuje. Volný vlahý večer tak může korunovat nepříjemná kocovina. Nespravujte ji ale přípravky s obsahem paracetamolu, mohli byste poškodit svá játra.

Ke kocovině v létě dojdete poměrně snadno. K pivu nebo radleru si totiž vodu nedáváme, ta je obvyklá třeba spíš u vína nebo u „tvrdého“. A alkohol, i když je zředěný vodou, se do pitného režimu rozhodně počítat nedá, ba naopak. I jedna sklenička vína může třeba na přímém slunci vyvolat opilost a naše tělo, podobně jako například káva, odvodňuje.

Voda alkohol neředí

„Vypitý alkohol nelze nijak kompenzovat, jeho požití má pro organismus vždy a pouze negativní účinky a v horkých dnech o to ničivější,“ vyvádí nás z mýtu o pravidlu „jedna sklenice vína rovná se jedna sklenice vody a kocovina se mě netýká“ Michal Bábíček ze Sdružení praktických lékařů.

„Množství vypité vody k požitému alkoholu nemá ‚ředicí‘ účinek a kocovině nepředejdete. Univerzální rada na zbavení případné kocoviny neexistuje, každý si musí svou dávku alkoholu zmetabolizovat individuálně a každému to trvá různě dlouho,“ říká lékař.

Nepomůžete si ani s minerálkou, byť je tahle představa mezi lidmi hodně zažitá.

Ráno po oslavě

Když už je malér na světě a druhý den po večírku vás bolí hlava a máte žaludek na vodě, první, po čem obvykle sáhnete, jsou léky. Ty ostatně mnoho z nás zkouší „preventivně“ užít třeba už v noci, abychom se tak nepříjemnému ránu či větší části dne vyhnuli. A tady může jít o zdraví vašich jater, už tak zkoušených odbouráváním množství vypitého alkoholu.

Galerie: Před a po panáku

„Rozhodně varuji před užíváním léků s obsahem paracetamolu,“ říká lékárnice a tisková mluvčí České lékárnické komory Michaela Bažantová. „Paracetamol se v těle částečně přeměňuje na toxický metabolit. Ten za obvyklých okolností naše tělo přirozeně vyloučí.“

Pokud tedy spolknete Paralen (nejznámější lék s obsahem paracetamolu) na horečku v množství, které doporučuje příbalový leták, vaše tělo si s ním hravě poradí. Problém nastane ve chvíli, kdy mají játra „co dělat“ s vypitým alkoholem.

„Když užijeme dohromady alkohol a paracetamol, toxické metabolity se pak hromadí v těle a mohou způsobit i nevratné poškození jater,“ zdůrazňuje Michaela Bažantová.

Můžu aspoň skleničku?

Jestli se uklidňujete tím, že jste toho tak moc nevypili, ale bylo horko, teď vás bolí hlava a nic jiného než Paralen v domácí lékárničce není, i to je liché uvažování. Nejde tu totiž o množství vypitého alkoholu. A neplatí přímá úměra, že čím méně jste toho vypili, tím méně by vám lék mohl ublížit.

„Účinky alkoholu a paracetamolu se nedají odhadnout,“ potvrzuje odbornice. „I jedna sklenička může uškodit. Záleží na kondici každého z nás, stáří, hmotnosti. A také na tom, jak rychle umí naše tělo vyloučit škodlivé látky – zda jsme tzv. rychlý, nebo pomalý metabolizátor.“

A to vám nikdo ničím nezměří, aby vás třeba uklidnil. Zlaté pravidlo k pití alkoholu tak zní: nikdy k němu nepatří Paralen.

Jaký lék se smí při kocovině?

Ibalgin patří mezi nejprodávanější léky vůbec, a pokud u vás nastane stav opilosti a v závěsu za ním kocovina, můžete ho vyzkoušet: „Ibuprofen popsané potíže nezpůsobuje,“ říká Michaela Bažantová. Při bolení hlavy v následku pití alkoholu jej tedy použít smíte. Tedy pokud neužíváte léky, s nimiž ibuprofen interaguje a užívat se s nimi nesmí. Podrážděnému žaludku však zrovna nepomůžete.

  • Ibalgin – přípravek obsahuje léčivou látku ibuprofen.
  • Paralen – přípravek obsahuje léčivou látku paracetamol.

Více v článku Když hlava bolí… Ibalgin, nebo Paralen?

Ke zklidnění trávicího traktu můžete také využít síly bylinek ve formě čajů – například řepíku, heřmánku nebo měsíčku.

V době rekonvalescence po požití alkoholu je vhodné především doplnit tekutiny. To můžete vyřešit pitím vody, nebo si připravte některý z rehydratačních roztoků, které se běžně užívají při průjmu nebo zvracení či po sportovních výkonech. Právě z důvodu vyrovnání minerální dysbalace a rehydratace lze využít také vývary.

Limonády – zbytečná zátěž organismu

Pokud vás v kalném ránu po oslavě popadne chuť na sladké limonády, buďte opatrní. Ony i minerální vody mohou uškodit, když je jich moc, a to neplatí zdaleka jen pro stavy kocoviny.

Přebytek cukru či minerálů organismus zbytečně zatíží. „Pozor si lidé musí dát především na množství energetických nápojů na bázi kofeinu. Nikdy by neměli překročit doporučené denní množství, které výrobce uvádí,“ varuje Michal Bábíček.

Podle Michaely Bažantové máme být na pozoru před nápoji typu Coca-Cola. Mají sice stimulační efekt, ale zároveň přispívají k dehydrataci.

Co kromě léků, aby hlava nebolela

Pro náš organismus je ideální tekutinou obyčejná voda nebo neslazený čaj, ať už máme kocovinu, nebo jen hlídáme pitný režim v horkých letních dnech. „Počítá se“ třeba i polévka, volte vodnatou, například zeleninový vývar. 

 „Obecně lze při kocovině doporučit nesycenou sladkou vodu a vyváženou stravu s vyšším obsahem soli v době, kdy je už zažívací trakt ochoten vše udržet,“ uzavírá Michal Bábíček.

Odborná spolupráce:

Mgr. Michaela Bažantová

Lékárnice a tisková mluvčí České lékárnické komory


MUDr. Michal Bábíček

Praktický lékař, Sdružení praktických lékařů ČR

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zaměřuje se především na problematiku zdravého životního stylu, sportu, nemocí a jejich řešení.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).