Hlavní navigace

Alergie na lepek, nebo celiakie? Tohle jsou typické příznaky obou problémů

15. 4. 2023

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Když se řekne alergie na lepek, většině lidí se automaticky vybaví celiakie. Nicméně jde o dvě odlišná onemocnění, která mají ovšem stejného spouštěče – lepek. Při alergii na lepek se objevují nepříjemné příznaky bezprostředně po pozření potraviny s obsahem lepku. Na rozdíl od celiakie ale velice rychle odezní.

Alergie na lepek patří mezi takzvané potravinové alergie. Příčinou problémů je u těchto pacientů přehnaná imunitní reakce na lepek, který tělo vnímá jako alergen. Problémy nastávají velice rychle po konzumaci lepku (u někoho v rámci minut, u jiného do několika hodin) a mohou mít dost silný charakter. V krajních případech může dokonce dojít k rozvoji anafylaktického šoku, což je život ohrožující stav vyžadující okamžitou lékařskou pomoc.

Co je alergie na lepek?

Nicméně to jsou spíše výjimky, u většiny pacientů k takovému stavu nedochází. Výhodou je, že příznaky po určité době samy vymizí. Případně si lze ulevit prostřednictvím antihistaminik, která alergickou reakci zmírní. Podobně jako u jiných potravinových alergií je zde léčba jasná – zabírá pouze důsledné vyhýbání se lepku.

Lepek (gluten) je směs glykoproteinů, který funguje v obilovinách jako pojivo. Největší množství lepku se nachází v pšenici a žitu, menší množství v ječmeni a ovsu. Právě v pšenici se lepek nachází ve formě dvou prolaminů (gliadin a gluteliny), které způsobují největší problémy. U alergie na lepek fungují jako spouštěč hlavně gluteliny.

S lepkem se v dnešní době setkáváme v řadě průmyslově zpracovaných potravin. Nejde pouze o pečivo, cereálie nebo těstoviny, ale také o potraviny, ve kterých byste ho na první pohled neočekávali – uzeniny, instantní polévky, jogurty, cukrovinky, alkoholické nápoje nebo některé léky a doplňky stravy. [1, 2, 3, 4, 56]

Celiakie a alergie na lepek

Alergie na lepek bývá často zaměňována s celiakií, a to i proto, že mívají podobné příznaky. Zásadní rozdíly ovšem panují v rychlosti nástupu příznaků. U alergie se projeví problémy prakticky hned, u celiakie klidně až po několika měsících pravidelné konzumace lepku. Celiakie navíc nepatří mezi alergie, jde o autoimunitní onemocnění spojené s chronickým zánětem střevní sliznice. [7, 89]

Jaké má alergie na lepek příznaky?

Jak se projevuje alergie na lepek? U většiny pacientů se po požití lepku objeví některé z trávicích obtíží:

Mimo potíží postihujících trávicí soustavu lze zaznamenat také projevy shodné s jinými druhy alergií. Tím máme na mysli slizniční a kožní projevy:

  • svědění, otok a pocity podráždění v ústech,
  • škrábání v krku,
  • kopřivka nebo vyrážka,
  • ucpaný nos,
  • ztížené dýchání,
  • bolest hlavy.

V extrémních případech může dojít k již zmiňovanému anafylaktickému šoku, při kterém je postiženo celé tělo, a to zejména cévy. Rozšíří se jejich průměr a zvýší se propustnost, čímž dochází ke zvýšenému odvodu tekutin. Srdce se pak tento stav snaží vykompenzovat zrychlením své činnosti.

Přesto ovšem srdce nedokáže oběh udržet trvale v chodu, proto začne krevní tlak klesat a člověk upadá do bezvědomí. V podkoží se navíc vytváří silné otoky, které způsobují vážné dechové potíže a mohou vést k udušení. Proto je nutné při podezření na anafylaxi okamžitě vyhledat lékaře. [10, 11, 12, 13, 14, 15, 16]

Vyšetření alergie na lepek

Alergii na lepek není snadné správně diagnostikovat. Mnoho pacientů vůbec netuší, že by zrovna tímto onemocněním mohli trpět, a problémům s trávením nebo jiným mírným příznakům nevěnují přílišnou pozornost.

Jak zjistit alergii na lepek? Pokud má člověk podezření, že by u něj mohla stát za nepříjemnými projevy právě tato bílkovina, může si v lékárně koupit orientační test alergie na lepek. K provedení testu vám stačí jedna kapka krve odebraná z bříška prstu. Tento test je ale skutečně jen orientační, takže se na výsledek nemůžete stoprocentně spoléhat. Navíc je důležité provést test ještě předtím, než se přejde na bezlepkovou dietu. Jinak by mohl být výsledek zkreslený.

Mnohem jistější je ve všech ohledech návštěva alergologické ordinace. Alergologové provádějí tzv. kožní prick testy, kdy jsou na pokožku předloktí aplikovány alergeny, v tomto případě lepek. Další možností je sérologické vyšetření protilátek, jejichž zvýšená koncentrace může poukazovat na zvýšenou citlivost na lepek. [17, 18, 19, 20]

Nemůžete mít celiakii? Zjistit to můžete testem za čtyři stovky Přečtěte si také:

Nemůžete mít celiakii? Zjistit to můžete testem za čtyři stovky

Alergie na lepek u dětí

Projevy alergie na lepek jsou u dětí podobné jako u dospělých. I v tomto případě je klíčové určit, zda se jedná skutečně o alergii. Rodiče by měli mít přehled o tom, zda dítě roste a přibývá na váze. Alergické děti mívají totiž většinou problémy s nabýváním na váze. Dalším varovným signálem je to, že dítě po konzumaci pečiva nebo jiné potraviny s lepkem urychleně míří na toaletu.

U malých miminek je nutné zařazovat lepek do jídelníčku postupně a sledovat, jak se s ním organismus dítěte vyrovná. Piškoty, dětské přesnídávky a pečivo mohou způsobovat zácpu, nadměrně objemnou stolici, nebo naopak průjem. Miminko je navíc podrážděné, pláče a může trpět vyrážkou. Je nutné sledovat i slizniční projevy, to znamená případné otoky, kýchání, nebo dokonce dušnost. [21, 22, 23, 24]

Trápí vás alergie na lepek?

Léčba alergie na lepek

Alergie na lepek se může objevit prakticky kdykoliv během života a také po určité době samovolně vymizet, jako je tomu u jiných druhů alergií. Pro zmírnění nepříjemných příznaků alergie lze po požití lepku užívat antihistaminika. Ta ovšem pouze mírní alergickou reakci, ale problém jako takový neřeší.

Jedinou vhodnou léčbou, která se u alergie na lepek nabízí, je vyhýbání se jejímu spouštěči. To má alergie společné s celiakií, kde je také jediným řešením bezlepková dieta. To znamená vynechat všechny potraviny, které obsahují pšenici nebo cereálie:

  • pečivo,
  • těstoviny,
  • sušenky,
  • piškoty,
  • křupky,
  • cereálie,
  • knedlíky.

Lepek se dnes ale nachází ve většině průmyslově zpracovaných potravin, do kterých byste to na první pohled ani neřekli:

  • uzeniny,
  • masové konzervy,
  • instantní polévky a omáčky,
  • polotovary,
  • dochucovadla (kečup, hořčice, majonéza a podobně),
  • kypřicí prášek do pečiva,
  • sladkosti a cukrovinky,
  • pudinky, smetanové dezerty a jogurty,
  • marcipán,
  • alkoholické nápoje,
  • některé léky a doplňky stravy.

Dobrou zprávou je, že se dnes dají prakticky všechny tyto potraviny zakoupit v bezlepkové variantě. [25, 26, 27, 28, 29, 30]

Zdroje: mayoclinic.org, hopkinsmedicine.org, health.clevelandclinic.org, healthline.com, verywellhealth.com, medicalnewstoday.com, endodc.com, beyondceliac.org, hsph.harvard.edu, acaai.org, researchgate.net, luriechildrens.org, casopisvnitrnilekarstvi.cz, dermatologiepropraxi.cz, solen.cz, celiak.cz

Co je alergie na lepek?
Alergie na lepek je jednou z potravinových alergií, kde jako alergen vystupuje lepek. Lepek představuje směs bílkovin, kterou najdeme hlavně v pšenici a žitu. Imunitní systém alergického člověka vnímá lepek jako škodlivou cizorodou látku, proto na něj přehnaně reaguje. Pacienti trpící touto alergií mají problémy prakticky hned po konzumaci lepku.
Jaké má alergie na lepek projevy?
V řádu několika minut až hodin po konzumaci lepku se objevují trávicí problémy, typicky průjem, křeče v břiše, nadýmání, nebo dokonce zvracení. Lze pozorovat také slizniční projevy charakteristické pro alergie obecně, jako jsou otoky a podráždění v oblasti úst, kopřivka, ucpaný nos nebo dušnost. U extrémně citlivých jedinců může dojít dokonce k anafylaktickému šoku, což je život ohrožující stav.
Kde se dá sehnat test na alergii na lepek?
Prakticky v každé lékárně si dnes můžete zakoupit domácí test alergie na lepek. K provedení testu stačí jedna kapka krve a výsledek se objeví do několika minut.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Copywriterka na volné noze spolupracující s Vitalia.cz. Po dokončení studia laboratorní diagnostiky ve zdravotnictví pracovala na oddělení klinické biochemie a hematologie.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).