Hlavní navigace

Actimel je plný zvířecích bakterií. Bububu…

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Internetem se šíří zprávy o nelidské střevní mikrofloře, kterými společnost Danone plní své jogurty. Tvrdí to konkrétní odborníci. Až na to, že o tom vůbec nevědí. Text je nesmyslů plný.

Do emailové schránky čas od času každému z nás přiletí řetězový dopis, pamflet nebo hoax. Nad některými mávneme rukou, další v nás vyvolají pochybnosti, ale ty lékařskou parafou podškrtnuté, těm přeci musíme věřit. Jak tam jednou stojí MUDr., padají slova o testech a důrazném varování, tak je to svaté písmo, o kterém nemá právo nikdo pochybovat! Zvláště pokud už předmět zprávy křičí: „Používá se zvířecí střevní mikroflóra do mléčných výrobků Danone!!!!!!!!!!!!!!!!!“

Zeptali jsme se v Danone, ale i u lékařky z Centra lékařské genetiky reprodukční medicíny Gennet, která je pod částí kolujícího „strašáka“ podepsaná, co je pravdy na tvrzeních z mailu kolujícího nejen naší republikou. Text se objevil v mnoha verzích po celém světě. My se na zoubek podíváme té, která uvízla v našem emailu a jejíž kompletní sdělení nabízíme zde.


Autor: Isifa.cz

Actimel s nelidskými bakteriemi neexistuje

Výňatky z emailu:

  • „Actimel, jako mnoho dalších produktů Danone, obsahuje E1442 – geneticky modifikovaný kukuřičný škrob, zahušťovadlo…. Ničí slinivku… jsou i v kečupech a majonézách.
  • „…zjistili jsme na laboratorních testech, že bifida v dlouho trvanlivých jogurtech jsou zvířecího původu tedy Bifidus esencis. Je to nejčastěji bifidus avicenc a ten skutečně není našemu tělu vlastní – je izolován z kachen a dobře a dlouho přežívá…
  • „…. Tyto nelidské bakterie mohou nahradit původní mikroflóru a způsobovat průjmy…
  • V nejnovější české mutaci jsou pod textem podepsány Ing. Jiřina Charvátová, vedoucí střediska laboratoří, a MUDr. Dagmar Rašková z Ambulance lékařské genetiky Gennet.

Někdy se již z pochybné gramatiky a stavby věty dá odvodit, že informace v textu nebudou asi košer, ale červíček pochybností už vrtá, cíl autora vyplašit co nejvíce lidí je splněn. Své o tom vědí i ve státních institucích, mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben k tomu říká: „Obracejí se na nás zákazníci a dožadují se nápravy neutěšeného stavu, kdy jim jsou údajně prodávány nekvalitní až nebezpečné mléčné výrobky.“ I jednatel Gennetu Matěj Stejskal o rozesílaném varování ví a radost z něj nemá, neboť jeho společnost poškozuje: „Nejde o dokument psaný doktorkou Raškovou ani nikým jiným z naší společnosti. Případ jsme již předali naší advokátní kanceláři.“ 

Modifikovaný škrob není GMO

Odpověď z Gennetu  málokoho překvapila, už jen proto, že se zde zaměřují hlavně na těhotné maminky, nikoli na složení potravin. Ale není tak trochu na každém šprochu pravdy trochu? V tomto případě není. Zaměřme se na (dez)informace, které se v textu objevily.

„Uvedené informace prokazují základní neznalost nebo záměrnou manipulaci. Nesmyslná je například informace o škrobech geneticky modifikovaných,“ zlobí se Josef Duben. U škrobů jsou totiž dvě kategorie modifikací – fyzikální a chemická, genetická manipulace škrobu je z podstaty věci naprosto nemožná. „Fyzikální modifikace je vyvolána působením tlaků a teplot, chemická působením chemických látek (louhů, kyselin apod.), aby se získaly určité technologické vlastnosti, např. vázání vody za nižších teplot. V každém případě, než se jakákoli látka dostane na seznam povolených přídatných látek a získá svůj kód (E+číslo), musí projít rozsáhlými testy, jakýkoli negativní vliv modifikovaných škrobů na lidský organizmus je tedy vyloučen.“ 

Výraz „modifikovaný“ u slova „škrob“ nemá nic společného s genetickými modifikacemi, ale vyjadřuje způsob úpravy přírodního škrobu. „V textu dochází k záměně pojmu fyzikálně modifikovaný škrob a geneticky modifikovaný škrob, tedy takového, který pochází z rostliny, které byla záměrně změněna genetická výbava,“ stojí v oficiálním vyjádření Danone. Ředitel kvality a vnějších vztahů Milan Štafen pak dodává: „Společnost Danone nepoužívá ve svých výrobcích geneticky modifikované organismy, tedy ani škrob. Uvedená skutečnost svědčí o velice nízké odborné úrovni autora článku. Jakákoliv geneticky modifikovaná potravinová složka navíc musí být označena zkratkou GMO.“

K tématu: Modifikovaný škrob nemá nic společného s genetickou modifikací

Bifidus esencis nemůže být zvířecího původu, protože neexistuje

„Když jsem dělala analýzu bifidobakterií, zjistili jsme na laboratorních testech, že bifida v dlouho trvanlivých jogurtech jsou zvířecího původu tedy Bifidus esencis. Je to nejčastěji bifidus avicenc a ten skutečně není našemu tělu vlastní – je izolován z kachen a dobře a dlouho přežívá,“ tvrdí se v textu varování.

Obecně platí pravidlo, že veškeré mikroorganismy používané pro lidskou spotřebu jsou před použitím kontrolovány s cílem prokázat a zajistit jejich zdravotní nezávadnost. Když se tak stane, mohou zamířit třeba do jogurtů, ale musí jaksi fakticky existovat. Ovšem:  „Bifidus esencis neexistuje. Autor textu má patrně na mysli patentovaný mikroorganismus Bifidus animalis subsp. lactis s kmenovým označením DN 173 010, který nese obchodní název Bifidus Actiregularis, a který je používán ve výrobcích společnosti Danone. Jak zjistíte z Bergeyova manuálu z roku 2012 (jakási bible pro bakterologiii), tento druh byl izolován z kojenců i dospělých lidí a je považován za probiotický pro člověka. Bifidus avicenc není v tomto manuálu uveden – neexistuje,“ uvádí Danone v reakci k informacím o původu bakterií.

Čtěte také: Vrací se prošlé mléko v krabicích znovu do oběhu?

Jen tak na okraj, jogurtové kultury jako Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus a Streptococcus termophilus byly izolovány z převážně z horských lučních porostů a v lidském těle prakticky nepřežívají. Nepřežijí totiž průchod žaludkem a dvanáctníkem, přesto tím, že fermentují mléčný cukr na kyselinu mléčnou, hrají vysoce pozitivní roli v naší výživě.

Až se vám tedy příště do schránky dostane podezřelý email, nekřižujte se před každým chladicím boxem s jogurty a nesvolávejte protestní pochody proti mléčným výrobkům. Podívejte se na stránky hoax.cz, kde se poplašné zprávy (tzv. hoaxy) shromažďují. Podobných zaručeně pravdivých, všemožnými doktory a docenty podepsaných textů je tam víc, než byste čekali. Uvedení doc. a dr. však vůbec netuší, že se jimi kdosi zaštiťuje. Jak ostatně uvedla i druhá z domnělých odbornic, jejichž jménem je varování o Actimelu podepsáno: „Nejsem autorem článku kolujícího na internetu a ani se touto oblastí nezabývám. Z této oblasti mám povrchní znalosti. Od tohoto internetového šumu se úplně distancuji,“ zdůrazňuje Jiřina Charvátová.

Čtěte dále: Hele, myslíte, že je to možný??? aneb fámy o jídle

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).