Hlavní navigace

7 jednoduchých tipů, jak vařit pro jednoho

20. 11. 2021

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Pokud žijete sami, může pro vás být příprava zdravých jídel skutečnou výzvou, jelikož většina receptů je zpravidla určena pro čtyři až šest osob. Problém může představovat také plýtvání potravinami, těžko zpracujete najednou celou brokolici nebo hlávku salátu…

Někomu zase může připadat vaření pro jednoho příliš náročné, nebo dokonce zbytečné. Jak ale praví staré přísloví, „štěstí přeje připraveným“. Plánujte jídla dopředu a připravte si nákupní seznam. S těmito radami se vám v kuchyni otevřou nové příležitosti a nebudete muset spoléhat na mraženou pizzu či instantní polévky.

Vyzkoušejte tipy, jak na vaření pro jednoho:

Co se dozvíte v článku
  1. Dobře zásobená spíž a lednička
  2. Zužitkování všech ingrediencí
  3. Snídaně k večeři? Proč ne
  4. Vše z jednoho hrnce
  5. Kupujte jen to, co spotřebujete
  6. Úprava receptů podle vlastních potřeb
  7. Nebát se a pustit se do toho…

Dobře zásobená spíž a lednička

Když budete mít doma neustále po ruce zdravé potraviny, příprava jídla pro vás nebude žádný problém. Ledničku naplňte mraženou zeleninou, ovocem a menším balením kuřecích prsou. Ve spíži by neměly chybět celozrnné těstoviny, hnědá rýže, fazole v konzervě, vývar, rajčatová omáčka a tuňák nebo losos v nálevu. Z těchto potravin dokážete vždy uvařit rychlé a výživné jídlo. Nezapomeňte také na koření a dochucovadla.

TIP: V „pohotovostním režimu“ bývá oblíbeným jídlem pro jednoho rychlá polévka: přiveďte k varu kuřecí vývar s nízkým obsahem soli, přidejte třeba pohankové nudle a hrst mraženého špenátu. Po uvaření dochuťte pár kapkami sezamového oleje a posypte trochou zázvoru a bílého pepře.

Zužitkování všech ingrediencí

Jaké je vaše nejoblíbenější jídlo? Představte si, že takového pokrmu navaříte celý hrnec. I když dané jídlo milujete, asi ho nebudete chtít jíst celý týden. Samozřejmě můžete několik porcí zmrazit, což bude skvělá záchrana, až se vám někdy v budoucnu nebude chtít vařit večeři.

Plánujte však také tak, aby jídla, která vaříte, měla dvojí využití. Když grilujete kuřecí maso, připravte ho víc a přidejte ho k zítřejším těstovinám. Připravujete ryby? Upečte větší množství a naplňte rybím masem kukuřičné tortilly se salsou k nejbližší večeři.

Galerie: Bez odpadu: 8 tipů, jak použít zbytky potravin 

Snídaně k večeři? Proč ne

Neexistuje pravidlo, které by rozdělovala jídla na „večerní“ a „ranní“. Není nic špatného na tom, když si k večeři dáte vegetariánskou omeletu nebo ke snídani včerejší kuřecí kari.

Vše z jednoho hrnce

Najděte si taková jídla, která se dají připravit v jednom hrnci nebo pánvičce a zároveň vám budou chutnat. Mnoho polévek či dušených jídel obsahuje potřebné bílkoviny a zeleninu a jejich příprava je jednoduchá.

Kupujte jen to, co spotřebujete

Jídlo si plánujte dopředu, abyste co nejlépe využili suroviny, které podléhají rychlé zkáze, jako například zelenina. I když si nemůžete koupit půlku hlávkového salátu, můžete jeho listy natrhat, umýt, vysušit a zabalené do utěrky uložit do ledničky. Takto zůstanou čerstvé čtyři až pět dní. Když neseženete svazek chřestu na jednu porci jídla, můžete celý svazek ugrilovat, půlku si dát na večeři a zbytek použít pro přípravu zítřejšího oběda.

Úprava receptů podle vlastních potřeb

Recepty bývají obvykle určené pro 4 až 6 porcí. Většinu z nich nebude těžké upravit tak, aby vyhovovaly přípravě dvou porcí. Variantou také zůstává zmražení několika porcí připravovaného pokrmu. Pozor však na sladké recepty. I z poloviční dávky upečete koláčků pro jednu osobu až příliš.

Nebát se a pustit se do toho…

Čím častěji budete vařit, tím více se budete cítit v kuchyni jako doma. S trochou plánování může být vaření pro jednoho zábavnou a příjemnou aktivitou.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).