Hlavní navigace

5 mýtů o prsních implantátech aneb Jak se testují silikony

8. 10. 2012

Sdílet

 Autor: AMI Communications / Mentor
Implantáty procházejí během testování hotovou mučírnou. Řežou je, natahují na 450 % původní velikosti, pouštějí na ně těžká závaží. Certifikované silikony jsou bezpečné, tvrdí lékaři.

Ženy, které zvažují plastiku prsou, ať ze zdravotních nebo estetických důvodů, mohou narazit na řadu nejasností či obav týkajících se bezpečnostních i praktických otázek, které s sebou  augmentace neboli úprava prsou pomocí prsních implantátů přináší. Ty nejčastější komentují odborníci, plastičtí chirurgové Jan Měšťák, Libor Kment a Karel Urban.

Čtěte téma: Rakovinu prsu odhalíte včas díky samovyšetření

Mýtus 1: Silikonové implantáty jsou v těle nebezpečné

Je přirozené mít obavu, pokud se v těle nachází cizorodá látka – ať se jedná o umělý zub, kloubní náhradu nebo například fixační kovový šroub. Nejinak je tomu i u silikonových prsních implantátů. Jde však pouze o přirozenou psychickou bariéru. Kvalitní prsní implantáty jsou díky moderním technologiím a vědeckým poznatkům týmů, které se podílejí na jejich výzkumu a výrobě, velmi bezpečné. Pouzdro i výplň implantátu jsou vytvořeny ze speciálního medicinálního silikonu, který je pro tělo neškodný. Díky přísnému testování bezpečnosti a spolehlivosti kvalitních implantátů je jejich využití v plastické chirurgii bezrizikové. Jediné, k čemu může dojít v průběhu let, kdy má žena v těle silikonový implantát, je uvolňování neznatelného množství nízkomolekulárního silikonu. To je ale milionkrát nižší než denní dávka silikonu přijímaná do těla z běžně používané kosmetiky
 – např. z antiperspirantů, pleťových mlék nebo vlasových šamponů a kondicionérů.

Přečtěte si: Chemie v kosmetice: Jedovatý šampon, toxický tampon

Díky tomu, že výrobci implantátů své výrobky průběžné inovují a vylepšují, existují dnes
implantáty, které do těla pacientky nevytečou ani po narušení povrchu implantátu. Například americký výrobce MENTOR plní své výrobky tzv. MemoryGelem®, který z pouzdra neunikne ani při rozříznutí implantátu ostrým předmětem po celé jeho délce (viz foto). Jeho vnitřek je tvořen kohezivním gelem, nikoliv tekutou či polotekutou látkou. Při narušení silikonového obalu implantátu vytvoří gel v těle klientky uniformní pevnou hmotu, která nevyteče.

Obecně platí, že nejbezpečnější implantáty jsou ty, které obstály v přísném hodnocení amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA).

Kvalita je důležitá: Aféra nebezpečných prsních implantátů

Mýtus 2: Implantáty ohrožují kojení

Tento mýtus je jedním z nejrozšířenějších. Pramení z obavy, že při vložení implantátu do prsu může dojít k poškození kojící funkce. Zároveň se ale jedná o jeden z nejúsměvnějších mýtů. Implantát je totiž vždy uložen pod mléčnou žlázu, její funkčnost tedy není žádným způsobem ohrožena ani omezena. Samozřejmě není pravda ani to, že je nutné implantát před plánovaným těhotenstvím z bezpečnostních důvodů odstranit. Jediným potenciálním problémem, který se někdy může vyskytnout, je dočasné snížení citlivosti bradavek v případě, že byl implantát vkládán řezem přes bradavku.

V potaz je třeba vzít i skutečnost, že každé tělo je jiné. Schopnost kojení není možné stoprocentně garantovat ani u žen, které prsní implantát nemají. Je sice pravdou, že některé ženy po skončení těhotenství podstupují opětovnou výměnu implantátů, důvodem ale není bezpečnostní, nýbrž estetické hledisko.

Operace prsou a kojení: „V případě zmenšování prsou je ale pravděpodobnost znemožnění kojení celkem vysoká,“ říká lékař

Mýtus 3: Implantáty jsou doživotní, augmentace je jednorázová záležitost

Přestože jsou implantáty i po několika desítkách let používání naprosto v pořádku, mnoho žen podstupuje jejich opětovnou výměnu – obvykle po 10 – 15 letech. Důvodem zpravidla není bezpečnostní, ale estetické hledisko. Během této doby totiž mnohé změny zaznamenávají nejen tělesné proporce ženy, ale např. i pružnost pokožky.

Mýtus 4: Všechny implantáty jsou v podstatě stejné 

Velký omyl! Mezi jednotlivými značkami prsních implantátů existují rozdíly dané rozsáhlým výzkumem a testováním. Skutečně kvalitní a dražší implantáty jsou prověřené certifikací na základě dlouhodobých studií a jsou vyrobené dle přísných norem. To zaručuje jejich vyšší bezpečnost i lepší estetický dojem.

Implantát musí vydržet natahování i tlak

Například automatizovaný výrobní proces implantátů Mentor prochází pravidelnou mnohastupňovou kontrolou. Každá výplň je jednotlivě kontrolována:

  • Při zátěžových testech pevnosti je obal implantátu natažen na 450 % původní velkosti. Obal musí testem projít bez jakéhokoliv poškození.
  • Zátěžový test pevnosti samotného implantátu je prováděn pomocí simulace autonehody. Implantát, na který je z výšky volným pádem puštěno 4,5 kg těžké závaží, musí po testu zůstat nepoškozen.
  • Při dalších zátěžových testech je implantát vystaven působení statického tlaku 600 kg závaží.

Mýtus 5: Cena augmentace neodráží bezpečnost a kvalitu provedení 

Mnoho žen si myslí, že vyšší cena zákroku nesouvisí s jeho kvalitou a dlouhodobou bezpečností, a že je tedy jedno, kde jej absolvují. Opak je pravdou. V momentě, kdy se žena rozhodne pro úpravu poprsí, je nutné si uvědomit, že správným výběrem pracoviště investuje do svého zdraví. Špičkové vybavení kliniky, certifikované kvalitní implantáty, zkušení atestovaní odborníci – to vše je nutné zohlednit při určování ceny operace. Proto vyšší cenu zákroku mívají obvykle ty nejrenomovanější kliniky. Klíčovými výhodami jsou především profesionální přístup a vyšší bezpečnost nejen při provádění samotného zákroku, ale i v letech následujících po operaci, Navíc má klientka v případě potřeby zajištěnu pooperační péči a vyšší pravděpodobnost, že výsledek bude odpovídat jejím očekáváním.

Bezpečnost implantátů zaručuje certifikace FDA

Vůbec první plastická operace na světě byla uskutečněna v roce 1962 ve Spojených státech amerických. Lékaři tehdy ke zvětšení prsou používali dnes již nepředstavitelnou metodu – silikon vstřikovali injekčně přímo do prsu. Ale jen do doby, než mladý plastický chirurg Frank Gerow dostal nápad naplnit silikonem sáček. Ten svým tvarem připomínal ženské ňadro. Od té doby implantáty prošly zásadním vývojem. Dnešní výplně tak s těmi původními mají, kromě samotné koncepce, pramálo společného.

Přesto mají ženy, jak ostatně vyplývá z výše uvedených mýtů, vůči prsním implantátům řadu předsudků. Jedno je ale jasné – ženy chtějí bezpečný implantát, který je žádným způsobem neohrozí.  Aby implantát dlouhodobě plnil svou funkci a zároveň byl dostatečně spolehlivý, musí podstoupit řadu zkoušek, než je uveden na trh. Pomyslným vrcholem v oblasti testování je udělení osvědčení amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA). Výrobci implantátů s certifikací FDA provádějí dlouhodobé nezávislé studie, ve kterých jsou mnoho let sledovány stovky pacientek s implantáty. Díky tomu jsou tyto výplně předvídatelné v reakcích v organismu a představují nejprověřenější a nejbezpečnější volbu.

Zdroj: Tisková konference, odborná spolupráce na podkladech: doc. MUDr. Jan Měšťák, CSc., MUDr. Libor Kment a MUDr. Karel Urban

Přečtěte si: Operace prsou na vlastní oči – upozornění: ve fotogalerii jsou snímky z operace, zvažte, jestli je opravdu chcete vidět!

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).