Hlavní navigace

Operace prsou na vlastní oči

20. 8. 2010

Sdílet

 Autor: Filip Singer
FOTOREPORTÁŽ – Chirurg objede část dvorce skalpelem, pod prsním svalem si připraví místo pro implantát a po tři čtvrtě hodině se z propadlého hrudníku stane lákadlo mužských očí.

Mladá žena leží na operačním stole. Je klidná a připravená na poměrně jednoduchý zákrok. Anesteziolog jí podává poslední informace a žena pak pomalu usíná. Až se probudí, bude se cítit jinak – jako sebevědomá a atraktivní žena.

O plastické chirurgii jsem nikdy nepřemýšlela tolik jako při přípravě letního speciálu Silikozy.cz, který se pomalu chýlí ke konci. Stejně jako většina diskutujících pod články speciálu jsem považovala augmentaci – tedy zvětšení prsou pomocí implantátů – za víceméně povrchní záležitost. Silikony, to je Pamela Anderson – odbarvená blondýna, která svoji kariéru založila právě na neustále se zvětšujícím hrudníku. To jsou prsa skutečně tak důležitá? Pro Pamelu jistě. Investice do silikonů se jí několikanásobně vrátila. „Normální“ holka, která si chce vydělávat alespoň trochu hlavou, by do sebe dobrovolně řezat nenechala, říkala jsem si.

Oči mi otevřel až skalpel MUDr. Karla Urbana, plastického chirurga kliniky Esthé v Praze 1, který mě pozval na operaci. „Klientce zvětšíme každý prs zhruba o 250 až 270 mililitrů. Objem se bude ovšem u každého trochu lišit. Klientka má lehkou asymetrii.“ 

Čtěte téma: Rekonstrukce prsou mění ženám život 

Vítězství nad nemocí si v případě rakoviny prsu bere daň – část těla, která je zároveň symbolem ženství. Nadějí pro tyto onkologické pacientky je následná rekonstrukce prsu.

Sedmadvacetiletou ženu přivedl na kliniku plastické chirurgie její plochý hrudník téměř bez náznaku ženských tvarů. Žádná povrchní slečinka, která by na nových prsou chtěla založit svou kariéru, ale mladá žena, která už měla dost vyhýbavých pohledů.

Nejsem arbitr, který by měl rozhodnout, zda je správné spokojit se s osudem a žít s tím, co nám příroda nadělila (nebo spíš nenadělila), nebo jí trochu pomoci a za dvě tři výplaty si pořídit lepší pocit ze sebe sama. To ať si rozhodne každý sám. Pacientka na sále se rozhodla pro operaci a za zlé jí to nikdo mít nemůže.  

Upozornění: Ve fotogalerii jsou snímky z operace, a nemusí proto být „zkouknutelné“ pro každého!

Když se řekne silikony, co vás nejspíš napadne?

Nečekejte scény jako z Pohotovosti

Na operačním sále byl klid. Anesteziolog hlídal údaje na přístroji, které po celou dobu operace zapisoval. Sálová sestra natřela pacientčin hrudník desinfekcí, a poté chirurg do operačního místa aplikoval lokálního anestetika s adrenalinem.

Řez – pro laikovy oči snad nejhorší chvíle celé operace. Chirurg skalpelem jemně objel část pravého dvorce a uvolnil dutinu pro implantát. Můj hrudník se zachvěl, jakoby se ocel dotýkala mého těla. Naopak snad nejpozoruhodnější z celé operace bylo přesné měření velikosti vhodného implantátu pomocí sizeru (nafukovací měřicí implantát). Chirurg jej pacientce vsunul rankou pod dvorcem (řez pro vsunutí velkého implantátu byl překvapivě docela malý) a instrumentářka jej naplňovala speciální tekutinou. Doslova před očima se nám měnilo pacientčino tělo. Množství tekutiny pak určilo velikost implantátu.

Následovalo zašití rány a úprava druhého prsu. Celá operace, tedy zvětšení obou prsů, trvala hodinu a půl a kromě na pohled změněného těla po ní zbyly malé jizvy, které časem splynou s dvorci.

V letním speciálu Silikozy.cz se věnujeme – jak název „napovídá“ – problematice ňader, plastických operací, historii vnímání prsou, jejich onemocnění… Zajímají nás názory a zkušenosti odborníků i laiků. Prostě prsa ze všech úhlů pohledu; jejich krása, ale i nebezpečí s nimi spojené. Čtěte více

Proč grafička navrhla trička No Silicone? Co říká o svém silikonem vylepšeném poprsí Martina Pártlová? Jaký je sortiment šatů pro „natural“? Rozhoduje před operací názor plastického chirurga nebo ženy? Články a další k tématu najdete pod heslem Silikozy.cz.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).