Hlavní navigace

Lepek

Moučný mozek a těžká obsese lepkem

Názory na to, co je (ne)zdravé, procházejí radikálními změnami. Zatímco dříve byly za zdroj všeho špatného pokládány živočišné tuky, nyní se hněv obrací třeba proti cukru. A objevuje se řada potřeštěných věrozvěstů stejně jako lidí, kteří se rozhodnou na všem trochu vydělat, či alespoň získat svých pět minut zájmu.

Doba čtení: 5 minut

Intolerance na lepek: Devět z deseti pacientů neví, že má celiakii

Celiakii má prý jedno procento obyvatel. Skutečnost je ale zřejmě horší, neboť podle odhadu lékařů drtivá většina nemocných o tomto svém handicapu neví – údajně jde o devět nemocných z deseti.

Doba čtení: 3 minuty

Lepek: veřejný nepřítel č. 1

Jako by najednou vše bezlepkové bylo automaticky zdravé. A navíc se po tom hubne! To je sice pravda, ale bezlepková dieta není určena zdravým lidem. Bezlepkové šílenství nemá racionální základ, říká odborník.

Doba čtení: 4 minuty

Značení alergenů v restauracích: idea dobrá, forma nešťastná

Proboha, máte vůbec něco bez alergenů? Napadne hosta při pohledu na jídelní lístek upravený podle nových požadavků. Áčka se stanou strašákem, jako se to již dříve stalo éčkům. Mnohdy zbytečně.

Doba čtení: 5 minut

Unikátní technologie umí bezlepkové pivo i z ječmene

Díky speciální technologii vyrábí Žatecký pivovar bezlepkové pivo z ječmene, nově i černé, zatímco jinak se do piv pro celiaky používají bezlepkové suroviny, třeba pohanka. A to není ono.

11. 4. 2014 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Odstraňte pšenici – a máte po problému

Nová provokativní kniha o pšenici a jejím destruktivním vlivu na naše zdraví přináší někdy překvapivá, pro mnohé až šokující tvrzení.

Doba čtení: 5 minut

Teff – obilnina původem z Afriky neobsahuje lepek

Tradiční obilí půjde brzy do kytek. Lepek už každému leze krkem a přibývá celiaků. Na mouku se mele ledacos a objevují se i nové, dosud neznámé plodiny. Například teff.

Doba čtení: 1 minuta

Recept proti alergii na potraviny: kojení, alergeny a špína?

Proti potravinovým alergiím nejsme zcela bezmocní. Nová metoda je poněkud brutální a dosud nedostatečně prozkoumaná. Proto ji rozhodně alergici nemají zkoušet sami, bez dohledu lékaře.

Doba čtení: 5 minut

Cizrna – jednička mezi luštěninami

Využití cizrny v kuchyni je díky vynikajícím vlastnostem a příjemné oříškové chuti široké, lze ji přidávat prakticky do všeho. Poslouží třeba jako přírodní jíška, k masu i do hummusu.

Doba čtení: 4 minuty

Superpotravina quinoa je jídlo – chameleon

Chuťově se přizpůsobí ostatním ingrediencím. Obohatí jídelníček vegetariánům, veganům i při redukční dietě. Navíc ji mohou konzumovat i lidé s celiakií. Quinoa je nenápadná nutriční bomba.

Doba čtení: 6 minut

Kamut pšenice nejenom chutná jinak

Kamut je příbuzný starověké tvrdé pšenice. Jeho složení je ale pro člověka vhodnější a chuť je sladší. Na našem trhu najdete kamut chléb, těstoviny, kuskus, a také běžné pečivo.

Doba čtení: 4 minuty

Bezlepková dieta je doživotní. Jídelníček přitom může být velmi pestrý

Kolem deseti tisíc Čechů drží bezlepkovou dietu. Nemocných lidí však může být i víc. Nesnášenlivost lepku neboli celiakie je totiž obtížně diagnostikovatelná a řada lidí je léčena pro jiná onemocnění. Samotná příčina nemoci je trvalá a v současné době nevyléčitelná.  Označení potravin bez lepku

10. 9. 2012 15:49
Doba čtení: 2 minuty

Život bez rohlíku

Celiakie neboli nesnášenlivost lepku může propuknout v jakémkoli věku. A není to totéž co alergie na lepek. Jediná pomoc je celoživotní dieta. Konec rohlíku s máslem či chleba se salámem.

22. 5. 2012 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Bezlepkové křupky z Polska obsahují lepek

Potravinářská inspekce varuje celiaky před výrobkem, který je může ohrozit na zdraví. Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) upozorňuje na výrobek nebezpečný pro celiaky, tedy osoby s přecitlivělostí na lepek. Informace o výrobku: Kukuřičné křupky, bezlepkový výrobek, 100 g, doba minimální trvanlivosti: 09 2012, země původu: Polsko, dovozce, REJ s.r.o. Planá nad Lužnicí

2. 5. 2012 11:19
Doba čtení: 1 minuta

Lepek, dříve zakázaný, se vrací do výživy nejmenších dětí

Zatímco před deseti lety se považoval lepek ve stravě kojenců hlavně kvůli celiakii za zlo, dnes se přímo doporučuje, aby ho ochutnali dřív, než jim bude půl roku. Proč a v jaké podobě?

Doba čtení: 5 minut