Hlavní navigace

Zimnice bez teploty i při horečce: co ji způsobí a jak se jí pak zbavit?

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Zimnice nemusí souviset jen s horečkou, její příčinou může být i vážná nemoc či větší námaha. Léčit zimnici bez lékaře můžeme jen v určitých situacích, velký pozor je třeba dát u malých dětí s horečkou či křečemi.

Intenzivní pocit chladu, někdy doprovázený svalovými kontrakcemi v celém těle, třesem a takzvanou „husí kůží“. Trvání se může protáhnout na několik hodin, anebo se epizody opakovaně vracejí a trvají několik minut. Právě tak se projevuje zimnice.

Obvykle se objevuje jako reakce organismu na bakteriální nebo virovou infekci, která způsobuje horečku, anebo přichází, pokud je tělo vystaveno chladnému prostředí. Zimnice však může mít i řadu dalších příčin.

Co se dozvíte v článku
  1. Co způsobuje zimnici
  2. Jak se zbavit zimnice v domácích podmínkách
  3. Zimnice a její léčba u dětí
  4. Diagnostika příčiny zimnice bez teploty

Co způsobuje zimnici

Kromě horečnatého onemocnění je to například také nízká hladina cukru v krvi, některé léky, emocionální stavy, následek extrémní fyzické námahy, hematologické problémy, snížená funkce štítné žlázy anebo třeba nízká hladina některého vitamínu či minerálu v organismu, jako jsou třeba vitamín C nebo železo.

Diabetici by měli o svých potížích říct svému ošetřujícímu lékaři a poradit se s ním o řešení tohoto problému. U lidí s chronickými zdravotními problémy, jako je onemocnění ledvin, srdce nebo plic, je v případě opakující se zimnice rovněž vhodné co nejdříve kontaktovat svého lékaře.

Zimnice a infekce

K nejčastějším infekčním onemocněním, spojeným se zimnicí, patří například:

  • bakteriální a virové gastroenteritidy (záněty trávicího ústrojí, včetně žlučníku, střev nebo žaludku)
  • chřipka
  • zánět mozkových blan (meningitida)
  • zánět dutin (sinusitida)
  • zápal plic
  • angína
  • infekce močových cest
  • malárie

Jak se zbavit zimnice v domácích podmínkách

Zimnice je symptom, nikoliv nemoc, takže její léčba do značné míry závisí na tom, co ji způsobuje.

Pokud k zimnici dochází v důsledku lehčího infekčního onemocnění, poskytne úlevu domácí léčba s odpočinkem na lůžku, dostatkem tekutin, s léky proti bolesti a horečce (obsahujícími paracetamol, ibuprofen nebo kyselinu acetylsalicylovou) či antibiotiky v případě bakteriální infekce.

Vyhněte se však těžkým přikrývkám nebo příliš teplému oblečení, protože mohou zvýšit tělesnou teplotu, a tím i horečku a zimnici dále zhoršit. Pomoci může také koupel či sprcha ve vlažné vodě, chladná voda naopak spustí další záchvat zimnice.

Jestliže horečka se zimnicí neustoupí nebo se nezlepší během 48 hodin, je třeba vyhledat lékařskou pomoc.

Zimnice a její léčba u dětí

Léčba dítěte se zimnicí a horečkou závisí na věku dítěte, teplotě a doprovodných příznacích. Podle odborníků platí, že pokud naměříte u dítěte teplotu nad 38 °C nebo je u něj i nižší teplota spojena s dalšími nepříjemnými doprovodnými symptomy, je vhodné podat prostředky na snížení horečky, u malých dětí v tekuté formě.

Dětem do 18. let se nedoporučuje podávat léky proti horečce s obsahem kyseliny acetylsalicylové, tedy například acylpyrin, aspirin nebo anopyrin kvůli možnosti vzniku vzácné, ale závažné komplikace s názvem Reyův syndrom, která vzniká při podání této látky zejména při boji s virovou infekcí.

Kdy musí dítě s horečkou či zimnicí vidět lékař

Vaše dítě by měl vyšetřit lékař v těchto případech, ať už jde o horečku se zimnicí, nebo bez ní:

  • horečka u dítěte mladšího 3 měsíců
  • horečka u dítěte od 3 do 6 měsíců, pokud je dítě letargické nebo nadměrně podrážděné
  • horečka u dítěte od 6 do 24 měsíců trvající déle než jeden den
  • horečka u dítěte ve věku 24 měsíců do 17 let, která trvá déle než 3 dny a nereaguje na léčbu
  • febrilní křeče u dítěte (viz dále)

Děti ve věku od půl roku do 5 let mohou mít křečovité záchvaty, způsobené horečkou, známé jako febrilní křeče. Obvykle odezní bez následků, ale je třeba, aby situaci vždy posoudil lékař.

Diagnostika příčiny zimnice bez teploty

Pokud není příčinou zimnice horečka, psychické rozpoložení, známé chronické onemocnění či chlad a spontánně nemizí nebo se vrací, je třeba zjistit příčinu.

Za tímto účelem lékař odebere kompletní anamnézu, pokrývající už existující onemocnění, léky a jiné důležité informace, zeptá se na další aktuální problémy. Může provést také základní vyšetření, jako je měření pulsu, krevního tlaku či prohmatání břišní oblasti. Dalšími cestami, jak se dobrat k příčině vašich problémů, je odeslání na odběr a laboratorní rozbor krve a moči a jiná podrobná vyšetření, například rentgen plic. Podle výsledků lékař rozhodne o dalším postupu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinářka na volné noze se zkušenostmi z tištěných i online titulů. V současné době pracuje pro vlastní portfolio klientů. K tematice zdraví a zdravého životního stylu má blízko díky původní profesi zdravotnického pracovníka.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).