Hlavní navigace

Reforma počítá s delším dojezdem sanitky či umělým oplodněním jen do 49 let

8. 9. 2011

Sdílet

 Autor: Copyright © 123RF Stock Photos
Zákony mění například také práva pacientů na ukončení léčby, limitují úhrady za asistovanou reprodukci a zavádějí některé sankce vůči lékařům. Podívejte se, co se má změnit.

Sněmovna schválila vládní návrhy zákonů, které jsou součástí druhé části reformy zdravotnictví, informuje agentura ČTK. Jde o tři kodexy, z nichž některé nahradí podle vlády zastaralé zákony.

Pacient získá právo na informace

Zákon o zdravotních službách vymezuje podmínky poskytování péče a postavení státu, poskytovatelů péče a pacientů. Pacient se stane novým zákonem „rovnocenným účastníkem procesu poskytování zdravotních služeb“. Získá například právo na veškeré informace o svém zdravotním stavu a o zdravotních službách, které mu mají být poskytnuty. V Národním registru poskytovatelů najde rovněž všechny údaje o poskytovatelích zdravotních služeb. 

Je zavedena možnost „dříve vysloveného přání pacienta“ – více„Nechte mě umřít“ neznamená „zabijte mě“.


Autor: Copyright © 123RF Stock Photos

Kritici ale tvrdí, že pacienti o některá práva přijdou. Opozice poukazuje také na to, že zákon zbytečně mění zavedené pojmy a ve zdravotnictví vznikne chaos.

Poslanci v předloze provedli několik změn. Například lidé, kteří podají stížnost na lékařskou péči, by měli mít právo znát jméno osoby, která stížnost posuzuje. Z návrhu naopak vypadla možnost, aby Česká lékařská komora mohla kontrolovat poskytovatele péče a vstupovat do dokumentace pacienta bez jeho souhlasu. U léčby lidí s psychickými potížemi bude dávána přednost domácímu nebo komunitnímu prostředí.

Ministerstvo zdravotnictví bude mít pravomoc vydat vyhlášku, která uvede, ve kterých obcích může být výdejna léčiv a ve kterých ne. Všichni soukromí lékaři budou muset žádat úřady o novou registraci.

Sanitka může přijet později

Návrh zákona o zdravotnické záchranné službě mimo jiné prodlužuje dobu příjezdu záchranářů k pacientovi o pět minut – nejvýše na 20 minut. Předkladatelé ale – na rozdíl od opozice – tvrdí, že to dostupnost péče nezhorší. Záchranáři také budou mít zákonnou možnost vstupovat do cizích objektů a budou moci žádat pomoc od jiných lidí.

Umělé oplodnění do 49 let

Předloha o speciálních zdravotních službách upravuje například umělé oplodnění, sterilizace žen, kastrace můžu a transsexualitu. Předloha rovněž zakazuje klonování lidí a stanoví podmínky pro ověřování nezavedených léčebných metod na lidech. Umělé oplodnění bude moci podstoupit žena nejvýše do 49 let. Ministerstvo zdravotnictví původně navrhovalo 55 let, poslanci ale neúspěšně navrhovali i 45 let.

Podle související novely o zdravotním pojištění budou mít pojišťovny povinnost zajistit pacientům dostupnost hrazených služeb jak v místě, tak v čase. Klient také bude mít právo získat od pojišťovny údaje o tom, které hrazené služby mu byly poskytnuty. Předloha rovněž uvádí, že pacient má právo vybrat si variantu péče, pokud to bude nadstandard, bude jej muset zaplatit.

Pojišťovny budou nově hradit dívkám ve věku od 13 do 14 let očkování proti rakovině děložního čípku.

V případě asistované reprodukce budou pojišťovny ženám platit čtyři pokusy místo tří v případě, že při prvních dvou pokusech se bude používat jedno, nikoli více embryí. K tématu: Bude méně dvojčat ze zkumavky. Pomůže software

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).