Hlavní navigace

Zdravotní klauni v Motole s dětmi začali žonglovat, aby je správně rozhýbali

24. 7. 2023

Sdílet

 Autor: Zdravotní klaun
Už přes dvacet let zdravotní klauni přinášejí radost a smích tam, kde se ho obvykle nedostává – do nemocnic, ordinací či hospiců. Nově však nejen zlepšují náladu pacientů, ale i jejich fyzický stav. Ve Fakultní nemocnici Motol začali s dětmi také rehabilitovat. Na pokojích tak s nimi nově třeba žonglují.

Na rehabilitačním cvičení se klauni začali podílet na oddělení dětské rehabilitace ve Fakultní nemocnici Motol v Praze.

Klauni ke cvičení využívají cirkusové prvky

„Od ošetřujících lékařů klauni nejprve dostanou veškeré potřebné informace o konkrétních částech těla, které mají s jednotlivými dětskými pacienty procvičit. Následně v rámci jejich rehabilitace využívají různé cirkusové prvky. Například nácvik žonglování, které přispívá nejen ke správnému držení těla, ale zlepšuje také koordinaci pohybu a soustředění,“ popisuje Kateřina Slámová Kubešová, ředitelka organizace Zdravotní klaun.

Autor: Zdravotní klaun

„Pacienti díky tomu neztrácejí motivaci a chuť rehabilitovat, což ve většině případů znamená jejich rychlejší uzdravení a návrat z nemocnice,“ dodává.

Rozšíření nabídky umožňují granty

Zařazení rehabilitačních cvičení pro malé motolské pacienty do „nabídky“ zdravotních klaunů se podařilo mimo jiné díky grantovému programu Vy rozhodujete, my pomáháme, který pravidelně vyhlašuje Nadační fond Tesco. Ten už podpořil činnost organizace částkou přesahující 2 miliony korun, čímž přispěl na realizaci celkem 73 projektů.

Zdravotní klauni loni rozesmáli nejvíc pacientů, skoro pět tisíc Přečtěte si také:

Zdravotní klauni loni rozesmáli nejvíc pacientů, skoro pět tisíc

Kromě postupného rozšiřování nabídky programů pro pacienty se organizace snaží také navyšovat počet zařízení, která zdravotní klauni navštěvují. Nyní jde o 63 tuzemských nemocnic, deset domovů pro seniory a jeden hospic. Začátkem podzimu ovšem organizace plánuje zahájení pravidelných návštěv zdravotních klaunů na pediatrických odděleních v nových partnerských nemocnicích – konkrétně ve Znojmě, Novém Jičíně a na dětském oddělení a oddělení následné intenzivní péče ve Vojenské nemocnici Olomouc.

Klauni pomáhali i na Ukrajině

Většina lidí sice vnímá klauny jen jako vtipálky, kteří si ze sebe dělají legraci a předvádějí všemožné kejkle, aby malé pacienty rozesmáli, není to ale tak jednoduché. Ve skutečnosti jde o speciálně proškolené profesionály, kteří se pořád vzdělávají jak v umělecké oblasti, tak v oborech psychologie a zdravotnictví, upozorňuje Slámová Kubešová.

Svůj přínos ukázali také například po vypuknutí války na Ukrajině, kdy se někteří přesunuli z nemocnic na slovenské hranice a pomáhali tam ukrajinským rodinám s dětmi. „Snažili se, aby se děti alespoň na chvíli necítily jako uprchlíci. Aby se vzdor situaci smály, na chvilku zapomněly, že jsou na neradostné cestě do neznáma, která je plná nejistoty, nepanikařily, pohrály si, komunikovaly beze strachu a bez nutnosti používat náš jazyk, který pro ně byl v té době zcela neznámý,“ prozrazuje Kateřina Slámová Kubešová s tím, že zdravotní klauni svým vystupováním potlačují u pacientů strach a nejistotu.

Před operací jsou děti díky klaunům klidnější

Potvrzuje to mimo jiné výzkum organizace Zdravotní klaun ve spolupráci s Vídeňskou univerzitou a Fakultní nemocnicí v Motole v rámci dětského programu s názvem Na operační sál! – NOS!, jehož cílem bylo sledovat interakci mezi zdravotními klauny a dětskými pacienty před operačním výkonem a následně objektivně změřit a vyhodnotit vliv na dětskou psychiku v situaci před operací. Studie ukázala, že děti, které klauni doprovází, mají posléze podstatně lepší vzpomínky na dobu, kterou strávily v nemocnici.

Chtěli byste, aby k vašim dětem v nemocnici chodil zdravotní klaun?

„Děti se soustředí na jeho zdánlivě nešikovné kousky či nesmyslné vystoupení a v tom okamžiku klesá napětí, uvolňuje se atmosféra a začíná převládat pozitivní nálada. Je důležité, že zdravotní klauni dokážou vážnou situaci odlehčit, nikoliv však zlehčit,“ poznamenává Slámová Kubešová s tím, že atmosféra, kterou klaun před operací změní, se pozitivně odráží také na rodičích a v nemocničním pokoji přetrvává i poté, co klaun odejde.

Zdravotní klaun

Zdravotní klaun je dobročinná organizace, která od roku 2001 pomáhá zejména dětským, ale i geriatrickým pacientům procházet procesem léčby s úsměvem. Posláním Zdravotního klauna je přinášet radost, dobrou náladu, a především naději na místa, kde se jich příliš nedostává. Jedná se zejména o dětské nemocniční pokoje, specializované ambulance, domácnosti pečující o těžce nemocné děti a další zdravotnická zařízení pro děti.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz. Zaměřuje se především na zdravý životní styl, pohyb a zdraví dětí. Mimo novinařinu pracuje také jako lektorka pohybových kurzů pro děti a rodiče.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).