Hlavní navigace

Jeden obézní rodič? Dítě bude brzy na 50 % tlusté

25. 1. 2018

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Obezitou trpí v ČR každé sedmé dítě. Prvním předpokladem pro nápravu je včasné zjištění sklonu k nadváze. Příčina je mnohdy v rodině.

V dítěti se zrcadlí zvyklosti celé rodiny – jak funguje, jak se stravuje a jak je aktivní. Životospráva a návyky, které v dané rodině panují, mají zásadní vliv na výskyt nadváhy či obezity u dítěte. Aktuální situaci v České republice odborníci označují za „epidemii obezity“. Výskyt dětské obezity se za posledních dvacet let zpětinásobil. Současný stav dokonce překonal pesimistické předpovědi z osmdesátých let minulého století.

Obezita dětí v ČR – aktuální stav

  • každé čtvrté dítě trpí nadváhou
  • každé sedmé dítě trpí obezitou
  • čtyři děti ze sta trpí monstrózní obezitou

  • 154 tisíc dětí do 16 let trpí obezitou
  • z toho 85 tisíc dětí komplexními metabolickými změnami a
  • 34 tisíc extrémní obezitou

Zdroj: sdetmiprotiobezite.cz

Pokud je v rodině jeden člen obézní, má dítě 50% pravděpodobnost, že na tom bude stejně

U obezity je prevence mnohokrát účinnější než léčba. Prvním předpokladem je včasné zjištění sklonu k nadváze. Pokud je v rodině jeden člen obézní, má dítě padesátiprocentní pravděpodobnost, že bude také obézní. Pokud jsou obézní oba rodiče, pravděpodobnost se zvyšuje dokonce na osmdesát procent. Na vině jsou špatné stravovací návyky celé rodiny.

Obezita může souviset i s konkrétním věkem dítěte. Rizikovým obdobím, kdy může hmotnost u dítěte nepozorovaně narůst, je půlrok, dále třetí až čtvrtý rok a následně šestý až sedmý rok dítěte, upozornil Zlatko Marinov z Dětské obezitologické ambulance FN Motol v pořadu DVTV.

Kdy je dítě obézní?

  • Pro posouzení hmotnosti používáme v běžné praxi u dětí do 5 let zařazení dítěte do percentilového pásma grafu hmotnosti k tělesné výšce, pro děti starší 5 let zařazení do pásma grafu BMI [Body Mass Index = hmotnost v kg / (tělesná výška v m)2].
  • Dítě má nadváhu, je-li podle grafů hmotnosti k tělesné výšce nebo BMI zařazeno do pásma mezi 90. a 97. percentilem, za obézní je považováno dítě zařazené do pásma nad 97. percentilem, monstrózní obezitou trpí dítě zařazené do pásma nad 99,99 % percentil BMI)

Zdroj: Státní zdravotní ústav

Na dětskou obezitu se vzhledem k situaci zaměřují lékaři i odborníci na výživu: „Jedině změnou stravovacích návyků lze dosáhnout toho, že se dítě postupně dostane na správnou hmotnost přiměřenou svému věku a výšce, ale i to, že nebude v budoucnu trvale řešit věčný koloběh nadváhy a diety,“ upozorňuje v článku věnovaném dětské obezitě Věra Burešová, hlavní výživová poradkyně sítě dietetických center Naturhouse.

O nápravu stavu usilují svými programy i zdravotní pojišťovny. „Je těžké měnit ustálené zvyky rodiny, nicméně bez zásahu do jídelníčku a pravidelného pohybu se nadváhu zredukovat nepodaří. ZP MV ČR v rámci svého fondu prevence podporuje zdraví dětí. Jednak poskytujeme příspěvky až do výše 500 Kč ročně na nejrůznější sportovní aktivity, kromě toho spolupracujeme v rámci Programu slev a výhod i s řadou subjektů z oblasti zdravého životního stylu, které našim dětským klientům poskytují různé zajímavé bonusy a slevy. Díky nim je možné absolvovat například konzultaci s výživovým poradcem, nechat si sestavit dietní a cvičicí plán na míru, podstoupit různé očistné kúry apod.,“ doporučuje například Hana Kadečková, tisková mluvčí Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra ČR.

Jak předejít tsunami efektu

Pohyb, zdravá strava a přístup rodiny jsou klíčovými preventivními opatřeními i podle názoru pediatrů, jak ukázal průzkum GfK na téma dětské nadváhy v ČR.

Zdravé stravování uvedla více než polovina oslovených pediatrů (52 %). Podle pediatrů je dále potřeba změnit celkový přístup rodičů k výchově svých dětí (16 %), orientovat se na zdravý životní styl a životosprávu v rodině (15 %) či omezit konzumaci sladkostí a cukru (10 %).

Změnit tyto návyky už v dětství je důležité i kvůli hrozbě tzv. tsunami efektu, tj. nárůstu nadváhy v aktivní dospělosti. Pokud se nic nezmění, obezita za dvacet let významně negativně ovlivní zdravotní stav produktivní generace a extrémně tak zatíží veřejný zdravotní systém, varují odborníci v programu s Dětmi proti obezitě.

Nebezpečné jsou samozřejmě i další extrémy, kdy například posedlost zdravou výživou vede až k poruše příjmu potravy, anebo pokud děti a mládež usilují o super štíhlou postavu podle módních ikon a propadají anorexii či bulimii.

Galerie: Chtějí být jako Ken a Barbie. Končí jako trosky

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).