Hlavní navigace

Záněty středního ucha: co dělat, aby se nevracely

30. 9. 2015

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com
Léčba zánětu středního ucha závisí na druhu zánětu, který může být hnisavý či nehnisavý. Preventivní opatření jsou obdobná ve všech případech.

Zánět středního ucha je zánětlivé onemocnění, které postihuje oblast středouší a způsobuje zánět sliznice, na které se hromadí hnis nebo hlen, aniž by mohl z malého prostoru odtéct. Jde o velmi bolestivou chorobu, která postihuje především děti. Infekce do ucha proniká z nosu a nosohltanu Eustachovou trubicí, která bývá u dospělých lidí v klidu uzavřena (otevírá se pouze při zívání nebo polykání).

Jednou za čas jsou záněty středního ucha u dětí poměrně normální, pokud ale dítě trpí chronickými záněty a je nutné se v krátkém časovém období uchylovat k „píchání“ uší a léčbě antibiotiky, je třeba zvážit preventivní opatření.

Nehnisavý zánět

V případě nehnisavého zánětu není většinou potřeba uši „píchat“ a není nutná ani léčba antibiotiky.

Opatření u nehnisavého zánětu

  • Uši v teple
    Doporučuje se na ucho přikládat nahřáté termopolštářky, nahřívací láhve nebo jen nahřátý ručník či jiný měkký kus látky. Teplo pomáhá rozpouštět hlen, který se pak nedrží v uchu.
  • Smrkat nebo odsávat
    Důležité je smrkat, smrkat, smrkat. Pokud se jedná o malé dítě, které ještě smrkat neumí, je potřeba rýmu odsávat, aby se nedržela v dutinách.
  • Hlavu vzhůru
    Při ležení je třeba mít hlavu podloženou, trochu nadzvednutou směrem vzhůru. Zlepší se tak průchodnost dýchacích cest.
  • Léky
    Při nezánětlivém onemocnění mohou pomoci léky s obsahem paracetamolu a gázové proužky s Burka-alkoholem, které se vkládají přímo do ucha.

Hnisavý zánět

V případě hnisavého zánětu je nejzazším řešením propíchnutí uší a následná léčba antibiotiky. Při hnisavém zánětu ale platí stejné zásady jako při zánětu nehnisavém – uši udržovat v teple, smrkat a při ležení mít podloženou hlavu.

Chronický zánět

V případě chronických hnisavých zánětů je možné uchýlit se k preventivním nebo dlouhodobým opatřením, která mohou zabránit neustálým zánětům ústícím v propíchnutí bubínku.

Opatření při chronickém zánětu

  • Očkování proti pneumokokovým infekcím
    Infekce pneumokoka může asi za čtyřicet procent zánětů středního ucha. Očkování není vhodné pro každého – je potřeba při probíhajícím zánětu nechat udělat výtěry hnisu, který se v uchu nachází, a udělat rozbor infekce, jež zánět způsobila. Pokud je to pneumokok, je velká šance, že po očkování záněty vymizí.
  • Zavedení drenážních trubiček
    K zavedení drenážních trubiček se přistupuje v případech, kdy je zánět chronický a ložisko infekce se nachází přímo za bubínkem. Trubička pak hnis odvádí z ucha ven a nedochází tak k bolestem ve středním uchu. Zákrok je dočasný – životnost trubiček je maximálně půl roku, poté se trubičky samy vyloučí a otvor v bubínku zaroste. Zavádění trubičky je krátký zákrok prováděný ale v celkové narkóze. Po celou dobu zavedení trubičky v uchu je potřeba chránit ucho proti styku s vodou.
  • Odstranění nosní mandle
    Jedním z řešení může být odstranění nosní mandle. Nositelem infekce zánětů středního ucha může být příliš velká nosní mandle, která se pak stává ložiskem infekce – většinou pak onemocnění středního ucha souvisí s tzv. zadní rýmou. Nosní mandle ale dorůstá, je tedy možné, že dítě musí zákrok podstoupit opakovaně a problém se nevyřeší.

Mandle mohou být odstraněny:

  • chirurgickým zákrokem
  • laserovým zásahem

Lékaři uvádějí, že při odstranění nosních mandlí laserovým zásahem je pravděpodobnost, že mandle doroste do původní velikosti, podstatně nižší.

Čeho se vyvarovat, pokud trpíte na záněty středního ucha?

Koupání v bazénu

Voda obecně nedělá podrážděnému uchu dobře. Dlouhé koupání v bazénu, kdy nejde zamezit namočení ucha, je ideálním podhoubím pro tvorbu zánětu.

Pozor při sprchování, mytí apod.

Při mytí a sprchování je dobré si ucho chránit – pokud máte probíhající zánět středního ucha, je dobré nemocné ucho zakrýt. Je možné do ucha opatrně vstrčit vatový tampón s vazelínou, který po umývání můžete opět vyndat.

Nechráněná hlava

Noste čepici. Zejména v zimních měsících je potřeba uši chránit před větrem, vlhkostí a zimou.

Pozor na rýmu

Při prvních známkách rýmy je potřeba na sebe dbát, aby nedošlo k dalšímu šíření infekce. Uši v teple, smrkat a povzbuzovat imunitu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).