Hlavní navigace

Nechcete být jako bečky? Vyhněte se častým chybám ve výživě!

30. 5. 2011

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Čeho si všímat na etiketách? Je zbytečné se vážit? Mohou tlouštíci s genetickými sklony k obezitě zhubnout? Buďte realističtí a vězte, že i při dietě platí: Hlavně, že nám chutná!

Nedávno jsme pro vás připravili desítku nejčastějších omylů a mýtů, které mohou být příčinou nevyváženosti naší stravy (Nejčastější mýty a omyly ve výživě). Nyní je tu pokračování, navíc doplněné malým testem se soutěží, v němž si můžete vyzkoušet, zda a jaké chyby ve stravování děláte. A také vyhrát knihu o výživě – více na konci článku.

Nedopouštíte se tedy zbytečných omylů? Jaké jsou další časté bludy a mýty podle zkušeností výživového poradce:

1. Falešné etikety


Autor: free-photos.biz

Čím dál, tím víc potravinářských výrobků nese označení nízkotučné, bez tuku, bez cholesterolu, se sníženým obsahem cholesterolu atd. Ale když se podrobněji začteme do drobně vytištěných údajů na etiketě, mnohdy s překvapením zjistíme, že některé z těchto výrobků jsou přímo nabity energií, přestože jsou chudé na tuky. Měli byste si těchto údajů více všímat a umět rozeznat, zda je energetický obsah vztažený na 100 gramů nebo na čistou váhu výrobku. Nejčastěji při čtení etiket chybujeme u cereálních müsli tyčinek. Někteří výrobci totiž udávají nutriční hodnoty na 100 g potraviny, jiní je zase vztahují na hmotnost výrobku. Oba údaje se číselně významně liší, a to může vést k omylu.

2. Častá kontrola tělesné hmotnosti je zbytečná?

Vědci z Pittsburghské univerzity sledovali skupinu osob, které se snažily zhubnout. Ukázalo se, že ti, kteří se vážili pravidelně alespoň 1× týdně, měli při hubnutí lepší výsledky než ti, kteří se nevážili vůbec nebo jen zřídkakdy. Častější kontrola hmotnosti má jednak psychický, jednak čistě praktický význam. Odhaluje totiž i menší výkyvy váhy, na které můžeme pohotově zareagovat úpravami diety nebo cvičení, než když se vážíme pouze nahodile.

3. Mám tak špatné genetické předpoklady?

Není pravda, že osoby s dědičnými sklony k tloustnutí, nemohou nikdy skoncovat s nadváhou. Výše zmíněný výzkum také ukázal, že 70 % osob, které úspěšně zhubly, měly alespoň jednoho z rodičů, který trpěl nadváhou. Nelze však očekávat, že ženy, které zdědily sklony k tloustnutí, budou mít někdy vosí pas. Úspěchem však je, když budou moci prohlásit, že dosáhly zdravé tělesné hmotnosti, která je přiměřená jejich tělesnému typu. Poraďte se s poradcem na výživu, jaká je to vlastně váha právě ve vašem případě.

4. Přehnaná očekávání

Při hubnutí buďme realističtí! Žádná dieta není prostředkem k zázračnému zhubnutí „přes noc“, i když na začátku kúry bývá úbytek nadváhy slibně největší, např. 2–2,5 kg už za pár dní. Je to tím, že náhlé snížení příjmu kalorií provází i odvodňování tkání. Při zdravém hubnutí se tempo později sníží asi na 0,5 kg týdně. Podaří-li se vám tohoto tempa dosáhnout, pogratulujte si a nesnažte se hubnutí ještě více urychlit.

5. O víkendu si mohu dovolit všechno


Autor: Isifa.cz

Když se o víkendu za celodenní snahu odměníte kouskem čokolády nebo dortu, je to v pořádku. Nesmíte se však takto „odměňovat“ příliš často nebo příliš velkým množstvím sladkostí a tučných pochoutek. O víkendu k tomu totiž bývá dostatek příležitostí při různých návštěvách nebo oslavách. Riskujete, že vaše celotýdenní snažení potom vyjde naprázdno a v pondělí zase budete muset začít „od nuly“. I o víkendu dodržujte základní pravidlo správné výživy – jíst mírně a zdravě.

6. Stereotyp

Princip změny a pestrosti platí nejen v běžném životě, ale i ve stravování. Pestrá strava pomůže při hubnutí více než monotónní, stále se opakující jídelníček. I když jíte při hubnutí méně, je třeba, abyste jedli s chutí a na jídlo se těšili. Tím podpoříte psychickou stránku vašeho hubnutí. Nebojte se ani jídel, která jsou poněkud bohatší na energii. Hlavně, když vám chutnají! Jejich energetickou hodnotu však regulujte přijatým množstvím. 

7. Rychle se najíst = sníst něco tučného?

Tak uvažuje mnoho z nás a je to špatně. Proto dnes všude na světě mají zelenou gastronomická zařízení typu fast food. Jídla jsou tady chutná, rychle a dosyta se jimi najíte, protože obsahují dost tuku. Přemýšlejte, zda byste si nepochutnali i na něčem, co vám sice také přijde k chuti a zasytí, ale neobsahuje tolik tuku. Bude to nízkotučný jogurt, mražený jogurtový krém, celozrnný dalamánek s plátkem drůbeží šunky light nebo nějaké ovoce?

8. Stačí opravdu jen cvičit?

Cvičení má při hubnutí nezastupitelný význam. Proč však jeho účinek nezesílit ještě vyladěním celého životního stylu? Používejte častěji schody než výtah, občas si zajděte za nákupy pěšky, jděte si zahrát s dětmi do parku a nevysedávejte tolik u televize. Vyhledávejte více příležitostí k pohybu. Cvičení pomáhá nejvíce těm, pro něž neznamená jedinou tělesnou aktivitu. Tím, že z života mnohých vymizely běžné aktivity typu mytí nádobí, vytírání, praní, škrobení apod., ubylo příležitostí, jak vydávat energii. A k pohybu jsme přece stále geneticky vybaveni více než k lenošení za volantem či u televize!

Čtěte také: Už nechci mít panděro!

9. Bez tuku znamená bez energie?

Průzkum, provedený na Státní univerzitě v Pensylvánii, prokázal, že ženy, které obědvaly nízkotučný jogurt, toho spořádaly později mnohem více než ty, které si daly k obědu obyčejný jogurt. Nekompenzujte tedy omezený příjem tuků nadměrným příjmem energie z dodatečných zdrojů. Méně tuku automaticky neznamená méně energie. Je správné, když omezujete příjem tuků, ale nezapomínejte při hubnutí omezit celkový příjem energie.

10. A jak jste na tom s omyly ve výživě vy?

Příští týden najdete na serveru Vitalia.cz pokračování doplněné malým testem se soutěží, v níž můžete vyhrát knihu o doplňcích stravy.

Zkuste správně odpovědět na otázky testu a zapojte se do soutěže, v níž můžete vyhrát knihu o doplňcích stravy.

Připravili jsme pro vás praktický test.

Zkuste si odpovědět na otázky a chcete-li, pošlete nám odpovědi, které považujete za správné. Ze všech správně tipujících vylosujeme jednoho výherce, kterému zašleme knihu autora tohoto článku. Pravidla soutěže najdete na konci textu.

Pokud si odpovíte jen tak a zajímají vás správné odpovědi, najdete je na serveru Vitalia.cz po ukončení soutěže, tedy za týden.


  1. Sníte-li 3× týdně čokoládovou tyčinku (250 kcal) a smažené chipsy (160 kcal), ale přitom se vaše tělesná aktivita nezvýší, za jak dlouho přiberete 0,5 kg?
    a) za 3 dny
    b) za 1 týden
    c) za 9 dnů
    d) za 3 týdny
  2. V neděli si „přilepšíte“ pořádným kusem čokoládového dortu, který obsahuje 740 kcal energie. Kolik toho musíte odcvičit, abyste přijatou energii využili?
    a) 2,5 hodiny aerobiku
    b) 3,5 hodiny rychlé chůze
    c) 3,5 hod jízdy na kole
    d) jakákoliv z uvedených aktivit postačí
  3. Při jaké z uvedených činností se spálí nejvíce kalorií?
    a) 1 hodina domácích prací
    b) 1 hodina rychlé chůze
    c) 1 hodina bowlingu (kuželky)
    d) 1 hodina sekání trávy
  4. Na etiketě lahve se salátovou zálivkou je napsáno, že jedna porce obsahuje 130 kcal energie a 13 g tuku. Jak je tato porce velká?
    a) 1 polévková lžíce
    b) 2 polévkové lžíce
    c) 1/4 šálku
    d) 1/3 šálku
  5. Energetický rozdíl mezi pečenými bramborovými hranolky (30 g) a smaženými chipsy (30 g) činí:
    a) 10 kcal
    b) 20 kcal
    c) 30 kcal
    d) 80 kcal
  6. Při hubnutí se obvykle doporučuje sníst denně 6–11 porcí výrobků z obilovin. Jaké množství obvykle představuje jedna porce?
    a) 1/2 krajíce chleba
    b) 1/2 hamburgerové žemle
    c) 1 šálek rýže
    d) 6 velkých sušenek
  7. Ženám se doporučuje sníst denně dvě 80gramové porce bílkovinné stravy. Toto množství libového masa, drůbeže nebo ryb si můžeme představit např. jako porci o velikosti:
    a) lidské ruky
    b) svazku karet      
    c) desetikorunové mince
    d) knížky formátu A5

Přečtěte si prosím pozorně pravidla soutěže:

  • Pište na adresu soutez@vitalia.cz do půlnoci 5. června 2011. 
  • Uveďte své celé jméno (bude zveřejněno v případě výhry), adresu (ulice, město, PSČ) a telefonní číslo (celá adresa ani telefon nebudou zveřejněny, slouží ke kontaktu v případě výhry). Bez uvedení těchto údajů vás nemůžeme do soutěže zařadit.
  • Z jedné mailové a poštovní adresy je možné odpovídat pouze jednou.
  • Předmět soutěže: uveďte otázky a správné odpovědi (celé znění nebo číslo a písmeno).
  • Ze všech soutěžících, kteří splní podmínky soutěže a odpovědí správně, vylosujeme 1 výherce, kterému pošleme knihu o doplňcích stravy (viz obrázek).
  • Z účasti na soutěži jsou vyloučeni zaměstnanci společnosti Internet Info a jejich rodinní příslušníci.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zabývá se vzděláváním a kurzy v oblasti zdravé výživy (www.nutris.net), v tomto oboru také přednáší, publikuje a je soudním znalcem.

Ředitel dietologie v Resortu Sv. Kateřina, prezident Aliance výživových poradců ČR.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).