Hlavní navigace

Voní a skvěle vypadají. Prodej těchto croissantů ale inspekce zakázala

11. 2. 2019

Sdílet

 Autor: COI
Lákají k nakousnutí, ale k jídlu nejsou. Tyto croissanty spolu s dalšími příliš reálnými molitanovými potravinami inspekce zakázala prodávat. Proč?

Česká obchodní inspekce (ČOI) při svých kontrolách narazila na dokonalé ovoce, bonbóny a zákusky. Byly tak dokonalé a voněly tak, že se člověk chtěl zakousnout. To by ale narazil, jednalo se totiž o molitanové napodobeniny potravin. A když je hračka moc reálná, tak je to špatně. Výrobky zaměnitelné s potravinami totiž mohou upoutat pozornost dětí či osob se sníženou rozpoznávací schopností, které je mohou zaměnit se skutečnou poživatinou, jež mohou začít konzumovat.

Molitanové croissanty vypadají jako skutečné

První záchyt takových výrobků v letošním roce má svůj primát. Jedná se totiž o jedny z nejvěrnějších napodobenin, jaké byly na západě Čech zaznamenány. „Velmi zdařilé jsou napodobeniny dortíků – muffinů a obložených croissantů – oblíbených u dětí, objevila je v kamenné provozovně na Tachovsku Česká obchodní inspekce pro Plzeňský a Karlovarský kraj. Jsou vyrobené z molitanu a sladce voní,“ říká ředitel ČOI pro Plzeňský a Karlovarský kraj Jan Řezáč.

Nejen, že svým tvarem a barevným provedením věrně napodobují originály včetně konzistence (materiál je příjemný, měkký, z pěnového tvrdšího molitanu), tyto výrobky i odpovídajícím způsobem voní. Tím jsou tyto výrobky obzvláště nebezpečné, neboť nejen malé děti či senioři, ale i běžný dospělý člověk tento výrobek bez problému zamění.

Co se stane, když sníte molitanovou hračku?

Zdravotní následky pak mohou být různé – od zažívacích obtíží po požití až po život ohrožující vdechnutí malých částí, které bývají jako ozdoby součástí těchto výrobků. Navíc napodobeniny byly nabízeny v transparentních krabicích po šesti kusech a byly deklarovány jako hračky pro děti.

V minulosti ČOI na západě Čech zachytila svíčky z vosku ve tvaru jablka, křížaly z jablek a hrušek či napodobeniny marcipánových zákusků.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).