Hlavní navigace

Málokdo ví, z jaké země pochází hranolky, kuře vindaloo nebo zmrzlina

22. 1. 2023

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Když se řekne vepřo knedlo zelo, málokdo pochybuje o tom, že jde o českou specialitu, stejně jako pizza nezapře Itálii a španělskou paellu by si asi taky správně tipnul skoro každý. Ale i mezi zdánlivě typickými jídly existuje spousta chytáků – vyzkoušejte si v našem testu, jak se v nich vyznáte.

Všichni máme nějaké oblíbené jídlo. Často jde o pokrmy z různých kuchyní celého světa, o kterých si často myslíme, že máme o jejich původu naprosto jasno. Ve skutečnosti se poměrně často mýlíme. 

To pravé těsto na croissanty se začalo používat až v minulém století

Autor: Depositphotos

Tak schválně, věděli jste, že croissanty pravděpodobně vůbec nepocházejí z Francie? Jejich původ můžete hledat o dost blíže, protože poprvé si na nich nejspíše pochutnávali v Rakousku. Samozřejmě, tehdy se jim ještě neříkalo croissanty a chutnaly trochu jinak. 

Jejich předlohou je pečivo zvané kipferl, pro nějž je rovněž příznačný tvar půlměsíce. Už před mnoha stoletími se peklo v klášterních kuchyních, ještě dříve bývalo součástí pohanských oslav svátků jara. Počátkem 20. století ve Francii nahradili původní hutné těsto typickým lístkujícím a ikonické pečivo bylo na světě. 

U zmrzliny by si zase nejspíš leckdo vsadil na Itálii, ale nenechte se mýlit, vynalezli ji nejspíše v Mongolsku, i když je nutno uznat, že ta dnešní italská chutná podstatně lépe než ta někdejší z pouště Gobi. Ta vznikla víceméně náhodou, když mongolští jezdci mívali buvolí nebo jačí mléko coby zásoby a ono jim zamrzalo – podle některých historických pramenů ve 13. století přivezl cestoval Marco Polo tento nápad právě do Itálie. 

KVÍZ: Odkud pochází boršč, ramen, hranolky či třeba chili con carne? 

Původ hranolek tipuje většina lidí špatně

Autor: Depositphotos

Ostatně, podobně jako zmrzlina a ve stejné době se na jih Evropy dostaly i těstoviny, které rovněž přivezli cestovatelé z východu, pravděpodobně kočovní Arabové. K nim se těstoviny – šlo vlastně o vaječné nudle – dostaly z Číny, což je jejich skutečný domov. Italové pak začaly používat tvrdou pšenici, zvanou semolina, díky níž byly nudle jednak levnější, ale zároveň bylo snazší je skladovat, aniž by se kazily. 

Málokdo by asi zaváhal, kdyby měl říct, kde se zrodilo jídlo zvané fish & chips neboli ryba s hranolky. Velká Británie. Je to ale složitější, protože za tímto jídlem stojí Portugalci. A to navzdory tomu, že dneska si ho mnohem snáze objednáte právě na britských ostrovech, kdo ho nabízejí stánky po celém pobřeží. 

Zřejmě to byli sefardští Židé z Portugalska utíkající před náboženským pronásledováním, kteří na sever dovezli recepty na ryby v těstíčku, k nímž se mnohem později začaly jíst brambory, respektive bramborové hranolky. 

Typický indický recept? Původně z Portugalska

Autor: Depositphotos

Přímo z Portugalska pak pochází další jídlo, které přisuzujeme úplně jiné zemi – maso vindaloo, o němž se všeobecně soudí, že je to jídlo indické. Původně (a dodnes nejčastěji) se v Indii připravuje z vepřového, v jiných zemích i z hovězího. Kuřecí se používá poměrně zřídka, i když v Česku často. 

Ve skutečnosti se tam dostalo z Evropy a jeho označení je zřejmě zkomoleninou názvu portugalského pokrmu carne de vinha d'alhos, jídla z masa marinovaného ve víně a česneku. 

Recept do indické oblasti Goa přivezli portugalští osadníci v 15. století, přičemž v jejich domovině bylo jídlo populární už celá staletí předtím. Indové samozřejmě recept upravili, místo vína se začaly používat místní ingredience. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).