Vídeňské párky obsahují méně masa, než tvrdí výrobci

Mnozí výrobci vídeňských párků uvádějí na obalech vyšší podíl masa, než jaký v nich je ve skutečnosti obsažen. U šesti výrobků z patnácti to prokázaly testy časopisu dTest.
Podíl masa v uzeninách je jedním z kritérií, kterým se řídíme při výběru. Ani toto vodítko ale není spolehlivé, jak ukázaly závěry testování vídeňských párků.
Podle tzv. špekáčkové vyhlášky musí výrobek, který chce nést označení „vídeňský párek“ obsahovat nejméně 55 % hovězího, vepřového či telecího masa a maximálně 40 % tuku. Nesmí obsahovat žádné strojně oddělené maso, tzv. separát ani drůbeží maso.
Tip: První pomoc při nákupu potravin
Časopis dTest podrobil rozboru patnáct výrobků s názvem „vídeňský párek“. „Požadavky splnily všechny testované výrobky, byť párky z Tesca splnily požadavek na minimální podíl masa až po započtení přípustné odchylky měření,“ uvádí manažer testování časopisu dTest Václav Beneš.
Přečtěte si: Špekáčková vyhláška garantuje podíl masa. Ale jen v českých uzeninách
Masa je v párcích až o 17 % méně
Párky sice splnily podmínky označení, test však ukázal, že výrobci mnohdy uvádějí na obalech vyšší podíl masa, než jaký v nich je ve skutečnosti obsažen.
Nejvyšší rozdíl mezi skutečným a deklarovaným obsahem masa činil téměř 17 % v neprospěch spotřebitele, a to u vídeňských párků z řetězce Coop. Kilogram masa v nich obsažený přijde zákazníky na 323 Kč. Také další výrobek, již výše zmíněné Tesco párky vídeňské, v testu neobstál. Ačkoliv jejich etiketa slibovala 65 % masa, obsahovaly tyto párky nejméně masa ze všech, a to pouhých 49 %. Dalším produktem s nedostatečným hodnocením byly vídeňské párky Lidl Pikok. Na jejich obalu je uvedeno 80 % masa, ačkoliv laboratorní testy prokázaly pouhých 64 %. „K uvedeným třem produktům jsme podali podněty na Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci,“ říká Václav Beneš. Celkem šest výrobků z patnácti testovaných obsahovalo méně masa, než výrobci uváděli na obalu.
V šesti značkách párků byla rovněž prokázána přítomnost glutamátů, které dodávají jídlu masovou chuť. Jejich hlavním úkolem je zakrýt mdlou chuť škrobu a sóji obsažených v uzeninách. Právě těmito přísadami nahrazují výrobci chybějící maso.
Zdroj a více informací: dTest
Čtěte dále: Nejlevnější nákup: stojí nám to za to?
Související články
-
Konečně párky, které jsou dětské - nejen názvem
-
Hloupý a chytrý nákup. Najdete 10 rozdílů?
-
Špekáčková vyhláška garantuje podíl masa. Ale jen v českých uzeninách
-
Nejlevnější nákup: stojí nám to za to?
-
Ve falšování potravin se objevují stále nové a nové triky
-
Zabíjíme jenom holky. Jsou tučnější
-
Falšování potravin: možné je všechno. I zázraky
-
Uzení tekutým kouřem mají mnozí za podvod
-
Nejhorší potraviny roku 2012
-
Český špekáček čekají další změny
Autor článku
Šéfredaktorka serveru Vitalia.cz
Dále u nás najdete
Internet Info Vitalia.cz (www.vitalia.cz)
Chytře na život. ISSN 1802-8012
Copyright © 2009 – 2019 Internet Info, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Vitalia.cz využívá zpravodajství ČTK