Hlavní navigace

Velká svačinková bichle – almanach pro rodiče, kterým došly nápady

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Nevíte, co dát dětem na svačinu, ať už do školy, nebo na výlet, a nechcete se neustále opakovat? Právě pro vás vychází kuchařka plná nápadů, která vám neprovrtá peněženku. Recepty v ní jsou navíc propočítány a odsouhlaseny odborným garantem.

Svačina je již pár pátků mou noční můrou. Chleba s něčím nebo jogurt už drahně let neslaví úspěchy, vlastně mi dlouho nešlo na rozum, proč už dávno nepřišel na trh někdo s knihou plnou inspirativních svačin, které jsou nutričně vyvážené, pěkně vypadají, a navíc dětem i chutnají.

Ale dočkala jsem se, a nejen já, ale i tisíce rodičů, kteří denně řeší otázku: Co já mu/jí připravím na zítra ke svačině? Pavlína Mähringová a Veronika Břicháčková za nás otázku totiž vyřešily, když vydaly Velkou svačinkovou bichli. Tedy přehledný soubor svačin na každý školní den v roce, který využijete, i když jste doma, vyrážíte na výlety nebo dovolenou.

Co se dozvíte v článku
  1. Svačina s odborným dozorem
  2. Crowdfundingová kampaň předčila očekávání
  3. Nečekejte záludnosti ani dlouhou přípravu
  4. Síla bichle tkví v jednoduchosti – přípravy i surovin
  5. Ohlasy jsou skvělé, bude pokračování?

Svačina s odborným dozorem

Pavlína Mähringová od roku 2013 píše blog o vaření a v posledních letech si začala pohrávat s myšlenkou, že by jej posunula někam dál. Když si na toto téma povídala s kamarádkou Veronikou Břicháčkovou, došly k závěru, že každý, koho znají, točí několik málo receptů na svačiny stále dokola. A přitom je tolik možností. A tak loni v červnu za jednoho slunného dne na pískovišti vymyslely originální kuchařku – Velkou svačinkovou bichli.


Autor: Víc než kuchařka

Autorky Velké svačinkové bichle: (zleva) Pavlína Mähringová, Veronika Břicháčková

Sbíraly recepty na internetu, probíraly se vlastními ověřenými návody, až daly dohromady svačiny, s nimiž byly spokojené. „Od začátku jsem ale věděly, že chceme mít naše svačiny nejen ozkoušené a chutné, ale taky nutričně vyvážené. Nejsme nutriční poradkyně, a jelikož jsme chtěly něco opravdu extra, potřebovaly jsme mít knihu zaštítěnou odborníkem,“ byly si vědomy autorky.

Když ke spolupráci oslovily propagátorku zdravé výživy Margit Slimákovou, dala jim tip na Alexandru Košťálovou, odbornici ze Státního zdravotního ústavu, která je také koordinátorku projektu Zdravá školní jídelna. Ta od září všechny dodané recepty pročetla, propočítala obsah nutrientů a poradila s úpravami. „Jsem na nás hrdá, protože úpravy byly často jen v množství, nikoliv ve skladbě jednotlivých svačin, takže jsme vlastně s naším vnímáním toho, jak má svačina vypadat, nebyly mimo,“ říká Pavlína Mähringová. „A tak jsme prvního prosince loňského roku mohly knihu v elektronické podobě vydat,“ doplňuje Veronika Břicháčková.

Crowdfundingová kampaň předčila očekávání

Jenže elektronická verze, která byla pro autorky první a jasnou volbou, už proto, že jim přišla interaktivnější a též ekologičtější, nebyla pro každého zájemce tím pravým. Řada lidí se opakovaně ptala po tištěné verzi. A přestože se autorky zkraje trochu zdráhaly, nakonec podlehly a knihu se rozhodly vydat i v knižní podobě.

Na konci srpna tedy rozběhly dlouho připravovanou crowdfundingovou kampaň na HitHitu a slíbily, že přírodě vrátí to, co si od ní berou – za každé tři prodané knihy vysadí jeden strom. A nakonec snad budou sázet celý les… Cílovou částku dvou set padesáti tisíc korun vybraly již dvacet hodin od spuštění. Dnes mají objednávky na dva tisíce knih a vybrán milion a dvě stě padesát tisíc korun.

Svačinková bichle – online verze

  • V bichli můžete vyhledávat v kategoriích, například pomazánky, jogurtové svačinky, slané či sladké pečení atp.; nebo podle jednotlivých ročních období, respektive po školních týdnech/dnech.
  • S nákupem online verze získáte i členství na serveru vicnezkucharka.cz – zde si lze oblíbený recept uložit, změnit velikost porcí či ukládat to, co nejčastěji vaříte.
  • Lze filtrovat bezmléčné, vegetariánské nebo bezlepkové recepty, nebo podle obsažených ingrediencí.
  • Na webu vicenezkucharka.cz je také možné si z receptu vytvořit nákupní seznam, díky kterému si můžete usnadnit nakupování. Lze ho totiž i sdílet.

Velká svačinková bichle – knižní verze – právě v tisku

  • Voní! Dá se v ní listovat a dá se zamastit (myšleno v pozitivním slova smyslu).
  • Stejně jako elektronická verze i tištěná bichle obsahuje sto devadesát receptů, na každý školní den jeden. Začíná se první dnem v září a končí posledním červnovým, přičemž recepty zohledňují sezónnost jednotlivých druhů ovoce a zeleniny.

Nečekejte záludnosti ani dlouhou přípravu

Velký plusem Velké svačinkové bichle je i fakt, že recepty jsou řazené po jednotlivých týdnech školního roku. „A když jsme dávaly dohromady týdenní plány, tak jsme se snažily koncipovat je tak, aby máma nebo táta nemuseli strávit půl dne u plotny. Pondělní svačina je tedy obvykle něco pečeného nebo složitějšího, co lze připravit v poslední den v týdnu. Když například v neděli připraví k večeři slaný koláč, v pondělí dá kousek ke svačině dětem,“ vysvětluje Veronika Břicháčková, co všechno v knize zohlednily.

Důraz byl kladen i na dostupnost surovin. „Nejde o žádné složitosti, recepty jsou jednoduché, neobsahují žádné neznámé suroviny, sázely jsme hlavně na základní kvalitní ingredience. Skutečně jsme bichli připravovaly jako knihu, která má přípravu svačin zjednodušit, ne někoho připravovat o čas a spoustu peněz,“ ubezpečují autorky.
To, že se v receptech objeví avokádo nebo quinoa, berme jako zpestření jídelníčku zdravými a dnes již běžně dostupnými ingrediencemi. Často je v receptech zmíněna i možná alternativa, kterou lze méně známou ingredienci nahradit.

Síla bichle tkví v jednoduchosti – přípravy i surovin

Základní suroviny, pár minut denně a děti si mnou bříška, je to vůbec možné? „Naše recepty stojí na tom, že kombinujeme přísady a ingredience, které by vás třeba ani nenapadlo smíchat, a přesto dohromady chutnají báječně. Například špenátová pomazánka. Stačí vám čtyři ingredience a máte parádní dobrotu. V jednoduchosti je naše síla. S našimi recepty nemusíte přemýšlet, kde koupíte papáju nebo houby lišky,“ říká s nadšením Pavlína Mähringová.

„Já osobně mám zase ráda pudinkovo-tvarohové dezerty. Skvělý je třeba jogurt s pečenými batáty a jablky. Je to tak jiné, a přitom tak skvělé,“ přichází se svými oblíbenci z Velké svačinkové bichle Veronika Břicháčková.

Fotogalerie: Skutečné svačiny školáků mají k ideálu daleko

Ohlasy jsou skvělé, bude pokračování?

„Zatím jsme vracely peníze za elektronickou verzi jen jednou, a to proto, že se paní nemohla sžít s verzí knihy, která není na papíře. Jinak jsme strašně nadšené, že nám chodí spoustu pozitivních zpráv. Když mi napíše maminka, že naši knihu koupila pro své děti, které si samy podle ní připravují svačiny, tak jsem opravdu dojatá,“ neskrývá emoce Pavlína Mähringová.

Na to, že je půlka října a Velká svačinková bichle je ještě v tiskárně, už se jí prodalo přes dva tisíce kusů. V plánu je také vydání další knihy. „A zase to bude trochu jiná kuchařka. Nazvali jsme ji Velká obědová bichle. Nepůjde ale o klasiku polévka, hlavní chod, dezert; budou to takové řekněme cestovní obědy, pro lidi do práce nebo pro studenty do školy, samozřejmě budou opět nutričně vyvážené,“ prozrazuje něco málo z plánů na další měsíce Pavlína Mähringová.

Každý recept ve Velké svačinkové bichli obsahuje kolem 1500 kJ. Recepty jsou určené pro děti od šesti let, ale jíst je samozřejmě mohou i děti mladší.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).