Velikonoce jsou skvělou příležitostí sejít se se svými blízkými a nabízí i prostor věnovat více času svým dětem. Strávit ho můžete kromě malování vajíček třeba velikonočním pečením. Vyplatí se vsadit na jednoduché recepty, kde hlavní náplní dětí bude zdobení nebo vykrajování pečiva. Připravit společně můžete například také chlebíčky. V článku se pak dozvíte, jak jim dodat velikonoční nádech.
Co se dozvíte v článku
Pro koledníky se hodí perníčky, boží milosti nebo hnětýnky
Pokud jde o velikonoční pečení pro koledníky, upéct můžete například boží milosti, které tak akorát padnou do ruky. Stejně se to má s muffiny. Dále si pro ně můžete namísto malovaných kraslic přichystat pečené sušenky ve tvaru vajíček, perníčky, z nichž lze vykrojit nejrůznější jarní a velikonoční motivy, nebo ukuchtit hnětýnky, jinak řečeno též mětýnky.
Jestliže vám tento název nic neříká, zdaleka nebudete jediní. Jedná se o sladké pečivo příznačné pouze pro určité části Jihočeského kraje, hlavně se s ním je možné setkat na Prachaticku a Strakonicku.
Na Prachaticku přitom převažuje označení hnětýnky, které bylo utvořené od slovesa hníst (hníst těsto), zatímco na Strakonicku upřednostňují výraz mětýnky. Jejich pojmenování pochází od slovesa mést či vymetat, což souvisí s vymetáním staré mouky, z níž se přichystaly právě mětýnky.
Hnětýnky si lze představit jako malé dortíčky či placičky, které bývají polité polevou a bohatě zdobené, například lentilkami, perličkami nebo srdíčky. Zdobení se u tohoto pečiva přikládá velký význam, jisté exempláře vypadají vskutku jako umělecká díla. Hnětýnky se přitom připravovaly zejména na posvícení, přičemž recepty na ně a způsoby jejich zdobení se předávají z generace na generaci.
O Velikonocích nechyběla ani šunka
Dalším tradičním velikonočním pokrmem, i když by kdekdo mohl oponovat, je šunka. Na Velikonoce se jídávala nejen v českých domácnostech, ale i v těch německých nebo amerických. Její úloha není symbolická, ale ryze praktická.
Když ještě nebylo zvykem mít doma lednici, poražené vepřové maso, které se nezkonzumovalo před půstem, se obvykle nasolilo z důvodu jeho konzervace. Konzervace solí však měla pomalý průběh, a tak první šunky byly k dispozici až v době kolem Velikonoc. Proto je lidé často zakomponovali mezi jídla připravovaná na Velikonoce.
Zdravé velikonoční pečení
Tradiční pečivo připravované na Velikonoce je plné ingrediencí, po kterých nám může být těžko. Pokud tedy o těchto svátcích vyvařujete ve velkém, je dobré některé z nich zaměnit za lehčí alternativy. Odlehčit dané recepty můžete náhradou cukru za přírodní sladidla nebo zvolením celozrnné mouky namísto bílé. Místo mouky lze zároveň použít ovesné vločky, mleté oříšky nebo sušené ovoce.
Pro tyto svátky se hodí též svěží chutě. Svěžest pečivu dodají kupříkladu čerstvé bylinky, rebarbora nebo citrusy, jako je citron nebo limetka. Citrusy se přitom dobře kombinují s bílkovým sněhem nebo tvarohem. Z bylinek je pak možné do sladkých pokrmů použít třeba mátu nebo meduňku a ozdoby mohou být vytvořeny z libovolného ovoce.
Slané velikonoční pečení
Pokud nejste zrovna vyznavači sladkého, může pro vás být oříšek vymyslet, čím by se všechny ty sladké varianty pečiva daly nahradit. Jednoduchou variantou je zakoupit si listové těsto a vykrájet z něj různé velikonoční motivy. Poté už ho stačí jen potřít vajíčkem, posypat oblíbeným kořením a bylinkami a dát zapéct do trouby. Zároveň je ideální pro velikonoční pečení s dětmi.
Slané pokrmy můžete oživit nějakou bylinkou, například pažitkou, kopřivou, medvědím česnekem nebo jarní cibulkou. Ty je možné přidat do slaných muffinů nebo šneků. Z kynutého těsta se rovněž mohou upéct hlavy velikonočních zajíčků, jejichž oči mohou znázorňovat dýňová semínka.
Jak na velikonoční pečení s dětmi?
Do pečení se mohou zapojit i velmi malé děti. Předtím je však zapotřebí sklidit všechny ostré předměty nebo horké plechy, o něž by se mohly poranit. Ať už budete připravovat cokoli, pamatujte na to, že aby se výsledná pochoutka dětem líbila, měla by zářit všemi barvami.
Těch lze docílit barevnými polevami, potahovými hmotami nebo přidáním potravinářských barviv. Kdybyste se chtěli vyhnout chemickým látkám v nich obsažených, nabízí se vyrobit si vlastní přírodní barviva. Vyhrát si je možné také se zdobením.
Pomocí různých vykrajovátek si pak můžete s dětmi připravit třeba velikonoční chlebíčky. Vykrajovat se jimi dá jak šunka, sýr, tak zelenina. Aby chlebíčky hrály všemi barvami, doporučujeme zvolit vícero druhů zeleniny, jako například mrkev, okurku nebo ředkvičky.
Hodně parády lze vykouzlit i z obyčejného vajíčka. Vajíčku natvrdo stačí doprostřed pomocí malého množství majonézy přilepit hrášek jako nos, nad něj po stranách umístit dvě kuličky pepře jakožto oči a k hrášku připojit dvě snítky kopru, které budou představovat fousky. Z plátků mrkve můžete vykrojit uši a z vajíčka se rázem stane velikonoční zajíček.
Velikonoční pečení: recepty
Nyní přistoupíme od teorie k praxi a uvedeme si pár receptů vhodných pro velikonoční pečení. Celkově jsme vybrali tři recepty, z nichž jeden zastupuje slané pokrmy, jeden sladké a třetí splňuje kritéria zdravějšího pečení. Vynechali jsme ovšem všude omílané tradiční velikonoční pečivo a zvolili recepty méně užívané, které se však k těmto svátkům hodí stejně dobře.
Špenátové šneky
Šneky jsou oblíbenou svačinkou v mnoha rodinách. Dělají se jak slané, tak sladké. Oblibě se těší nejspíše díky tomu, že jsou jednoduché na přípravu a naplnit je můžete prakticky čímkoli, co máte rádi. Základ tvoří těsto, v našem případě přitom půjde o těsto kynuté. Velikonoční nádech v podobě zelené barvy pak těmto šnekům dodá špenát.
Ingredience:
- kynuté těsto,
- 150 g mraženého listového špenátu,
- 200 g lučiny,
- 1 menší cibule,
- 2 stroužky česneku,
- 3 polévkové lžíce strouhaného parmazánu,
- sůl a pepř,
- Na dokončení: vejce na potření, 25 g másla a 1 stroužek česneku.
Postup:
Nejdříve se na malém množství tuku orestuje nadrobno nakrájená cibule a česnek. K nim dále přisypeme špenát, směs promícháme a necháme vše ještě chvilku restovat. Poté směs stáhneme z plotny a necháme vychladnout. Vychladlý špenát přesuneme do mísy, do níž vložíme také oba sýry. Přidáme sůl s pepřem a vše důkladně promícháme.
Vlastnoručně vyrobené nebo koupené kynuté těsto se následně touto směsí potře. Vezmeme konec delší strany těsta a zarolujeme ho, konec k těstu pak pořádně přimáčkneme. Nožem tento váleček nakrájíme na zhruba 3 cm široké plátky a ty položíme na plech vystlaný pečicím papírem.
Každého šneka z vrchu potřeme rozšlehaným vajíčkem a necháme ještě chvilku kynout. Posléze se plech vloží do předehřáté trouby na zhruba 200 °C a šneky pečeme přibližně 15 až 20 minut, dokud nezezlátnou. Po vytažení z trouby je dobré je pro zvýraznění chuti potřít rozpuštěným máslem s prolisovaným česnekem a solí.
Galerie: Velikonoční perníčky: nápady na zdobení
Plněná čokoládová vajíčka
O Velikonocích se to čokoládovými vajíčky jen hemží. Pokud tomu tak je i u vás a navíc většinu z toho tvoří dutá vajíčka, poradíme vám, jak je zužitkovat a jednoduchým způsobem vylepšit. V zásadě vám k tomu postačí jen šlehačka a meruňková marmeláda.
Ingredience:
- 10 čokoládových vajíček,
- 400 ml smetany ke šlehání,
- 1 ztužovač šlehačky,
- meruňková marmeláda,
- moučkový cukr.
Postup:
V prvé řadě si vyšleháme šlehačku za pomoci ztužovače a podle chuti ji dosladíme cukrem. Následně vezmeme čokoládová vajíčka, přičemž některá z nich rozřízneme napůl, do jiných uděláme pouze otvor dostatečně velký na to, aby jím bylo možné vajíčko naplnit šlehačkou. Poté již vajíčka stačí jen naplnit šlehačkou. Na závěr upotřebíme meruňkovou marmeládu, která poslouží jako žloutek.
Mechová roláda
Pokud se poohlížíte po zdravější variantě nějakého moučníku, který byste mohli podávat o Velikonocích, mohl by vám přijít vhod následující recept. Jde o roládu, která se na první pohled podobá mechovým dortům, je ale podstatně jednodušší na přípravu.
Ingredience:
- 250 g čerstvého špenátu,
- 1 hrnek špaldové mouky,
- půl hrnku třtinového cukru,
- půl hrnku kokosového oleje,
- 1 vanilkový cukr,
- 3 vejce,
- řecký jogurt nebo mascarpone,
- 2 čajové lžičky prášku do pečiva.
Postup:
Nejdříve oddělíme žloutky od bílků, přičemž bílky vyšleháme v tuhý sníh. Žloutky utřeme s cukrem, přisypeme k nim mouku, přilijeme olej a dále přidáme rozmixovaný špenát. Vše důkladně promícháme. Nakonec do těsta přijde sníh z bílků.
Těsto přesuneme na plech vyložený pečicím papírem a dáme péct do trouby vyhřáté cca na 170 °C zhruba na 10 minut. Těsto posléze potřeme mascarpone nebo řeckým jogurtem oslazeným medem či jiným sladidlem a ještě můžeme poklást jahodami nebo malinami. Pak už stačí jen zarolovat a máme hotovo.